Sopivasti outo Kauheat lapset jättää katsojalle tulkittavaa

Helsingissä Teatteri Takomossa juuri ensi-iltansa saanut Kauheat lapset on niitä esityksiä, joista tuntuu aluksi vaikealta kirjoittaa. En nimittäin ollut varsinkaan heti varma, mitä näin ja miten kaiken tulkitsin. Turvaudunpa siis teatterin sivuilta löytyvään kuvailuun, joka tiivistää kaiken osuvasti: ”Kauheat lapset on näytelmä mittakaavoista: kuinka vähä muuttuu paljoksi, suuri pieneksi, brutaalista tulee ylevää ja kohtuullisesta kohtuutonta. Kauheat lapset tutkii, onko mahdollista määrittää se piste tai raja, jolloin mennään jonkin yli. Missä kohtaa tapahtuu käänne?”

Anna Viitalan käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä on sopivasti outo. Se pyöräyttää arkiset sattumukset ja keskustelut tilanteiksi, joissa voi tapahtua mitä vain. Käsiohjelmassa kysytään, mihin lapsuus loppuu ja onko aikuisuus pelkkä illuusio ja muukin suurta huijausta. Mielenkiintoisia kysymyksiä! Lavalla aikuisuus ja lapsuus sekoittuvat ja limittyvät. Aikuiset käyttäytyvät lapsellisesti, lapset ällistyttävät syvällisillä pohdinnoillaan. Esiin nousee koko ajan lisää kysymyksiä myös vanhempien ja lasten välisestä suhteesta ja vuorovaikutuksesta ihmissuhteissa ylipäätään.

32794088761_879ff420d4_k
Työpari (Laura Malmivaara ja Jarkko Niemi) hommissaan. Kuva: Noora Isoeskeli

Esityksessä on nimekkäitä tekijöitä, ja myös näyttelijäntyöltä on lupa odottaa laatua. Ja sitä katsoja toki saakin. Kaikilla näyttelijöillä on useita eri rooleja, joissa he pääsevät hyvin erityyppisten hahmojen nahkoihin. Erityisesti mieleeni jäi Armi Toivanen aikamiespojan (Jarkko Niemi) äitinä. Äidin hillitty itseilmaisu ja lakoniset heitot toivat esitykseen sellaista tragikomiikkaa, etten voinut olla nauramatta ääneen. Itse asiassa koko näytelmä on erikoisella tavalla tragikoominen. Onhan se nyt pohjimmiltaan surullista, jos äidillä ja pojalla kummallakaan ei oikeastaan ole elämää toistensa ja yhteisen talonsa ulkopuolella. Mutta silti se naurattaa kamalasti.

Myös Sohvi Roinisen kaljasta pitävä pitsakuski oli kovin herkullinen henkilöhahmo, samoin kuin jotain omalaatuista toimistohommaa puuhaava työpari, jota esittivät Laura Malmivaara ja Jarkko Niemi. Työparin komiikka nojasi osin myös heidän ulkoasuunsa. Puvustajalle pisteet siis! Erityisen hieno oli lumiukkopaita, jossa oli aina omiin suuntiinsa törröttävä oranssi neuleporkkananenä. Toivasen ja Malmivaaran lääkärin hoitoon joutuneesta lapsikaksikosta en puolestaan ehkä aivan saanut otetta, vaikka he kiistatta olivatkin tärkeä lisä näytelmän maailmaan.

32877554526_19e5e49fd8_k
Joulun aikaa töissä. Laura Malmivaara ja lumiukkopaita. Kuva: Noora Isoeskeli

Esitys on yllättävällä tavalla yhtenäinen, vaikkei sitä aluksi uskoisi. Hahmojen tarinat kietoutuvat lopulta vähintään löyhästi yhteen. Aikuisuutta, lapsuutta ja niiden välisiä rajoja tutkaillaan tuoreesti ja oivaltavasti monesta eri näkökulmasta. Kauheat lapset jättää katsojalle sopivasti pureksittavaa ja tulkittavaa.

Niin kuin aiemminkin Takomossa, ovat tässäkin esityksessä myös lavastuksen, valojen ja äänten palat paikoillaan. Lavastus on sopivan pelkistettyä mutta tukee teemaa. Väliajalle lähdin joululaulu päässäni soiden. Niemen aikamiespojan englanninkielinen laulu taas oli samanaikaisesti herkkä ja jotenkin vinksahtanut. Outo yhdistelmä, mutta sellaisia näytelmä on pullollaan.

32877423226_dde6bc244a_k
Armi Toivasen yksi hahmo on hoitoon joutunut lapsi tai nuori. Taustalla lääkäri (Sohvi Roininen). Kauheat lapset on Roinisen taiteellinen opinnäyte Teatterikorkeakoulusta.

Liput tuntuvat menevän nopeasti, joten kannattaa pistää varaus matkaan pian, jos tämän haluaa nähdä. Esityksiä on muutenkin vain maaliskuun puoliväliin asti. Jos joku teistä lukijoista käy katsomassa Kauheat lapset, kuulisin mielelläni, millaisia ajatuksia esitys tuo mieleen.

Teatteri Takomon ja Kuules tyttö -työryhmän Kauheat lapset Teatteri Takomossa (Fredrikinkatu 18) ke 15.3. asti. Kesto 2 h, sis. väliajan. Liput 28/14 e. Liput ja lisätiedot Teatteri Takomon kotisivuilta. Kauheilla lapsilla on myös oma Facebook-sivunsa.

Kävin avecini kanssa katsomassa esityksen ennakkonäytöksen ti 14.2.2017. Ensi-ilta oli ke 15.2.2017. Kiitokset lipuista Teatteri Takomolle! Tämän kirjoituksen pääkuvan kuvaaja: Noora Isoeskeli. Kuvassa Jarkko Niemi ja Armi Toivanen.

Esityksen tiedot:

Ohjaus ja käsikirjoitus: Anna Viitala
Lavastus ja valosuunnittelu: Ada Halonen
Äänisuunnittelu: Markus Lindén
Näyttelijät: Laura Malmivaara, Jarkko Niemi, Armi Toivanen ja Sohvi Roininen (Teak)
Tuottaja: Maria Junno
Tuotanto: Kuules tyttö -työryhmä & Teatteri Takomo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s