Äärimmäinen, jopa tappamiseen johtava silmitön raivo ei äkkiseltään ole aihe, josta löytäisi mitään huvittavaa. Helsingissä Kanneltalossa voi kuitenkin nähdä teoksen, jossa epätodennäköiset ainekset yhdistyvät onnistuneesti.
Kotimaisen klovnerian pioneerin Taina Mäki-Ison tragikoominen sooloesitys kantaa osuvaa nimeä Medeia: Klovnin raivonhallintaopas. Mäki-Iso käsittelee siinä Antiikin ajan myyttiä Medeiasta eli naisesta, joka kostoksi petolliselle miehelleen surmasi omat lapsensa. Klovneria mahdollistaa rankan aiheen tarkastelun lämpimän inhimillisellä otteella ja humoristisesti mutta silti niin, ettei lopputulos jää pelkän hekottelun tasolle.

Mäki-Ison suomea ja englantia sekaisin puhuva Martta on valloittavan persoonallinen hahmo. Tapahtumat kietoutuvat Medeian tarinan ympärille luontevasti. Klovni Martta saa tehtäväkseen esittää kostonhimoisen naisen roolin, mutta kavahtaa kertomuksen kauheuksia. Miten karmeuksista tulisi kertoa? Miten raivoa tulisi käsitellä? Esitys laajenee varsin ajattomaksi ja monitasoiseksi elämykseksi, joka pistää ajatukset hyrräämään.
Martta onnistuu myös osallistamaan yleisöä topakalla otteella mutta silti riittävän lempeästi. Erityisen huomattavaa on se, miten katsojat todella kiinnostuvat Medeian lasten kohtalosta – johon he pääsevät myös itse vaikuttamaan. Klovneriaan sopivasti lapsina nähdään ihan aitoja mukuloita. Perunoita siis. Sanaleikkien ystävä hykertelee muutenkin katsomossa, ja veikeä lavastus ja puvustus keventävät osaltaan tunnelmaa.
Myös esityksen syntytarina on mielenkiintoinen. Mäki-Iso veti loppuvuodesta 2017 alakoulun 3.–6.-luokkalaisille työpajoja, joissa käsiteltiin muun muassa erilaisia tunteita, kuten raivoa. Joidenkin ryhmien kanssa Mäki-Iso kävi läpi myös kertomusta Medeiasta. Koululaisilta tuli esitykseen erilaisia tapoja hallita raivoa. Mäki-Ison lisäksi Medeian työryhmään kuuluvat Mika Haaranen, Elina Kolehmainen ja Janne Saarakkala.

Esitys on paitsi hauska myös lohduttava. Kiukkuun, suuttumukseen ja raivoon liitetään minusta usein negatiivisia mielleyhtymiä. Ehkä osin siksi eriasteisten vihantunteiden tunteminen, hallitseminen ja sopiva ilmaiseminen tuntuu olevan monille vaikeaa. Klovni Martta osoittaa, että nämäkin tunteet ovat luonnollisia ja jopa tarpeellisia, ja auttaa löytämään rakentavia keinoja niiden käsittelyyn. Medeia: Klovnin raivonhallintaopas onkin hyödyllistä nähtävää ja hyvä keskustelun herättäjä niin aikuisille kuin sopivan ikäisille lapsille.
Medeia: Klovnin raivonhallintaopas Kanneltalossa (Klaneettitie 5, Kannelmäki) to 8.3. ja 9.3. klo 19 sekä la 10.3. klo 16. Kesto noin tunti, suositusikäraja 10 vuotta. Liput 15/12 e. Lisätiedot ja liput Kanneltalon verkkosivuilta. Taina Mäki-Isosta lisätietoa hänen kotisivuillaan.
Näin teoksen sen ensi-illassa Kanneltalossa 7.2.2018. Helmikuun esitykset olivat osa Tanssiteatteri Hurjaruuthin kansainvälistä Punainen helmi -naisklovnifestivaalia. Kiitos vapaalipuista ja kutsusta esitykseen! Tämän kirjoituksen pääkuvan kuvaaja: Mika Haaranen.
Kulttuurikuurin aiempia kirjoituksia klovneriaesityksistä: Clown Trio Klavyn Klavy in Love (osa Punainen helmi -festivaalia vuonna 2017) ja RedNoseClubin Lokki.
Kiitos Meri että nostit tätä instassa, pelasti perjantai-iltani! Tässä tosiaan käsiteltiin raivoa ja vihaa virkistävästi, ei pelkkänä negatiivisena mörkönä, ja yleisön osallistaminen hoidettiin tosiaan mallikkaasti. Mahtava esitys.
TykkääTykkää
Jee, mahtavaa, että pääsit katsomaan tämän ja tykkäsitkin vielä! Tosi kiva kuulla. 🙂
TykkääTykkää