Kaksi vuotta Kulttuurikuuria! Uudistuksia tulossa!

Missä vaiheessa muutun noviisista kulttuuritietäjäksi? Kulttuurikuuri täyttää kaksi vuotta perjantaina 2. lokakuuta. Tämä kirjoitus mukaan lukien Kulttuurikuurissa on julkaistu vuoden sisällä 46 postausta. Ensimmäisen vuoden saldo oli 43. Nyt viimeistään uskallan sanoa, että olen viime vuosina käynyt ahkerammin kulttuuririennoissa kuin koko aiemman elämäni aikana yhteensä. Silti tunnen olevani kulttuurikentällä vielä aika ulkona kaikesta. Toisaalta on hauska huomata, miten pikkuhiljaa alkaa hahmottaa entistä paremmin eri toimijoita, muistaa esiintyjien nimiä ja kasvoja sekä kykenee suhteuttamaan näkemäänsä johonkin jo aiemmin kokemaansa elämykseen.

Kulttuurikuurin toinen vuosi oli varsin teatteripainotteinen. Ekana vuonna kaikista riennoista yksi nousi ylitse muiden, mutta tällä kertaa oli tasaväkisempää. Tässä 12 kuukauden elämykset listattuna ja kommentoituina tämänhetkisten fiilisten mukaan:

Loppusyksy 2014 ja kevät 2015:

 • Lumikuningatar-baletti, Kansallisbaletti. Lumoava, satumainen elämys. Tässä oli kaikki kohdallaan, ihana esitys!
 • Viimeinen vuoro -aistikauhuesitys, Teatteri Tuike. Mielenkiintoinen, uusi kokemus. Tämä tulee edelleen mieleen aina metromatkoilla. Esitys on taas Tuikkeen ohjelmistossa!
 • Ender’s Game -näytelmä, Teatteri Toivo. Kunnianhimoisesti toteutettu scifi-pläjäys. Toivon tilat jäivät mieleen erityisen viihtyisinä.
 • Kuningaskalastaja-näytelmä, Teatteri Vantaa. En ehkä ollut ensisijaista kohderyhmää?
 • Vain kauniit ja laihat naiset -näytelmä, Teatteri Takomo. Hurmaavan räävitön esitys voimaannutti.
 • Camping 3 – Hyvä ja paha kieli -nykysirkusesitys, Circo Aereo. Nykysirkus oli minulle ennen tuntematonta aluetta. Tätä pitäisi kokea lisää.
 • Kakkugallerian kakkubuffet. Makeaa mahan täydeltä. Kohta voisi testata toisen buffetin.
 • Marjo Levlin: Länteen ja takaisin -taidenäyttely, MUU Galleria. Yllättävän paljon nähtävää! Pitääkin muistaa käydä taidegallerioissa useammin.
 • KY-speksi: Tervetuloa uudelleen. Karikatyyriset hahmot jäivät mieleen.
 • Pirates Pleasures -burleski-ilta ravintolalaiva Wäiskissä. Hämmentävä mutta erittäin antoisa ilta! Joskus huonoina päivinä palaan edelleen muistelemaan burleskiesiintyjien itsetuntoa.
 • Mielipuolen päiväkirja -näytelmä, Ryhmäteatteri. Tärkeä ja tragikoominen teos. Suosittelen lämpimästi, näytökset jatkuvat keväällä!
 • JUICY – Tuli vaan mieleen -nykytanssiesitys, Helsinki Dance Company. Ei ollut minua varten, mutta keräsi kehuja monilta muilta. Tanssia haluaisin kyllä nähdä lisää.
 • Jotain toista, Q-teatteri. Pieni pettymys upean Ihanat ihmiset -esityksen jälkeen. Q-teatteri houkuttelee silti edelleen tosi kovasti, rima on korkealla!
 • Perplex, Viirus-teatteri. Kannatti käydä kokeilemassa ruotsinkielistä teatteria! Hämmentävä, outo, todella hyvä!
 • Teekkarispeksi: Supernova. Näyttävältä näytti, sisältö vähän takelteli.
 • Club Act!one -stand up -ilta, Helsingin Kaupunginteatteri. Stand up -viihdettäkin pitää nähdä lisää! Oli hauskaa!
 • Yllätysillallinen-konsepti. Toimii!
 • Kesäyön unelma -baletti, Kansallisbaletti. Kertakaikkisen ihana ja koskettava, ehdottomasti tämän vuoden huippuelämyksiä. Puhutteli ihmissuhdeteemoillaan vahvasti. Näin Kesäyön unelman myös Mariinski-teatterin versiona Pietarissa.
 • SLAVA! Kunnia. – Oligarkkien ooppera, Kansallisteatteri. Aika mieletön esitys, hurjan paljon kaikkea!
 • Supernova (seksi- ja avaruusaiheinen aikuisten ilta), Tiedekeskus Heureka. Mielenkiintoinen ja erilainen ilta. Siittiölabra voittaa parhaan aktiviteetin tittelin.

Kesällä ja alkusyksystä 2015:

Lisäksi on sekalaista sakkia, jota en tuohon ylle listannut: Huhtikuussa kirjoitin peräti neljästä tosielämän pakopelistä. Sen jälkeen sarjaan onkin tullut pitkäksi venähtänyt tauko, joka viimein päättyy ensi viikolla. Peleihin todella koukuttuu! Lisäksi olen blogannut Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät -romaanista, käynyt punkkarina fiinin yökerhon avajaisissa, tanssinut epätavalliseen aikaan Ääniwallin aamubileissä, pitänyt Hobitti-elokuvamaratonin, kirjoittanut Vadelmavenepakolainen-leffasta ja osallistunut haasteeseen, jossa piti kertoa kulttuurin asemasta joulun hengen tuojana. Reissujuttujakin on kertynyt: ulkomaan matkoista kirjoitin Oslosta (osa 1 ja osa 2), Venäjästä (osa 1 ja osa 2) sekä kesälomakierroksestani ympäri Eurooppaa.

Viime vuonna tein listauksen eri menoista kategorioittain jaettuna. Tällä kertaa se näyttäisi suurin piirtein tältä (viime vuoden käyntikerrat suluissa):

 • Taidenäyttelyt: 1 (5)
 • Teatteriesitykset: 17 (9)
 • Baletti/muut tanssiesitykset: 4 (3)
 • Ravintolat: 2 (3)
 • Muuta: kymmenittäin (kymmenittäin, heh heh).

Teatteria on ainakin kertynyt ihan kiitettävästi! Parhaita elämyksiä tänä vuonna olivat varmaan baletit Lumikuningatar ja Kesäyön unelma (se Helsingin versio siis),  erikoinen esitys Some plants need more light than others, but all need at least a little, yllättävä ja syvällinen Perplex sekä tärkeästä aiheesta koskettavasti kertova Mielipuolen päiväkirja. Toki Oopperan kummituskin hurmasi. Kaikista kulttuurimenoistani en ole ehtinyt edes täällä blogissa raportoida. Viime aikojen kokemuksiin kuuluvat ainakin Ravintolapäivä asiakkaan näkökulmasta, Tytyrin kaivosmuseo, Kiasma pikavisiitillä ja monta muuta pienempää menoa.

IMG_0888
Pääsin tutkailemaan Oopperan kummituksen sänkyä ihan läheltä! Kuva kierrokseltani kulissien takana syksyn alussa 2015.

Tulevasta: Kulttuurikuuri uudistuu! Olen huomannut urautuneeni kirjoittajana varsinkin viime kuukausien aikana. Keskenään samankaltaisten tekstien lukeminen käy varmasti tylsäksi teille lukijoille eikä niiden naputteleminen tarjoa minulle mahdollisuutta kehittyä kirjoittajana ja bloggaajana. Tästä syystä rupean tietoisesti hakemaan blogiin nyt uutta linjaa. Kulttuurikuurin perusajatus säilyy samana, mutta koetan tarjoilla teille havaintoni ja ajatukseni jatkossa entistä mielenkiintoisemmassa paketissa.

Tarkoitus olisi myös välillä vinkata teille menoja jo ennen kuin itse ehkä ehdin niihin. Pyrin lisäämään kuvia ja videoita sekä kirjoittamaan nykyistä lyhyempiä tekstejä selkeillä näkökulmilla. Harkitsen myös sitä, ryhtyisinkö pisteyttämään arvioni. Esitysten työryhmätiedot lisään tulevaisuudessa mahdollisuuksien mukaan aina kunkin kirjoituksen loppuun. Näkökulma on edelleen maallikon, tosin huomattavasti paremmin kulttuuriin perehtyneen maallikon kuin mitä blogin alussa.

Koetin myös miettiä, mitä kulttuurielämän osa-alueita olen yhä laiminlyönyt. Mieleen tulivat ainakin improvisaatio, taidenäyttelyt (etenkin nykytaide), tanssi (muu kuin baletti), performanssitaide, erilaiset musiikkikeikat sekä elokuva- ja muut kulttuurifestivaalit. Lisäksi Päiväkirjaklubi on ollut listallani jo liian pitkään.

Olen myös avoin kaikille ehdotuksille. Nyt siis ideoita kehiin! Mitä testaisin, minne kannattaa mennä, mitä tehdä, nähdä, kokea?

Tervetuloa mukaan Kulttuurikuurin kolmanteen vuoteen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s