Pakopeli 1/?: Escape Room Helsinki ja oudot illalliskutsut

Kulttuurikuuri ratsastaa nyt trendien aallonharjalla ja aloittaa sarjan, jossa testataan tosielämän pakohuonepelejä. Tai huonepakopelejä, miten nyt kukin haluaa sanat peräkkäin laittaa.

Alun perin sarjasta oli tarkoitus tulla kolmeosainen. Pelipaikkoja kuitenkin avautuu lisää sellaista tahtia, etten enää tiedä, montako kirjoituksia lopulta oikein syntyy – tai tuleeko niille ylipäätään loppua ollenkaan. Ainakin aluksi testiin pääsevät vain helsinkiläiset paikat. Tässä ensimmäisessä osassa seikkaillaan Escape Room Helsingin Dinner Party -pelissä.

Ensin kuitenkin vähän tietoa näistä peleistä ylipäätään. Homman idea on varsin simppeli: Ryhmä ihmisiä suljetaan yhdessä huoneeseen lukkojen taakse, ja heidän täytyy päästä sieltä ulos ratkaisemalla erilaisia arvoituksia ja muutenkin käyttämällä päätään. Aikaa on yleensä tunti. Jos pelissä jumittuu pahasti, voi pelin valvojalta usein pyytää vinkkejä etenemiseen.

Tietokoneella näitä on pelattu ilmeisesti jo iät ja ajat, mutta tosielämän pakohuonepelit ovat vähän uudempi juttu. Ulkomailla ne ovat kuitenkin nousseet jo isoksi hitiksi ja Suomessakin vähintään lyömässä itseään nopeasti läpi. Helsingin ensimmäinen pelipaikka avattiin vasta noin vuosi sitten, mutta nyt paikoissa on jo valinnanvaraa. Pääkaupunkimme lisäksi pelaamaan pääsee myös ainakin Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä. Pelien historiasta voit lukea englanniksi vaikkapa Wikipediasta, faktojen paikkansapitävyydestä en mene takuuseen. Artikkeli löytyy sanoilla ”Real-life Room Escape”.

Sitten tosielämän kokemuksiin. Kokosin kuuden hengen porukan pari–kolmekymppisistä kaveruksista ja suuntasin Punavuoreen Escape Room Helsingin viihtyisiin tiloihin. Siellä meidät otti vastaan todella ystävällinen henkilökunta. Lyhyen ohjeistuksen jälkeen sujahdimme pelihuoneeseen.

Tervetuloa illalliskutsuille! Kuva: Escape Room Helsinki

Peliksemme oli valittu Dinner Party, eli olimme saaneet kutsun varsin omituisille illalliskutsuille. Seuraavaksi pitikin sitten selvittää, mitä oikein on tapahtunut ja tulee tapahtumaan, miksi me olimme saaneet kutsun ja miten huoneesta pääsisi pois. Tarina paljastui sopivan jännittäväksi ja mukaansatempaavaksi, ja tunnelma muuttui samalla koko ajan mystisemmäksi.

Arvoitukset, tehtävät ja mysteerit puolestaan osoittautuivat mielenkiintoisiksi. Osa niistä oli tosin vähän liian samankaltaisia. Toisaalta se ei haitannut yhtään, sillä ratkoimme pulmia enimmäkseen pareittain tai pienissä ryhmissä. Oli palkitsevaa onnistua, yllättyä ja kokea ahaa-elämyksiä yhdessä. Tunti hujahti todella nopeasti. Aivot saivat mukavaa jumppaa.

Jokaisen pelin etenemistä seuraa jatkuvasti kameran kautta valvoja, joka antaa tarvittaessa vihjeitä. Itse emme vihjeitä ehtineet pyytää, mutta saimme niitä kuitenkin. Ja kyllä: me pääsimme ulos huoneesta jopa 10 minuuttia etuajassa! Ilman valvojan antamia vinkkejä olisi tosin voinut käydä toisin, sillä osa tehtävistä oli varsin kinkkisiä. Jos nyt jonkin neuvon voi pelaajille antaa, niin kannattaa ajatella mahdollisimman laajasti ja kokeilla kaikenlaisia mahdottomiltakin tuntuvia juttuja. Jotkin asiat huoneessa tuntuivat suorastaan taianomaisilta.

Kannattaa ajatella mahdollisimman laajasti ja kokeilla kaikenlaisia mahdottomiltakin tuntuvia juttuja.

Pelissä pääsee myös tutkailemaan, miten kukin osallistuja toimii ryhmässä pienen paineen alla. Kokemus voi selvästi lujittaa ryhmähenkeä, sillä kukaan tuskin selviäisi huoneesta ajoissa ulos yksin. Kuusi pelaajaa oli kuitenkin ehkä vähän liikaa tähän huoneeseen, neljä olisi varmaan ollut paras määrä. Meidän porukastamme kaikki tunsivat toisensa entuudestaan, mutta periaatteessa peli voisi toimia ihan hyvin myös tuntemattomien kesken.

Arcipelago_1
Toinen Escape Room Helsingin peli jäi vielä kokeilematta. Kuva: Escape Room Helsinki

Escape Room Helsinki tarjoaa viihtyisät puitteet ja sijaitsee keskeisellä paikalla aivan keskustan tuntumassa. Pelitilat oli suunniteltu ja toteutettu huolellisesti. Pääsin mukavaan flow-tilaan, eli unohdin pelin ajaksi kaiken muun. Yllättävän rentouttavaa mutta silti sopivan jännittävää puuhaa! Ja superhauskaa kaiken lisäksi. Koko porukkamme oli yhtä mieltä siitä, että kokemus oli erittäin positiivinen. Huonoa sanottavaa ei tainnut kellekään jäädä.

Minulta ainoa iso miinus tulee siitä, että peliä on mielekästä pelata vain kerran, ainakin jos silloin pääsee jo huoneesta ulos. Onneksi vielä jäi kokeilematta Escape Room Helsingin toinen peli Archipelago, jossa yritetään estää valtava öljyonnettomuus.

Ja onneksi pelailut ovat minun osaltani ylipäätään vasta alussa. Lisää arvioita eri pelipaikoista tulossa pian! Joko sinä olet ehtinyt kokeilemaan tosielämän pakopelejä? Jos et, niin kiinnostaisiko?

Escape Room Helsinki, Korkeavuorenkatu 41 A 7, 3. kerros. Avoinna yleensä joka päivä klo 11.3022.00. Tarjolla kaksi erilaista peliä: Dinner Party ja Archipelago. Varaa peli etukäteen! Aikataulut, muut lisätiedot ja varaukset Escape Room Helsingin kotisivuilta. Yhden pelin hinta 23,33–40 euroa per henkilö riippuen ryhmän koosta, katso hinnasto. Suositellaan neljälle tai viidelle pelaajalle, minimimäärä kaksi ja maksimi kuusi. Suositusikäraja 12 vuotta, vähintään yhden pelaajan tulee olla yli 16-vuotias. Kesto 60 minuuttia. Tsekkaa myös Escape Room Helsingin Facebook-sivu ja blogi, jossa valotetaan muun muassa pelien historiaa.

Kiitokset Escape Room Helsingille ilmaisesta kokeilukerrasta! Tämän kirjoituksen pääkuvassa pelijengi poseeraa Escape Room Helsingin rappukäytävän edessä. Vasemmalta oikealle: Aino, Taru, Arttu, blogisti Meri ja Kai. Kameran takana ryhmän kuudes jäsen Jasmina.

16 vastausta artikkeliin “Pakopeli 1/?: Escape Room Helsinki ja oudot illalliskutsut

 1. Minä kävin viime vuonna kokeilemassa bloggariporukalla Inside Out Room Escapen ”karhusynttäreitä” ja voin suositella huonetta lämpimästi. Itse pidin siitä kovasti ja tiimityöskentelyssä toisilleen varsin tuntemattona porukkana pääsimme kuitenkin huoneesta ulos. IORE taitaa myös olla se Helsingin ensimmäinen ja siksikin sitä suosittelen, sillä porukka siellä oli kovin mukavaa ja mielestäni huone sopivan hulvaton. 🙂

  Tykkää

  1. Linnea, kävin kokeilemassa eilen karhun synttäreitä. Arvio tulee ulos varmaan huomenna. Oli tosi kivaa kyllä, erittäin ammattimaisesti ja laadukkaasti toteutettu kaikki! Tuo sana ”hulvaton” kieltämättä kuvaa huonetta hyvin, ja muutenkin voin yhtyä kehuihisi. Tosi kivaa, että kommentoit ja kerroit kokemuksiasi, kiitos! 🙂

   Tykkää

 2. Mielenkiintoista lukea muiden kokemuksista!

  Itse olen käynyt ulkomailla lukuisissa escape roomeissa ja ehkä hiukan hurahtanutkin tähän pelaamiseen. Pelaamiseen, joka on ihan erilaista kuin jonkun koneen kanssa pelaaminen. Pari viikkoa sitten kävin Helsingin Herttoniemessä pelaamassa Room escape Running Rabbitin KGB-huoneen, jossa pelaajat ovat kaksoisagentteja. Tykkäsin kokemuksesta kovasti ja täytyy sanoa, että tämä huone kuuluu ehdottomasti mun top kolmoseen. Ensi viikolle on aika saman paikan toiseen huoneeseen 🙂 Itsestäni on huippua, että pelejä on tullut Helsinkiin enempikin. Herttoniemen paikka on mukavasti ihan lähellä ykköspelikaverini kotia. Running Rabbitista pidin myös siksi, että tunnelma siellä oli verraton. Vaikka rakennus itsessään on tylsä enkä odottanut suuria teollisuusalueen harmaasta betonimöhkäleestä, on sisälle onnistuttu loihtimaan maaginen tunnelma. Kohdalleni osunut pelinvetäjä oli aivan hupaisa heppu ja minua ilahdutti, että paikka on lähes kokonaan loidittu pystyyn kierrätysmateriaalista. Voiko romusta saada aikaan jotain niin mageeta? Hinnat ovat ehkä hiukan muita Helsingin paikkoja edullisemmat. Muutama muu Helsingin huone odottaa vielä testailua. Suosittelen kyllä kaikille, jotka eivät pelkää pitää hauskaa eivätkä haasteita.

  Tykkää

  1. Hei Essuska! Suuret kiitokset, onpa kattava ja mielenkiintoinen kommentti! Sinähän olet selvästi escape roomeissa edelläkävijä, sillä suurelle osalle suomalaisista nämä ovat vielä ihan uusi juttu. En yhtään ihmettele hurahtamista, koska itsekin tunnen jo nyt koukuttuneeni. Missä maissa olet muuten ehtinyt pelailemaan jo ennen Suomea? Onko eri maiden välillä isoja eroja vai ovatko eroavaisuudet enemmän pelipaikoista tai peleistä kiinni?

   Running Rabbit on mullakin kokeilulistalla toivottavasti vielä ihan lähiviikkojen aikana. Paikan molemmat pelit vaikuttavat mielenkiintoisilta, mutta koska tykkään kauhuteemasta noin ylipäätään, taitaa Child’s Play olla ensisijainen valinta.

   Olisi kiva, jos kommentoisit jatkossakin! Tää huonepakopelien testailusarjakin jatkuu vielä. Välissä tulee toki muuta, mutta yritän tässä kevään aikana käydä pelaamassa vielä ainakin muutaman pelin. Uusia paikkoja ja pelihuoneita avautuu todella hurjaa tahtia, nyt alkaa olla jo valinnanvaraa ainakin Helsingissä.

   Tykkää

 3. Olin runsas vuosi sitten pari kuukautta töissä Berliinissä. Sikäläiset työkaverit tutustuttivat tähän maailmaan 🙂 Sielläkin näitä jo useampi. Sen jälkeen olen käynyt Lontoossa, Ateenassa, Wienissä ja Bukarestissa pelaamassa. Onneksi on työ, joka vie työporukkamme säännöllisesti työmatkalle, illaksi olemme varanneet paikallisen room escapen. Ei tarvii enää mennä pubiin yhdelle tai jos menee niin on mielenkiintoisempaa juteltavaa kuin työhommat 😉

  Tykkää

  1. Vau Essuska, kuulostaa tosi kivalta! Musta nää pakopelit on täydellinen tapa irtautua kaikesta muusta, kuten juuri työasioista. Tunnin aikana ei yksinkertaisesti ehdi ajatella mitään pelin ulkopuolista. Erinomainen tapa viettää aikaa hyvässä seurassa. 🙂 Kiitos taas kommentista! Tuosta teidän työporukan toiminnasta voisi moni muukin porukka varmaan ottaa mallia.

   Tykkää

 4. Osaisitko suositella kahdelle henkilölle jotain tiettyä pakohuonepeliä Helsingissä?
  Olen viemässä syntymäpäiviä viettävää ystävääni pakohuonepeliin. En vaan osaa päättää, mikä olisi meille kahdelle paras. Pakopeli on meille molemmille ensimmäinen. Hän rakastaa kaiken maailman salapoliisi ym. päättely elokuvia ja tvsarjoja, joten jos osaisit tämän perusteella suositella jotain tiettyä? 🙂
  Pidän yllätyksen loppuun asti yllätyksenä. Parasta olisi, jos homma selviäisi hänelle vasta itse huoneessa. Miten on, ”paljastuuko” homman nimi ennen huoneeseen menoa, eli antavatko pelin ohjaajat jonkinlaisen etukäteis briiffin ennen huoneeseen menoa?

  Kiitos jo etukäteen!

  Tykkää

 5. Hei Tomppa! Kiitos kommentista ja mielenkiintoisesta kysymyksestä. Kiva, kun laitoit viestiä! Koska kyseessä on kaksi pelaajaa ja molemmille ensimmäinen peli, jättäisin kaikkein hankalimmat huoneet tällä kertaa väliin. Huoneiden vaikeusasteissa kun on eroja, ja ekakertalaisella aikaa kuluu ihan vain ihmettelyynkin. Toisaalta vinkkejä toki saa yleensä tarvittaessa, eikä peliä kannata ottaa liian vakavasti.

  Agentti- ja salapoliisiteemaa on aika monessakin paikassa. Esimerkiksi aMazed tarjoaa agenttiteemaa (www.amazed.fi) ja voisi sopia myös kahdelle pelaajalle. Olen tuon paikan peleistä kuullut hyvää, mutten vielä ehtinyt testata niitä itse. Testaus on kyllä vuorossa varmaan vielä tässä kuussa.

  Teille voisi myös sopia Room Escape Running Rabbitin Cold War -huone (http://www.roomescaperunningrabbit.fi/). Kävin juuri testaamassa tuon paikan toisen huoneen ja tykkäsin kyllä. Arvio tulossa julki vielä tämän viikon aikana.

  Lisäksi Helsingissä alkaa ylipäätään olla tosi mukavasti jo valinnanvaraa yrityksissä ja huoneissa. Kannattaakin ehkä selailla eri firmojen kotisivuja, valita pari kivoimman oloista huonetta ja vaikka kysäistä yrityksiltä suoraan, kuinka hyvin nuo huoneet sopivat kahden ekakertalaisen pelattaviksi. Kokemukseni mukaan kaikki yritykset haluavat panostaa asiakaspalveluun. Ottaisinkin joka tapauksessa yhteyttä ja kysyisin, miten ylläristä voisi tehdä mahdollisimman mieleenpainuvan juuri sinun ystävällesi. Lopullisen valinnan tekisin ihan fiiliksen perusteella. 🙂

  Siinäkin on eroja, miten peli alkaa. Ainakin InsideOut Escape Gamesin pelit ovat alkaneet jo ulko-oven edestä. Yllätys paljastuu kyllä viimeistään siinä vaiheessa, kun astutte pakopeliyritykseen sisään – ellet vie ystävääsi silmät sidottuina perille, mikä voisi myös olla hauska vaihtoehto. Hänenkin on kuitenkin tärkeää kuulla pelin ohjeistus ja säännöt, joten ne pitäisi jossain pystyä kertomaan. Voisit siis vaikka kysyä, voisiko pakollisen alkubriiffin pitää suoraan siellä huoneessa ennen kuin peliaika alkaa juosta. Silmät kannattaa sitten vain sitoa ajoissa, ettei ystäväsi ehdi nähdä mitään pelipaikan ikkunateippauksia tms. 😉 Toki sekin on yllätys, ettet kerro, minne olette menossa, ja sitten vain saavutte sinne pakopeliyrityksen aulaan.

  Olethan huomannut tämän sarjan myöhemmin julkaistut arviot? Tällä viikolla tulee vielä yksi lisää. Kävin testaamassa Room Escape Running Rabbitin. Kaikki arviot löytää myös valitsemalla sivuvalikosta kategorian ”Tosielämän pakopelit”: http://blogit.extempore.fi/kulttuurikuuri/category/tosielaman-pakopelit/.

  Toivottavasti tästä oli apua. Kysy ihmeessä lisää, jos kaipaat tarkennusta johonkin tai vaikka lisätietoja jostain jo testaamastani paikasta. Ja ilmoittele sitten, minne päädyitte ja miten peli meni. Tosi hauska synttäriyllätys! Ystävänäsi arvostaisin todella sitä, miten olet panostanut lahjaan. 🙂

  Tykkää

 6. Tässä vielä linkkejä eri yritysten verkkosivuille. Firmoja on tietääkseni edelleen kuusi Helsingissä, mutta huoneita vaikka kuinka monta. Näistä neljästä ekasta paikasta on jo arvio täällä Kulttuurikuurissa ja kahdesta vikasta se on tulossa lähiaikoina:

  – Labyrinth Games Kalliossa: 1 mielisairaalateemainen peli. http://www.lgames.fi/fi/
  – Escape Room Helsinki keskustassa: 5 peliä, joista ainakin 1 on vain isommille porukoille tarkoitettu. https://escaperoom.fi
  – InsideOut Escape Games. Kuusi peliä, joista kolme Kalliossa ja kolme Vuosaaressa. http://www.insideoutescape.com
  – Korjaamon Escape Room: 2 peliä. http://www.korjaamo.fi/fi/escape-room
  – aMazed: Neljä peliä lähellä Hietalahden toria. http://www.amazed.fi/
  – Room Escape Running Rabbit Herttoniemessä lähellä Siilitien metroasemaa. Kaksi peliä. http://www.roomescaperunningrabbit.fi

  Näistä äkkiseltään suosittelisin teille ehkä etenkin Running Rabbitia, InsideOutia tai ainakin teeman puolesta myös aMazedia, josta minulla ei siis vielä ole omakohtaisia kokemuksia.

  Vantaalle Flamingoon on puolestaan hiljattain avautunut vähän erityyppinen peli, jota haluaisin myös kokeilla: http://www.prisonisland.fi/vantaa/.

  Tykkää

 7. Oma suosikkini Helsingissä käyneissäni paikoista on Labyrinth Gamesin Internship-huone, mukavia pulmia ja sopivan kuumottava tunnelma! Tämän kuun alussa avasin oman Escape Room-yritykseni http://www.exite.fi , jonka ensimmäisestä huoneesta Airplane on tullut todella paljon hyvää palautetta, suuri osa kehunut parhaaksi huoneeksi missä ovat käyneet. Huone on haastavuustasoltaan melko vaikea, mutta ei liian vaikea ensikertalaistenkaan päästä läpi 🙂

  Tykkää

 8. Vaikka artikkeli onkin jo kohtuullisen vanha, kysyisin silti onko helsinkiin avautunut jotain uutta huonetta, joka kenties olisi paras? Kävimme Jyväskylässä pelaamassa tälläisessä paikassa: http://wayout.fi/ . Tykkäsimme kovasti ja ajattelimme, että näitähän on pelattava lisää!

  Tykkää

  1. Heippa Teemu! Kiva, kun kommentoit. 🙂 Olethan huomannut, että olen testaillut nyt yhdeksän eri huonetta? Kaikki sarjan kirjoitukset löydät täältä: http://blogit.extempore.fi/kulttuurikuuri/category/tosielaman-pakopelit/. Tässä listauksessa on luetteloituna Helsingin pelipaikkoja: http://blogit.extempore.fi/kulttuurikuuri/2015/12/22/ajankohtaista-helsingin-tosielaman-pakopeleista/

   Parhaan huoneen nimeäminen on aina vähän ongelmallista, sillä makuja on monia. Tykkäättekö historiallisesta tarinasta vai pitäisikö olla esimerkiksi jotain vähän pelottavaa? Jos annat vähän lisätietoja, voin koettaa täsmäsuositella teille jotain. Helsingissä on jo hyvä valikoima erilaisia huoneita. Musta parhaimpien joukkoa ovat edelleen Labyrinth Gamesin Internship (Kalliossa, tämän pelasin tosin jo reilu vuosi sitten) ja Exite Live Gamesin Airplane (Katajanokalla). Myös kesän alussa pelaamani Komnata Questin Pyhän Enkelin linna jäi erityisesti mieleen.

   Monissa paikoissa näyttää olevan hyviä alennuksia näin kesäkuukausina, joten tämä ei ole yhtään hassumpi vuodenaika pelailuun. Mulla on kokonaan kokeilematta vielä Exit Room Helsinki Vallilassa. Lisäksi pitäisi varmaan tutkia, onko paikkoja avautunut lisää ja mitä puolessa vuodessa on tällä rintamalla jälleen ehtinyt tapahtua.

   Minkä huoneen pelasitte Jyväskylässä? Pitää kyllä päästä testailemaan muidenkin kaupunkien paikkoja, vaikka Helsingissä onkin kattava tarjonta.

   Tykkää

 9. Hei!
  Mitä huonetta suosittelisit kolmelle ensikertalaiselle naiselle (45-65 ikähaarukka) Helsingin seudulta?

  Tykkää

  1. Hei Päivi, kiitos kysymyksestä! Peli kannattaa valita osin sen perusteella, millaiset teemat teitä kiinnostavat. Sekin kannattaa ottaa huomioon, että osassa huoneista eteenpäin auttavia vinkkejä saa vain englanniksi, toisissa myös suomeksi. Teidän ryhmälle hyviä pelejä voisi olla esimerkiksi InsideOut Escape Gamesilla (http://www.insideoutescape.com/) tai aMazed Gamesilla (http://www.amazed.fi/). Molemmilla firmoilla on monta huonetta, joista valita. InsideOut on ensimmänen Helsingissä aloittanut pakopelifirma. Kolmen hengen ryhmä on sen verran pieni, että kannattaa varmaan valita suhteellisen helppo huone, jos kaikki ovat ensikertalaisia. Vinkkinä se, että kannattaa kokeilla rohkeasti hullujakin ideoita ja uskoa siihen, että mahdotonkin on mahdollista.

   Laita ihmeessä lisäkysymyksiä ja tarkennuksia, jos haluat! Mielelläni myös kuulisin, minne päädyitte pelaamaan ja mitä tykkäsitte. 🙂

   Olen vajaa vuosi sitten tehnyt katsauksen eri pelipaikoista Helsingissä: http://blogit.extempore.fi/kulttuurikuuri/2015/12/22/ajankohtaista-helsingin-tosielaman-pakopeleista/

   Kaikki pakopeliarvosteluni löytyvät tunnisteen ”Tosielämän pakopelit” takaa: http://blogit.extempore.fi/kulttuurikuuri/category/tosielaman-pakopelit/

   Pakopelisarja on myös jatkumassa vielä nyt syksyn aikana, jahka ennätän käydä pelaamassa jonkin uuden huoneen. 🙂

   Tykkää

 10. Kiitos, katsastan nuo paikat ekana. En tajunnutkaan, että joissakin paikoissa ohjeet ovat vain englanniksi… Hyvä tietää!

  Tykkää

  1. Ainakin aiemmin tosiaan joissakin huoneissa on saanut siis lisävinkkejä englanniksi. Yleensä huoneet eivät kuitenkaan vaadi erityisemmin kielitaitoa. Hauskaa peliä! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s