Pakopeli 3/?: InsideOut Escape Games, karhun synttärit ja asiaa nimityksistä

”Why are you here? Are you here for the doctor’s appointment?” Helsinkiläisen InsideOut Escape Gamesin peli alkaa jo kadulta. Seisomme yrityksen toimitilojen edessä aivan Kallion kirkon lähellä, kun ovi aukeaa ja henkilökunta tiedustelee, millä asialla oikein olemme. Astumme sisään, jätämme ulkovaatteet aulaan ja pääsemme tositoimiin. Escape from the surprise party ei ole mikä tahansa peli, vaan koko Suomen ensimmäinen tosielämän pakopeli. Peli täytti juuri vuoden, mikä kertoo paljon siitä, miten tuore ilmiö oikein onkaan kyseessä.

Ennen arviota kuitenkin pieni info:

** Tämä on tosielämän pakopeleistä kertovan sarjan kolmas osa. Lue ensimmäinen osa (Escape Room Helsinki: Dinner Party) ja tietoa peleistä ylipäätään täältä. Toinen osa (Labyrinth Games: Internship) luettavissa täällä. ***

Itse olin nyt jo kolmatta kertaa pelaamassa pakopeliä. Seuraksi lähti mainio joukko ystäviä. Hanna oli mukana myös pakenemassa mielisairaalasta Labyrinth Gamesin pelissä, mutta Henkka ja Topias pelasivat nyt ensimmäistä kertaa.

Karhuposet! Iloinen ryhmämme vasemmalta oikealle: Henkka, blogisti-Meri, Topias ja Hanna.

Escape from the surprise partyssa meidät oli kutsuttu Karhun synttäreille. Jotta juhlat pääsisivät alkuun, meidän piti ratkoa runsaasti erilaisia arvoituksia. Tehtävät olivat taas hieman erityyppisiä kuin muissa kokeilemissani paikoissa. Pengottavaa tavaraa oli vähemmän, joten ainakin siinä mielessä peli oli hieman muita helpompi. Muulta osin välttämättä ei, sillä ryhmämme alku oli varsin takkuinen. Sinänsä loogiset asiat eivät todellakaan ole itsestäänselviä! Pelin aikana tuli myöhemminkin muutaman kerran olo, että olisihan tuo pitänyt tajuta. No, onneksi oma ajattelu kehittyy varmasti kokemuksen karttuessa.

Jälleen kerran aika kului todella, todella nopeasti, yhdessä hujauksessa suorastaan. Pääsin taas kokemaan ihanan flow’n, eli keskityin täysin vain siihen, mitä tein. Huoneissa oli paljon hauskoja tavaroita ihmeteltävänä, ja musiikki loi sopivan jännittävää ja omituista fiilistä.

Huoneissa oli hauskoja tavaroita ihmeteltävänä, ja musiikki loi jännittävää ja omituista fiilistä.

InsideOutissa vihjeitä saa pyytää kymmenen minuutin välein, ja vinkit tulivat lapuilla oven ali. Pyysimme pelin aikana yhteensä kolme vihjettä. Aikaa jäi lopulta reilusti, ja ihan lopussa otimme hyvin rennosti ja vain nautimme tunnelmasta. Vähän ehkä myös hämmästyimme sitä, että pärjäsimme niin hyvin. Mitään loppupaniikkia ei siis tullut, olimme ulkona noin 10 minuuttia ennen peliajan loppua.

Escape from the suprise party oli juuri sopiva neljälle hengelle, pienemmällä porukalla olisi voinut tulla turhan kiire. Tämä peli ei sisällä pelottavia elementtejä, joten se käy myös vähän nuoremmille ja aremmille pelaajille. Tunnelma on kuitenkin täysin omanlaisensa ja sopivan outo.

InsideOutissa on kolme ilmeisen kovassa käytössä olevaa peliä, ja yritys avaa toukokuussa uuden toimipisteen Vuosaareen. Tämän yhden kokemukseni perusteella en ihmettele yhtään, että firma menestyy. InsideOut tarjoaa kokonaisvaltaisen, yllättävän ja todella hauskan elämyksen, joka alkaa heti ulko-ovelta ja jatkuu aivan loppuun asti.

Paikan on perustanut kolme unkarilaista naista. Heistä yksi on psykologi, toinen näyttelijä ja kolmas graafinen suunnittelija, ja nämä monipuoliset taustat näkyvät mielestäni siinä, miten hienosti ja ammattimaisesti kaikki on toteutettu. Koko henkilökunta oli täälläkin erittäin ystävällistä ja heittäytyi täysillä mukaan, aivan kuten kahdessa aiemmin testaamassanakin paikassa. Vaikka eri pelien pelaajaryhmät pamahtivat paikalle samaan aikaan, homma toimi erittäin sujuvasti. Tänne varmasti fiinimpikin firma voisi hyvin tulla pitämään tiimin virkistyspäivää.

Karhun juhlia varten on luotu hauska oma maailmansa ja tarinansa, joihin oli mielenkiintoista uppoutua. Meillä koko ryhmä innostui kovasti ja kaikki haluaisivat kokeilla jatkossa muitakin pelejä. Juttua riitti pitkään.

Myöhemmin soitin vihdoinkin Kielitoimiston neuvontapuhelimeen ja kysyin, mikä olisi hyvä nimitys pakohuonepeleille eli huonepakopeleille. Koska pelit ovat Suomessa vielä todella uusi juttu, ei termistökään ole vielä vakiintunut. Kävin mielenkiintoisen keskustelun asiasta. Lopputulos: huonepakopeli ja pakohuonepeli ovat aika huonoja nimityksiä monestakin syystä. Jos jotain vastaavaa haluaa käyttää, voi sanoa huoneestapakopeli. Sekin on kyllä vähän hassun näköinen sana. Lopulta päädyimme neuvojan kanssa siihen, että paras nimitys voisi olla tosielämän pakopeli. Myös pelkkä pakopeli riittää, kun on ensin täsmentänyt, että kyse on nimenomaan tosielämässä eikä netissä tapahtuvasta paosta.

Huonepakopeli ja pakohuonepeli ovat aika huonoja nimityksiä monestakin syystä.

Korjasin oikeita nimityksiä myös jo julkaisemiini kirjoituksiin, ja aion kirjoittaa tästä kiehtovasta aiheesta muualla lisää. Kielitoimisto kuulisi mielellään myös pelien pelaajien ja kehittäjien ehdotuksia termeistä. Kertokaahan siis tähän alle kommentteina tai suoraan sähköpostitse minulle, millä nimellä te haluaisitte näitä pelejä nimittää! Nyt on mahdollisuus päästä luomaan suomen kieleen jopa ihan uusia sanoja.

Seuraavaksi Kulttuurikuuri  testailee Korjaamolla maaliskuun lopussa avatun tosielämän pakopelin. Sitä ennen kuitenkin annetaan päälle pieni lepotauko ja uppoudutaan kulinaristisiin nautintoihin, sillä pääsin kokeilemaan Extemporen Yllätysillallista. Arvio tulossa pikapuoliin!

InsideOut Escape Games, Läntinen Papinkatu 2, Kallio. Tarjolla kolme erilaista peliä. Normaalihinnat 25–50 euroa/pelaaja ryhmäkoosta riippuen, huhtikuun 2015 ajan kaikki pelit – 30 prosentin hintaan! 2–6 pelaajalle, suositellaan viiden hengen ryhmää. Ikäraja 12 vuotta, kesto 60 minuuttia. Toinen pelipaikka aukeaa toukokuussa Vuosaaressa. Lisätiedot ja varaukset kotisivuilta. Tsekkaa myös yrityksen Facebook-sivut.

Kiitokset InsideOut Escape Gamesille ilmaisesta kokeilukerrasta!  Tämän kirjoituksen pääkuva: InsideOut Escape Gamesin takana on kolme unkarilaista naista, kuva: InsideOut Escape Games.

4 vastausta artikkeliin “Pakopeli 3/?: InsideOut Escape Games, karhun synttärit ja asiaa nimityksistä

 1. Olen käynyt pelaamassa tämän pakopelin ja aikaa jäi jäljelle vain hikinen minuutti. Tuli siis pieni kiire. 😉 Tosielämän pakopeli kuulostaa hyvältä termiltä.

  Tykkää

 2. Kiitos kiinnostavasta jutusta! En ole vielä itse uskaltautunut tai ehtinyt kokeilemaan tosielämän pakopelejä. Kiinostavaa myös tuo, että soitit Kielitoimiston neuvontapalveluun oikean termin löytämiseksi. Välillä on varmaan vaikeaa löytää suomen kielistä nimeä uudelle ilmiölle.

  Tykkää

 3. hei, oletkohan jo ehtinyt käydä testaamassa vuosaaressa sijaitsevat pakopelit :)? niistä mielenkiinnolla kokemuksia odotellen ;).

  Tykkää

 4. Hei Leila, Elisa ja Anna! Kiitos viesteistä! Vuosaari on vielä testaamatta, pistän sen listalle. 🙂 Ensin täytyy käydä kokeilemassa aMazedin peliä vielä tämän kuukauden aikana. Vuosaareen voisin yrittää ehtiä viimeistään marraskuussa, kiitos vinkistä! Laitoin Herttoniemen Running Rabbitin Child’s Play -huoneesta kertovan jutun julki viimein tänään. Täältä voi käydä lukemassa: http://blogit.extempore.fi/kulttuurikuuri/2015/10/13/pakopeli-5-oivaltava-childs-play-vie-kauhuteemaiseen-lastenhuoneeseen/

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s