Ronskeja juttuja ja rohkeita esiintyjiä: Stand up -klubilla sai nauraa vedet silmissä

Hyvää seuraa ja laadukasta huumoria, siinäpä ainekset hauskaan iltaan! Helsingin Kaupunginteatterin Club Act!one -illoissa Pasilassa lavalle nousee vaihteleva joukko kotimaisia eturivin stand up -koomikoita. Maaliskuisena torstaina oli aika tarkastaa, kuinka paljon tämä vain täysi-ikäisille suunnattu klubi oikein onnistuu nauruhermoja kutkuttelemaan.

Club Act!one toi yhteen kolme kokenutta esiintyjää: illan isännän Niko Kivelän, laajan soolokiertueen viime syksynä tehneen Mika Eirtovaaran ja näyttelijänäkin tutun Heli Sutelan. Seurakseni katsomoon puolestaan sain ystäväni Jannen, joka on kaikin puolin mukava tyyppi ja arvostaa monenlaista huumoria. Jannelle stand up ei ollut mikään uusi juttu. Itsekin olen muutaman esityksen joskus nähnyt, mutta nyt näin ensimmäistä kertaa isoja nimiä livenä.

20150319_194311
Terveisiä Studio Pasilasta! Bloggaaja väliajalla salissa. Kuva: Janne T.

Ehdottomaksi suosikiksemme nousi illan isäntä Niko Kivelä. Hän aloitti klubin, viihdytti välittömästi tauon jälkeen ja juonsi myös muut esiintyjät lavalle. Melko pitkä mutta erittäin hauska hierontatarina sai Jannen jopa nauramaan vedet silmissä, ja pääsin kyllä itsekin hekottelemaan oikein kunnolla.

Kivelä koetteli hyvän maun rajoja ja joidenkin mielestä varmasti myös ylitti ne, mutta erittäin taidokkaasti. Hän tuntui olevan lavalla kuin kotonaan. Rajua mutta hyväntahtoista huumoria saatiin kuulla niin lapsista, katsojista kuin miehestä itsestään. Ronskeja juttuja tai kirosanoja ei liiemmin säästelty, muttei niistä toisaalta tullut mikään itseisarvokaan.

20150319_194418
Jannen kommentti illasta. Kuva otettu salissa väliajalla, kun kaikki olivat jo siirtyneet lämpiöön. Kuva: Meri Liukkonen

Mika Eirtovaara jatkoi hienosti Kivelän jälkeen ja sai aikaan melkoisia naurunpurskahduksia. Jutut pysyivät sopivan epäsovinnaisella ja räävittömällä linjalla. Välillä Eirtovaaran ääni nousi mielestäni vähän turhan kovaksi, mutta muuten katsomossa oli oikein mukavaa. Vakavistakin asioista voi vetää huumoria, jos sen osaa tehdä tyylikkäästi.

Illan viimeistä esiintyjää Heli Sutelaa odotin innokkaasti, sillä minusta oli erityisen mielenkiintoista päästä näkemään nainen stand up -koomikkona. Ikävä kyllä jouduin pettymään.

Kumman kaa -suosikkisarjasta tuttu Sutela kulki jutuissaan kovin turvallisilla vesillä ja nojasi mielestäni liikaa jo varsin kuluneeseen miehet vastaan naiset -ajatteluun. Eirtovaaran ja Kivelän jälkeen Sutela tuntui riskittömältä keskitien kulkijalta, minun makuuni liian laimealta siis. Joku toinen on tästä varmasti eri mieltä ja arvostanee juuri siitä, ettei rajoja juuri koeteltu.

Studio Pasila sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Pasilan asemalta. Paikka tarjosi erinomaiset puitteet tyylikkäälle, rennolle ja hauskalle illalle. Lämpiö kutsui lämpimine väreineen, ja pientä syötävää ja juotavaa oli monipuolisesti myynnissä. Salissa puolestaan oli runsaasti tilaa, mutta tunnelmasta muodostui silti kiehtovan intiimi. Pehmusteilla penkeillä oli oikein mukava olla, ja lavalle näki vaivatta.

Esiintyjältä vaaditaan loputonta supliikkikykyä, heittäytymistä, tilannetajua ja paljon muita taitoja.

Stand up on minusta varsin vaativa laji. On vain lava, esiintyjä ja yleisö, joka pitää jollakin tavalla ottaa esitykseen mukaan. Esiintyjältä vaaditaan loputonta supliikkikykyä, heittäytymistä, tilannetajua ja paljon muita taitoja, joita vain harvalla on. Omasta ja muiden elämästä pitää osata ammentaa jatkuvasti lisää mielenkiintoista kerrottavaa. Myös ilmeet, eleet ja ajoitus ovat tärkeässä roolissa, eikä siitäkään ole haittaa, jos osaa imitoida etevästi erilaisia ihmisiä. Club Act!onessa nähtiin näitä kaikkia.

Illan päätteeksi olo oli rentoutunut ja iloinen. Suosittelen lämpimästi! Innostuin stand upista nyt muutenkin ja aion ottaa tavoitteekseni käydä vihdoin myös asuinpaikkani lähellä järjestettävissä klubi-illoissa.

Mitä mieltä te lukijat olette: Saako stand up -huumoria repiä aiheesta kuin aiheesta vai pitäisikö rajat vetää tiukasti? Naurattaako räävitön huumori vai oletko maltillisten juttujen ystävä?

Helsingin Kaupunginteatterin stand up -klubi Club Act!one Studio Pasilan salissa tai lämpiössä (Ratamestarinkatu 5) tänä keväänä toukokuuhun asti. Liput 18–29 e, kesto noin 2 tuntia väliajan kanssa. Klubi järjestetään seuraavan kerran la 28.3. klo 22. Tuolloin esiintyvät Zaani, Antti Syrjä, Heikki Vilja, Joni Koivuniemi ja Mika Eirtovaara. K-18! Myöhemmät päivämäärät, esiintyjät ja muut lisätiedot HKT:n kotisivuilta

Me kävimme to 19.3. järjestetyllä klubilla. Kiitos HKT:lle vapaalipuista! Tämän kirjoituksen pääkuvassa Niko Kivelä, joka sai yleisön nauramaan vapautuneesti. Kuva aiemmalta esiintymiseltä ja Niko Kivelän kotisivuilta.

2 vastausta artikkeliin “Ronskeja juttuja ja rohkeita esiintyjiä: Stand up -klubilla sai nauraa vedet silmissä

  1. Stand up kiinnostaisi kovasti. Omituisesti en ole vielä saanut aikaiseksi. Minua välillä ärsyttää kiroilu (kukkahattutäti täällä terve), mutta en tiedä haittaisiko se minua stand up-esityksessä. Pitänee testata. =)

    Tykkää

  2. Aika harvassa stand up-esityksessä loppujen lopuksi kiroillaan mun mielestä. Riippuu toki tyypistä ja siitä miten rasvaisia juttuja laukoo. Ainakin Hedbergillä on sellaisia koko perheellekin sopivia esityksiä ymmärtääkseni.

    Mm. Klubiteatterissa voi myös mennä katsomaan kun uudet tai aloittelevat koomikot esiintyvät. Se on minusta ihan kiinnostavaa sekin!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s