Taidetta ilmaiseksi: Näyttely vie matkalle Suomesta Amerikkaan ja suvun unohdettuihin tarinoihin

Helsingissä on paljon mielenkiintoisia ja täysin ilmaisia taidegallerioita, joihin ei jostain syystä vain tule yleensä mentyä. Kaverini houkutteli minut kuitenkin niistä yhteen. Aivan Hietalahden torin kupeessa sijaitsevassa MUU Galleriassa on vielä helmikuun puoliväliin asti esillä taiteilija Marjo Levlinin näyttely Länteen ja takaisin.

LEVLIN_OBLIVIONstill_Goldfield_web
Kaivosaluetta Amerikassa. Kuva: Marjo Levlin

Monitasoinen näyttely kertoo 1800-luvun lopun muuttoliikkeestä Suomesta Yhdysvaltoihin, paremman elämän tavoittelusta, muistista ja tavallisten ihmisten tarinoista, jotka painuvat helposti unohduksiin. Reilun sadan vuoden aikana Suomesta muutti meren taa peräti 350 000 ihmistä. Levlin lähestyy aihetta hyvin omakohtaisista lähtökohdista käsin: hänen isänsä äidinäiti Wendla Sofia Stolpe lähti Amerikkaan 1800-luvun lopulla ja tapasi siellä miehensä. Myöhemmin Stolpe palasi Suomeen, mutta hänen miehensä vaiheista ei ole varmaa tietoa. Suvussa ei ilmeisesti jostain syystä hänestä juuri puhuttu.

Levlin innostui selvittämään tätä sukunsa tarinaa ja seuraamaan isänsä isovanhempien mahdollisia jalanjälkiä. Näyttelyssä pääsee tutustumaan niin selvitysten alkupisteeseen, Pohjanmaalla Maalahdella sijaitsevaan ränsistyneeseen mökkiin, kuin matkaamaan muun muassa New Yorkiin, San Franciscoon ja Kalliovuorten kaivosalueille. Taiteilija kertoo näyttelynsä taustoista laajasti MUU Gallerian verkkosivuilla, kannattaa käydä lukemassa. Alla olevasta MUU Gallerian videosta saa myös mukavaa esimakua teoskokonaisuudesta.

20150130_154344
Yleisnäkymää MUU Galleriasta. Kuva: Meri Liukkonen

Galleriatila näyttää ensisilmäyksellä pieneltä. Siellä on silti yllättävän paljon katsottavaa ja kuunneltavaa, ja me saimmekin helposti kulutettua pari tuntia Levlinin teoksia tutkiskellen. Näyttelyssä voi muun muassa katsoa vanhoja stereokuvia 1900-luvun vaihteen Amerikasta ja tuoreempia kuvia Levlinin suvun mökiltä Maalahdesta. Toisia kuvia katsotaan digitaalisesti, toisia mukavan nostalgisia fiiliksiä herättävällä View-Master-laitteella, joka näyttää kuvat kolmiulotteisina. Yhdessä kuvasarjassa Maalahdelle muuttaneet maahanmuuttajat esittelevät paikkoja, jotka he haluaisivat näyttää kotimaassaan oleville ystäville tai sukulaisille.

Gallerian isoimmassa tilassa on kuvien lisäksi esillä hauska kattokruunu, johon Levlin on koonnut pohjalaisen mökin lipastosta löytämiään tavaroita kauniisti esille. Samanlaista tilpehööriä voisi hyvin löytyä omaltakin mökiltä. Yhtä seinää puolestaan koristaa rivi kristalleja, joihin on painettu vanhoja kuvia sukulaisista. Muutama teos on sijoitettu galleriatilan muihin huoneisiin, mutta parasta antia olivat mielestäni nämä ensimmäisen huoneen installaatiot.

20150130_142441
Joitakin kolmiulotteisia kuvia katsotaan tämän hassun laitteen avulla. Kuva: Meri Liukkonen

Näyttelyyn sisältyy myös puolisen tuntia kestävä dokumentaarinen lyhytelokuva Oblivion. Taide-elokuvat ovat usein minusta liian vaikeaselkoisia ja pitkästyttäviä, mutta tämä teos yllätti todella positiivisesti. Se kertoo taiteilija Levlinin matkasta Yhdysvaltoihin ja siitä, mitä hän sai suvustaan siellä selville. Kertojan ääni on miellyttävän rauhoittava, ja maisemat ovat hyvin mielenkiintoisia ja näyttäviä. Tarinaan pääsee kunnolla kiinni. Ruotsinkielisen videoteoksen voi katsoa ainakin suomen- tai englanninkielisellä tekstityksellä.

Taiteilija oli muuten itsekin paikalla meidän visiittimme aikaan. Näyttely tarjoaa hurmaavan hyppäyksen menneeseen aikaan: vuosien kuluttamaan taloon metsän keskellä ja 1900-luvun Amerikkaan, jylhiin kanjoneihin, karuun erämaahan ja suurkaupungin vilinään. Sen esittelemät näkymät ovat toisaalta todella tuttuja ja toisaalta kiehtovan vieraita.

Detail_The Unbelievable Adventures of Jac Levlin
Tässä vielä lähikuva katselulaitteesta. Kuva: Marjo Levlin

Näyttelyyn sisältyy myös puolisen tuntia kestävä dokumentaarinen lyhytelokuva Oblivion. Taide-elokuvat ovat usein minusta liian vaikeaselkoisia ja pitkästyttäviä, mutta tämä teos yllätti todella positiivisesti. Se kertoo taiteilija Levlinin matkasta Yhdysvaltoihin ja siitä, mitä hän sai suvustaan siellä selville. Kertojan ääni on miellyttävän rauhoittava, ja maisemat ovat hyvin mielenkiintoisia ja näyttäviä. Tarinaan pääsee kunnolla kiinni. Ruotsinkielisen videoteoksen voi katsoa ainakin suomen- tai englanninkielisellä tekstityksellä.

Taiteilija oli muuten itsekin paikalla meidän visiittimme aikaan. Näyttely tarjoaa hurmaavan hyppäyksen menneeseen aikaan: vuosien kuluttamaan taloon metsän keskellä ja 1900-luvun Amerikkaan, jylhiin kanjoneihin, karuun erämaahan ja suurkaupungin vilinään. Sen esittelemät näkymät ovat toisaalta todella tuttuja ja toisaalta kiehtovan vieraita.

MUU Galleria on kotisivujensa mukaan profiloitunut monimuotoiseksi epäkaupalliseksi galleriaksi. Hauskaa, että näin lähellä keskustaa pääsee katsomaan taidetta ilmaiseksi! MUUssa kannattaa tutustua näyttelyn lisäksi pienen kirjanurkan teoksiin.

Jos kaipaa vielä lisää nähtävää, on gallerian lähellä myös paljon muita mielenkiintoisia vierailukohteita. Parin korttelin alueella pyörimällä voisikin helposti viettää monipuolisen kulttuuripäivän. Näköetäisyydellä on ainakin yksi taidegalleria lisää, pienen kävelymatkan päässä Sinebrychoffin taidemuseo. Tunnelmallinen ruokapaikka voisi olla Hietalahden kauppahalli, eikä elävän taiteen nälkäkään vaivaisi enää, kun päivän kruunaisi esityksellä Aleksanterin teatterissa.

Nyt nopeasti MUUhun, Levlinin näyttely on siellä esillä enää tämän viikon ajan!

Marjo Levlin: Länteen ja takaisin MUU Galleriassa (Lönnrotinkatu 33, Helsinki) su 15.2. asti. Galleria on avoinna ti–pe klo 12–17 ja la–su klo 12–16. Vapaa pääsy. Lisätiedot gallerian verkkosivuilta. Tutustu myös taiteilija Marjo Levlinin kotisivuihin ja näyttelyn Facebook-tapahtumaan.  

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Taidetta ilmaiseksi: Näyttely vie matkalle Suomesta Amerikkaan ja suvun unohdettuihin tarinoihin

  1. Kiitos vinkistä! Kiehtovan kuuloinen näyttelu ja vielä kotini lähellä. Punavuori on oikea galleriaparatiisi, ja kyseessä on tosiaan siinä mielessä kiva tekeminen, ettei gallerioissa käyminen maksa mitään.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s