Ajankohtaista Helsingin tosielämän pakopeleistä

Viime viikko meni tiiviisti flunssan kourissa, joten jouduin ikävä kyllä jättämään väliin kovasti odottamani Jouluradion joulureivit Tavastialla. Pakopelikatsauskin vähän viivästyi, mutta tässä se vihdoin on. Tarkoitus olisi siis vähän selvitellä, mitä Helsingissä on oikein meneillään. Jos tosielämän pakopeli, huonepakopeli tai pakohuonepeli on käsitteenä aivan vieras, kannattaa perehtyä pakopeleistä aiemmin kirjoittamiini postauksiin: pakopelisarjan ensimmäisessä osassa on tietoa myös peleistä ylipäätään. Eri peleistä kirjoittamiani arvioita pääset selaamaan täältä.

Suomen pakopeliskene on mullistunut tämän vuoden aikana. Uusia yritksiä on tullut monta ja pelien määrä on moninkertaistunut. Jotain kertoo se, että tämän vuoden alussa Helsingissä oli vain kaksi aktiivista pakopelifirmaa – nyt niitä on ainakin yhdeksän.

Suomen pakopeliskene on mullistunut tämän vuoden aikana.

Tilaa kasvulle luulisi vielä riittävän, sillä Helsingissä ja oikeastaan koko Suomessa ollaan yhä lapsenkengissä verrattuna moniin muihin maihin. Pakopeleihin kovasti hurahtanut kaverini Matti kävi hiljattain Latvian pääkaupungissa Riiassa ja tahkosi parissa päivässä läpi peräti neljä eri peliä. Kaupungissa pääsi muun muassa selvittämään tiensä ulos K-18-luokitellusta huoneesta. Jos olet nähnyt jonkin Saw-kauhuelokuvan, tiedät, mitä odottaa. Minusta Saw jatko-osineen on turhan raakaa ja veristä ”viihdettä” katsottavaksi, joten elokuvan nimeä kantava peli voisi olla vähän liikaa. Kaverin kuvaus herätti kyllä mielenkiinnon. Mieleen tuli ennemmin halloweenina kokemani aikuisten kauhutalo kuin yksikään tietämäni tosielämän pakopeli täällä Suomessa.

Tässä listaa Helsingin pakopeleistä nyt. Vinkatkaa ihmeessä, jos jokin paikka puuttuu listasta tai listauksessa on muita puutteita tai kummallisuuksia. Olisi myös kiva kuulla teidän lukijoiden kokemuksia eri peleistä niin Suomessa kuin ulkomailla.

Blogissa jo näkyneitä yrityksiä:

 • Labyrinth Games Kalliossa: 1 mielisairaalateemainen peli, lue arvioni täältä. Nettisivujen mukaan ensi keväänä aukeaa viimein toinen peli, The Great Mind. Siinä yritetään pelastaa huipputohtorin dokumentit, joissa paljastetaan muun muassa maailmankaikkeuden saloihin liittyviä asioita. Aika mahtipontisen kuuloista on. Mielisairaalapeli nosti kyllä odotukset korkealle.
 • Escape Room Helsinki keskustassa: Nyt jo kuusi peliä kolmessa eri toimipisteessä! Erikoisuutena race-pelit, joissa pelataan kahdessa 2-6 hengen tiimissä toisia vastaan. Kävin keväällä 2015 testaamassa Dinner Party -huoneen, arvioni täällä. Silloin Escape Room Helsinki oli vasta aloittanut Helsingissä.
 • InsideOut Escape Games. Kuusi peliä, joista kolme Kalliossa ja kolme Vuosaaressa. Kävin keväällä 2015 testaamassa Escape from the Surprise Party -pelin, arvio täällä. Kyseinen peli on myös koko Suomen ensimmäinen pakopeli ja täyttää ensi keväänä kaksi vuotta.
 • Korjaamo Escape Room: Kaksi peliä Korjaamolla Töölössä. Kävin keväällä 2015 kokeilemassa Apocalypse-huoneen, arvio täällä. Toinen peli on Hypnoosi, jossa koetetaan päästä pois hypnoosista.
 • Room Escape Running Rabbit Herttoniemessä lähellä Siilitien metroasemaa. Kävin syksyllä pelaamassa kauhuteemaista Child’s Play -peliä, arvio täällä. Lisäksi auki KGB-huone ja Murharyhmä: Kitaristin kuolema. Murharyhmää voi pelata myös isolla porukalla, sillä mukaan mahtuu jopa 10 hengen jengi.
 • aMazed Games: Neljä peliä lähellä Hietalahden toria. HUOM! Kaksoisagentti X -pelistä tulossa arvio Kulttuurikuuriin pian!

Uusia firmoja:

 • Exite Live Games Katajanokalla. Kaappaus lentokoneessa kuulostaa huikealta teemalta pakopelille, eikö vain? Minusta ainakin. Siksipä Exiten lentsikkateemainen Airplane-huone pääsee testiin heti vuoden alussa. Pian avautuu myös toinen, luonnon elementeistä ammentava peli, jota kuvaillaan yrityksen verkkosivuilla kauniiksi kokemukseksi.
 • Exit Room Helsinki Vallilassa. Aikaa selvitä ulos onkin tavallisen tunnin sijaan 66 minuuttia. Tällä hetkellä auki huone, jossa yritetään muuttaa historiaa. Teemana Bodom-järven murhat! En oikein tiedä, mitä pitäisi ajatella tosielämän murhamysteereistä peleiksi muutettuna. Verkkosivujen mukaan vielä joulukuussa on aukeamassa toinen huone tai siis kuvauksen mukaan kokonainen ASUNTO, jossa pelaajat selvittelevät Suomen tasavallan presidentin salaisuuksia.
 • Komnata Quest Katajanokalla. Maailmanlaajuinen pakopeliketju avasi viime vuonna ovensa myös Helsingissä. Tarjolla kaksi peliä: Olematon mies ja Pyhän Enkelin linna. Kiitos blogin lukijalle vinkkauksesta!

Jotain erilaista, ei ihan pakopelejä?

 • Imaginary Friends. Aivan Helsingin keskustassa, hotelli Tornin vieressä on auennut jouluaiheinen seikkailupeli. Yrityksen verkkosivuilla kerrotaan, että seikkailupeli (adventure game, suomennos on omani), on monilta osin samanlainen kuin tosielämän pakopelitkin, mutta tavoitteena ei välttämättä ole aina päästä huoneesta ulos. Pelin kesto 45 minuuttia.
 • Prison Island. Vantaalle Flamingoon on puolestaan avautunut vähän erityyppinen peli, jota haluaisin myös kokeilla. Siinä kerätään pisteitä ja seikkaillaan vankilassa. Ilmeisesti fyysiset taidotkin pääsevät koetukselle.

Usea firma tarjoaa joulun tienoilla pelejä alennuksilla. Myös lahjakortti tosielämän pakopeliin on varmasti monelle mieleen. Kulttuurikuurin pakopelisarja jatkuu pian!

12 vastausta artikkeliin “Ajankohtaista Helsingin tosielämän pakopeleistä

 1. Kiitos listauksesta! Minä en vieläkään ole päässyt uudestaan pelailemaan ekan kokeilun jälkeen, pitääpä aktivoitua. Flamingon Prison Island oli kuulemma hauska, ystävä kehui sitä.

  Tykkää

  1. Tuo Prison Island kiinnostaisi muakin kovasti! Varsinkin näin vantaalaisena pitäisi kyllä käydä testaamassa se. 😀 Kiva, kun kävit jättämässä kommentin. 🙂

   Tykkää

 2. Joo, olen pelannut Komnata Questin Pyhän Enkelin Linnan. Peli oli mielestäni mahtava ja meni omassa listauksessani top3-pelien joukkoon (14 huonepakopeliä olen pelannut). Pelin alkuasetelma oli jo itsessään varsin mukaansatempaava ja jännittäväkin. Hyvin erilainen huone moneen muuhun verrattuna. Tarina ja tehtävät tukivat hyvin toisiaan. Vaikeustaso oli sopiva, ei liian helppo, eikä liian vaikea. Suosittelen 4-5 hengelle, jotta tiimityö pääsee kunnolla oikeuksiinsa. Yhdessä tekeminen oli tässä huoneessa vielä enemmän avainasemassa kuin monessa muussa.

  Ylipäätänsä Helsingin huoneet ovat mielestäni olleet varsin laadukkaita. Olen tähän mennessä törmännyt vain kahteen huoneeseen, jotka eivät niin paljoa olleet mieleeni ja eivät nekään täysin huonoja olleet.

  Tykkää

  1. Hei Hanna! Olet kyllä melkoinen konkaripelaaja jo! Kiitos kommentista, kiva kuulla kokemuksiasi. Pitääpä ehdottomasti lisätä tuo Komnata Quest kokeiltavien listalle. Mitkä muut huoneet ovat muuten top3-peliesi joukossa?

   Itsekin olen ollut iloinen huoneiden hyvästä laadusta. Ainakaan vielä ei ole näkynyt sellaista ilmiötä, että joku tekisi huonoa jälkeä pelkkä raha mielessään. Ikävän useinhan näin voi käydä, jos jokin asia nousee äkkiä suosituksi. Eroja eri paikkojen välillä kyllä on, mutta se on minusta vain hyvä juttu – eri ihmiset kun pitävät eri asioista.

   Tykkää

 3. Parhaimpien pelien joukkoon kuuluu omassa listassani ainakin Pankkiryöstö (Amazed), Bodom (Exit Room Helsinki) ja lisäksi tuo Pyhän enkelin linna (Komnata Quest). Näissä tarina ja toteutus oli mielestäni onnistunein. Mutta tykkäsin kovasti myös Escape Room Helsingin huoneista: Dinner Party, Smuggler Monk, Happy Hour ja Archipelago. Lisäksi Helsingin ulkopuolelta voin suositella Jaskan pubia (Mysteeri). Monta muutakin hyvää on tietysti tullut vastaan, mutta nuo ovat jääneet positiivisimpana mieleen. Osittain tietysti makukysymyksiä. Välillä muu peliporukka on ollut enemmän fiiliksissä kuin itse ja välillä toisinpäin.

  Mutta puolet Helsingin huoneista on vielä pelaamatta ja uskon, että monta hyvää huonetta on vielä edessä.

  Tykkää

  1. Hei Hanna, kiitos taas kommentista! Kiva kuulla listauksesi. Kävin eilen pelaamassa Exiten Airplane-huoneen ja voin kyllä suositella sitä. Nyt on kahdeksan peliä takana, ja tuo Airplane menee kyllä top kolmoseen.

   Olet kyllä tosi paljon ehtinyt pelata. Pelattavan ei pitäisi kuitenkaan ihan heti loppua kesken, koska uusia huoneita tuntuu avautuvan koko ajan lisää: mm. Running Rabbit avaa uuden huoneen uusiin tiloihinsa ja Exiteenkin on tulossa kolmas huone ilmeisesti alkukesään mennessä. Julkaisen Airplanesta arvion mitä luultavimmin ensi viikolla. 🙂

   Googlasin tuon Jaskan pubin. Mielenkiintoisen ja hyvin ammattimaisen oloinen firma tuo Mysteeri. Pitää käydä kokeilemassa, jahka Kuopiossa päin liikun. Jaskan pubin tilalle on vain tainnut jo tulla muuta, joten sitä ei pääse enää testaamaan.

   Tykkää

 4. Jaskan pubi löytyy nykyään Tampereen toimipisteestä 🙂

  Airplane oli minunkin mielestäni hienosti toteutettu ja teema oli kiinnostava! Reilun viikon päästä olen menossa samaan paikkaan pelaamaan 4 Elements -huoneen.

  Myös Labyrinth Games kertoi avaavansa kolmannen huoneen (kauhuteemaisen) mahdollisesti jossain vaiheessa kesää. The Great Mind oli muuten jotain ihan muuta kuin muut huoneet. Siellä ei numerolukkoja tms. pyöritelty. Varsin haastava, mutta mielenkiintoinen huone.

  Tykkää

  1. Hei Hanna! Tosi kiva, kun käyt kommentoimassa. Anteeksi siitä, että vastaan vasta nyt. The Great Mindista olen kuullut niin paljon, että pitänee käydä pelaamassa se. Myös kauhuteema jaksaa aina kiinnostaa, ja siinä mulla on kyllä korkea odotukset Labyrinth Gamesille Internshipin perusteella.

   Mielelläni kuulen kokemuksistasi jatkossakin. Kesälle olen muuten suunnitellut pieniä reissuja ympäri Suomea, jospa niiden yhteydessä kävisi sitten kokeilemassa pakopelejä Helsingin ulkopuolellakin.

   Aurinkoa kevääseen! 🙂

   Tykkää

 5. Hei, kiitos tosi paljon näistä katsauksista. Kuten joku on aiemmin sanonut, tällaisia arvioita ja koosteita ei ole paljon luettavaksi sattunut. Toivottavasti jatkoa seuraa!

  Tykkää

  1. Hei Noora! Kiitos viestistäsi. Mukava kuulla, että olet kokenut sarjan hyödylliseksi. Jatkoa on tulossa mitä luultavimmin vielä nyt kevään aikana. Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan jatkossakin! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s