Possuheittoja ja vegaanisusi: Klassikkosatu uudistuu kesäteatterissa oivaltavasti muttei liikaa

Helsingin Tapanilassa alkaa pian kaikua jälleen erikoisia ääniä, kun Teatteri Tuikkeen kesäteatteriesitys Kolme pientä porsasta palaa kylätilan pihalle kymmeneksi päiväksi.

Esityksen koekatsoi jo kesäkuussa kanssani sukulaispoikani Sisu. Reilu tunti meni hujauksessa, ja varsinkin esityksen toinen puolikas sai viisivuotiaan pikkukatsojan hihkumaan ääneen. Väliajalla taas oli kivaa juoksennella isolla pihamaalla ja nauttia teatterikioskin antimista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Susitytär ja -äiti (Riina Nieminen ja Noora Kääriäinen) ovat eri linjoilla possujen syömisestä. Kuva: Nina Rinkinen / Teatteri Tuike.

Kolme pientä porsasta on Tuikkeen ensimmäinen ulkoilmanäytelmä. Esitys on hauskaa ja keveää kesäteatteria, joka jättää hyvän mielen. Elämyksenä se on juuri sopivasti perinteinen väliaikamakkaroita ja -pullia myöten, vaikka klassikkosatu uudistuukin teatterintekijöiden käsissä raikkaasti. Ohjaaja Nina Rinkinen on säilyttänyt sadun sanoman, mutta lisännyt siihen muun muassa elementtejä nykyajan elämänmenosta ja veikeitä sanailuja. Miten pärjää vegaanisusi possunsyöjien yhteisössä?

Tekstiä ei ole kirjoitettu ainoastaan lapsille, vaan se vilisee erilaisia aikuista ilahduttavia pohdintoja esimerkiksi vanhemmuuden paineista. Susilapsenkin kun voi kasvattaa niin kovin monin tavoin muiden mielestä väärin. Possua taas on ujutettu niin laulunsanoihin kuin sanaleikkeihin ihailtavan kekseliäästi ja runsaasti. Vauhdikkaat kohtaukset ja rauhallisemmat puhekohtaukset vuorottelevat niin, että pikkukatsojankin mielenkiinto säilyy. Välillä kuullaan hienosti kajahtavia lauluja. Näyttelijät saavat hahmoistaan paljon irti.

20180609_135434
Sisu tarkastelemassa kesäteatterin miljöötä. Kuva: Meri Liukkonen

Ränsistyneen mutta tunnelmallisen vanhan puukoulun piha tarjoaa viehättävän  ympäristön kesäteatterille. Lavasteita ei juuri tarvita. Possujen erilaiset talot on toteutettu keveästi ja oivaltavasti. Hauska ja värikäs puvustus sopii esityksen hilpeään linjaan. Yleisö istuu mukavasti katoksen alla suojassa sateelta ja auringolta.

Sisulla oli kuulemma hauskaa teatterissa. Jotain taitaa kertoa sekin, että ainakin seuraavien tuntien ajan kaikki leikit rakentuivat possujen ja susien ympärille. Lempihahmoksi esityksestä kohosi äitisusi.

”Mä tykkäsin siitä, kun sillä oli niin pitkä häntä”, Sisu perusteli mielipidettään.

Lähipenkillä näytelmästä oli nauttimassa myös Kujerruksia-blogin ihailtavan aktiivinen Linnea. Hänen kirjoituksensa Kolmesta pienestä porsaasta pääset lukemaan täällä.

Teatteri Tuike: Kolme pientä porsasta Tapanilan kylätilan pihalla (Veljestenpiha 9) jälleen 9.8. alkaen aina 19.8. asti. Suositellaan yli neljävuotiaille, kesto 1 h 15 min sisältäen väliajan. Liput ennakkoon verkkokaupasta 10/12 e, perhelippu 40 e. Lisätiedot Teatteri Tuikkeen kotisivuilta.

Kävimme katsomassa esityksen ensi-illan 9. kesäkuuta klo 14. Kiitokset Teatteri Tuikkeelle vapaalipuista esitykseen!

Tämän kirjoituksen pääkuvan kuvaaja: Nina Rinkinen. Kuvassa Sallamaari Rapo, Sinikka Isoaho ja Anna Norros.

Esitystiedot:
Ohjaus: Nina Rinkinen
Lavalla: Riina Nieminen, Ia Nissinen, Anna Norros, Sinikka Isoaho, Sallamaari Rapo, Noora Kääriäinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s