Miehen ja naisen eroja ruotiva Luolamies-monologi naurattaa vuodesta toiseen – eikä suotta

Yksi mies eli näyttelijä Martti Suosalo, hieman rekvisiittaa, teatterin lava ja osuvaa sanailua. Muuta ei tarvita siihen, että kymmenet katsojat nauravat kippurassa useaan otteeseen. Miehen ja naisen maailmojen erilaisuutta ruotiva Luolamies-monologi on kerännyt yleisöä Suomessa vuodesta 2005 lähtien. Tänä syksynä sitä pääsee katsomaan ainakin Helsingissä Aleksanterin teatterissa.

Esityksen on käsikirjoittanut yhdysvaltalainen Rob Becker. Ensi-iltansa show sai jo vuonna 1991 San Franciscossa, ja se on nähty Broadwayllakin jo yli 800 kertaa. Suomennos ja ohjaus ovat näyttelijä Ville Virtasen, ja pääosassa on nähty useita näyttelijöitä. Aleksanterin teatterin sivuilla Luolamiehen sanotaan keränneen yli 300 000 katsojaa eri puolilla Suomea.

luolamies
Martti Suosalo esittää Luolamies-monologia. Kuva: Matti Rajala

Luonnollisen karismaattinen Martti Suosalo on oiva valinta pohdiskelemaan sukupuolien välisiä eroavaisuuksia ja niiden vaikutusta muun muassa parisuhteeseen. Mies metsästää, nainen keräilee. Aivot toimivat eri tavoin. Näistä eroista ja tarkoista havainnoista saadaan ajoittain jopa loistavaa stand up -komiikkaa.

Luolamies toki kärjistää asioita ja niputtaa kaikki naiset yhteen kategoriaan ja kaikki miehet toiseen. Siinä näkyy vahvasti myös perinteinen käsitys miehestä putkiaivoisena ja hiljaisena toimijana ja naisesta hihittelevänä ja sosiaalisena kodinhengettärenä. Silti esitys onnistuu myös tuomaan esiin tuoreita ajatuksia eikä juutu toistelemaan tuttuja vitsejä. En muista, milloin olisin nauranut missään esityksessä näin paljon.

Muutama miinus show’lle täytyy kuitenkin antaa. Alussa katseltiin Suosalon johdolla kuvia muun muassa perhealbumista, ja tämä osuus venähti vähän turhan pitkäksi. Osa vitseistä myös oli kieltämättä kuluneita. Sukupuolistereotypioiden ylläpito ja vahvistaminen eivät välttämättä myöskään ole hyvä asia. Toisaalta tässä tulee luottaa myös yleisön kykyyn käsitellä näkemäänsä sopivan kriittisesti.

Pariskunnille Luolamies toiminee keskustelun herättäjänä. Näin naisena esityksen jälkeen tuntui, että ymmärrän miehiä taas hitusen paremmin kuin ennen. Luolamies sopii erinomaisesti ohjelmanumeroksi hauskaan iltaan ystävien kesken. Aleksanterin teatterissa pääsee myös nauttimaan kauniista historiallisista puitteista Helsingin keskustan lähellä.

Luolamies Aleksanterin teatterissa (Bulevardi 23–27) 22.11.2016 asti ja keväällä 7.1.2017 alkaen. Liput 35/32 e. Kesto 2 h 20 min, 1 väliaika. Lisätiedot Aleksanterin teatterin verkkosivuilta.

Kiitokset vapaalipuista Aleksanterin teatterille! Kävimme katsomassa ke 21.9. esityksen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s