Kokemus naisklovnifestareilta: Punanenät tuovat esiin meissä kaikissa olevia tunteita ja piirteitä

Miten monipuolisesti lemmestä voikaan kertoa ilman ainuttakaan sanaa! Kävin helmikuun alkupuolella naisklovnifestivaaleilla Helsingissä katsomassa pietarilaisen kolmikon, Clown Trio Klavyn, rakkausaiheista esitystä Klavy in Love. Viestit kulkivat muun muassa eleiden, ilmeiden ja kehon asentojen kautta. Punaisia neniä ei ollut, mutta kaikilla pellettärillä oli persoonalliset, vahvat teatterimaskit.

Tanssiteatteri Hurjaruuth järjesti Punainen helmi -naisklovnifestivaalin nyt viidettä kertaa. Festareilla esiin pääsevät niin kotimaiset kuin kansainväliset nykyklovnittaret. Tämä tapahtuma kuuluu jälleen niiden kulttuuririentojen sarjaan, joihin menoa olen suunnitellut vaikka kuinka monta kertaa mutta nyt vasta saanut aikaiseksi. Olin jostain syystä aivan varma, että pitäisin klovneriasta, ja niin tosiaan kävi.

IMG-20170210-WA0002
Kulttuurikuuri-bloggaaja Meri (vasemmalla) ja avec Viivi Hurjaruuthin hienolla pehmolelusohvalla. Kuvan nappasi Viivi. Ethän kopioi tästä blogista kuvia luvatta, kiitos!

Klavy toi lavalle ristiriidan siitä, kuinka ihminen voi sekä kaivata rakkautta että pelätä sitä. Myös mustasukkaisuus ja kilpailunhalu tulivat selkeästi esiin. Lavalla yksin ollut klovni keimaili tyytyväisenä, kunnes paikalle saapui toinen varastamaan huomion. Lopulta esiin astui vielä kolmaskin. Kisa miesten sydämistä oli paikoin hyvin armotonta mutta myös huvittavaa. Esitys koostui pienistä tarinoista, joista rakentui yllättävänkin yhtenäinen kokonaisuus.

Huomasin, että lavalla näkemäni hahmot olivat todella helposti samaistuttavia, jotenkin yleisinhimillisiä. Ne eivät oikeastaan olleet pelkkiä yksilöitään, vaan niitä eri puolia, joita meissä kaikissa ihmisissä taitaa olla. Minusta ehkä se juuri on klovnien suurin ansio. Punanenät uskaltavat tuntea ja näyttää niitäkin tunteita, jotka yleisölle voivat olla vaikeita käsitellä, ja tuoda liioittelun kautta esiin jotain huomaamatta jäänyttä meistä.

Lisäksi lavalla voi tapahtua mitä vain. Ainakin Klavyn esityksessä oli mukana esimerkiksi piirrossarjoista tuttuja komediallisia elementtejä, kuten ääniefektejä. Välillä muutama rohkea mies yleisöstä pääsi keskelle tapahtumia muun muassa tanssahtelemaan klovnittarien kanssa.

IMG-20170210-WA0010
Hurjaruuthin värikkäät tilat Kaapelitehtaalla saivat festarikoristeekseen muun muassa ilmapalloja. Pehmolelusohvaan ei ihan joka paikassa törmää! Kuva: Meri Liukkonen

Ajattelin ensin, että näin nykyklovneriaa nyt oikeastaan ensimmäistä kertaa. Näin ei taida kuitenkaan olla, sillä ainakin yhden klovneriaesityksen olen päässyt katsomaan jo pari vuotta sitten. Silloin näin klovneriaryhmä RedNoseClubin version Anton Tšehovin Lokki-klassikkoteoksesta. Punaneniä ei silloinkaan lavalla ollut kuin yksi, vaikka näyttelijöitä oli yli kymmenen.

Punainen helmi oli ja meni, mutta klovneriaa pääsee toki muuten katsomaan. RedNoseClubista nimensä Red Nose Companyksi vaihtanut ryhmä on tarttunut toiseen klassikkoon, Ilmari Kiannon Punaiseen viivaan. Esityksiä on keväällä Helsingin lisäksi muun muassa Turussa.

Klovneriaesityksiä luulisi olevan muitakin. Jos tiedät mitä ja missä, vinkkaa ihmeessä joko kommenttina tähän alle tai suoraan sähköpostilla meri.liukkonen (miuku) gmail.com. Millaisia kokemuksia teillä lukijoilla on klovneriasta? (LISÄYS 7.3.: Kommenteissa nyt vinkkejä muista klovneriaesityksistä ja asiaa klovneriasta ylipäätään, käykäähän lukemassa tästä alta! Kiitos Jouni Bäckströmille kommentista!)

Hurjaruuthissa olin muuten käynyt viimeksi joskus todella kauan aikaa sitten. Ihastuin varsinkin kahvilan tunnelmaan. Tanssiteatterin ohjelmisto on suunnattu etenkin lapsille, mutta varmasti aikuisetkin viihtyvät. Itse vähän mietin, että voisin lähteä lapsiseurassa katsomaan tänä keväänä tanssitarinan Pikku Prinssi tai sisään sukellettavan videotanssiteoksen Flora & Fauna. Jälkimmäinen kuuluu myös lasten ja nuorten kansainvälisen Ruutia!-tanssifestivaalin ohjelmistoon.

Naisklovnifestivaali Punainen helmi pidettiin Tanssiteatteri Hurjaruuthin tiloissa 8.–11. helmikuuta. Hurjaruuth järjestää festivaalin kerran vuodessa. Lisätiedot Hurjaruuthin verkkosivuilta. Tämän kirjoituksen pääkuva: Clown Trio Klavy.

Clown Trio Klavy esiintyi festivaalilla kahdesti. Olin avecini kanssa katsomassa esitystä pe 10.2. Kiitokset Hurjaruuthille vapaalipuista esitykseen!

2 vastausta artikkeliin “Kokemus naisklovnifestareilta: Punanenät tuovat esiin meissä kaikissa olevia tunteita ja piirteitä

 1. Hauskaa, että klovneria kolahti. Minä hurahdin klovneriaan 2008, kun näin Jyväskylän kesä -festivaaleilla esiintyneen Spymonkey -ryhmän Stiff-näytelmän https://www.spymonkey.co.uk/ (btw. olen kuullut huhuja että Spymonkey yritetään saada Suomeen syksyllä tai ensi keväänä esittämään teostaan The Complete Deaths; kannattaa katsastaa jos mahdollisuus tulee).

  Sittemmin olen opiskellut klovneriaa Ranskassa, Englannissa ja Suomessa; ja tehnyt teatteriklovneriasta itselleni ammatin. Klovneriaa on muuten hyvin monen sorttista ja monesti sitä ei edes tunnista klovneriaksi, jos asiaan ei ole vihkiytynyt (punaiset nenät, teatterimaskit ym. ulkoiset merkit eivät ole käytössä kuin osalla klovneista).

  Tosi hienoja klovneja/klovniesityksiä, joita tänä keväänä voi nähdä Suomessa on mm.
  – Thomas Moncktonin esitykset Only Bones ja The Pianist https://www.thommonckton.net/calendar
  – Marc Gassot’n Dark Side of The Mime http://www.tiketti.fi/Dark-Side-of-the-Mime-Teatteri-Takomo-Helsinki-lippuja/45866
  – ja tietysti meidän (The Fabulous Bäckström Brothers) Big Bang Siegfried 🙂 http://www.ticketmaster.fi/event/big-bang-siegfried-lippuja/196241

  Muitakin hienoja esityksiä kiertää, kuten mainitsemasi Punainen Viiva ja uusia on tulossa (klovneria on nousussa ja Suomessa on monia upeita klovneja).

  t. Jouni Bäckström

  Tykkää

  1. Hei Jouni! Kiitos erittäin mielenkiintoisesta ja informatiivisesta kommentistasi! Onpa kiva kuulla taustastasi klovnerian parissa. Tosi hienoa, että olet saanut siitä myös ammatin! Mahtava esimerkki siitä, että innostustaan todella kannattaa seurata. 🙂
   Minulla on varmaan jokusen kerran muuten käynyt juuri noin, etten noviisina ole edes tunnistanut klovneriaa klovneriaksi. Tuosta Lokki-esityksestäkin varmaan osaisin bongata klovnerian piirteitä paljon paremmin nyt, kun olen jo hieman perehtynyt taiteenlajiin.
   Pitääpä tsekata nuo antamasi linkit. Arvelinkin, että esityksiä on pakko olla muitakin kuin Punainen viiva, mutta en ainakaan melko pikaisella googlauksella onnistunut oikein muuta löytämään. Lisäsin tuohon blogitekstiinkin muutaman lauseen siitä, että täältä kommenttiosiosta saa nyt hyviä vinkkejä.
   Klovneria vaikuttaa juuri sellaiselta taiteenlajilta, ettei paluuta vanhaan enää ole, kun kerran siihen ihastuu. Aurinkoisia kevätpäiviä ja hyviä esityksiä!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s