Suomen sisällissota lavalla: vinkkejä oopperasta teatteriesitykseen autenttisilla paikoilla

Suomen sisällissodasta tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Teatterit ja muut kulttuurilaitokset ympäri Suomen ovat tarttuneet kansalle osin yhä kipeään aiheeseen ja tuovat nyt lavalle erilaisia tarinoita vuoden 1918 tapahtumista. Sisällissodasta kerrotaan nyt muun muassa eri puolille ajautuvien sisarusten näkökulmasta, aidoilla tapahtumapaikoilla Stadissa sekä naiskaartilaisten kohtaloita avaamalla.

Ainakin minulle on käynyt niin, että mitä enemmän tutustun tähän kotimaan historian poikkeukselliseen vaiheeseen, sitä enemmän se kiinnostaa. Tässä Kulttuurikuurin listausta esityksistä ja näyttelyistä, jotka käsittelevät vuoden 1918 sisällissotaa eri tavoin.

SYKSYLLÄ 2017 ENSI-ILTANSA SAANEET:

– Erottaja 1917–18, Teatteri Avoimet Ovet. Tositapahtumiin pohjautuva, koskettava näytelmä, jossa mikrohistoria yhdistyy kiehtovasti paikallishistoriaan. Nuori piikatyttö Ida Redsven saapuu Helsinkiin töihin ja rakastuu. Punaisten ja valkoisten välien kiristyminen ja sisällissodan syttyminen muuttavat peruuttamattomasti kaikkien näytelmän hahmojen kohtalon. Samalla Helsingin historia herää mielenkiintoisesti eloon. Lue Kulttuurikuurin kirjoitus esityksestä.

– Suomen hauskin mies, Helsingin Kaupunginteatteri. Teatteriporukka saa tehtäväkseen viihdyttää vankileirille saapuvaa arvovierasta. Tarina sijoittuu nykyiselle Isosaarelle, jolle kuljetettiin vuonna 1918 satoja punaisia vankeja kurjiin oloihin. Synkän huumorin ystävälle varma valinta! Pääosassa Suomen hauskimpana miehenä, teatterijohtajana aina mainio Martti Suosalo. Lue Kulttuurikuurin kirjoitus esityksestä.

helsingin kaupunginteatteri Suomen hauskin mies
Suomen hauskin mies Helsingin Kaupunginteatterissa. Etualalla Martti Suosalo. Kuva: Tapio Vanhatalo.

KEVÄÄN 2018 ENSI-ILLAT:

Veriruusut, KOM-teatteri. Ensi-ilta 14.2.2018, esityksiä 19.5. asti. Anneli Kannon samannimiseen romaaniin perustuva näytelmä kertoo sisällissodasta nuorten punaisten naiskaartilaisten näkökulmasta. Lisätiedot ja liput KOM-teatterin verkkosivuilta.

Vihan kevät – Helsinki 1918. Ensi-ilta Hakasalmen huvilassa Helsingissä 1.2.2018, esityksiä maaliskuun 21. päivään asti. Millaista oli arki sisällissodan ajan Helsingissä? Esityksessä yleisö pääsee seuraamaan eri huoneissa itsenäisiä episodeja, jotka valottavat eri-ikäisten ihmisten kokemuksia. Tunnelmaa luo myös installaatiokokonaisuus, jonka voi kokea myös muulloin kuin esitysten aikana. Lisätiedot Hakasalmen huvilan verkkosivuilta.

Stadi 1918. Monitaiteellinen teos avaa helsinkiläisten kohtaloita ja tunnelmia taisteluiden aikana ja koostuu kahdesta autenttisella paikalla esitettävästä teatteriesityksestä. Ensi-ilta on Bottalla ja Paasitornissa ke 11.4.2018, ja esityksiä on 21.4. asti. Lisätiedot tuotantoyhtiö Greta Productionsin verkkosivuilta.

Tampereella neljä suurta kulttuuritaloa tuottaa kukin omat produktionsa, joihin voi ostaa myös yhteislipun. Tampereen Oopperassa nähdään Veljeni vartija, jonka ooppera on kertonut olevan historiansa merkittävin tilausteos. Veljeni vartija kertoo sodassa eri puolille ajautuvien sisarusten Eemil ja Amanda Rossin tarinan ja sai kantaesityksensä 16.2.2018.

Tampereen Teatterissa sai tammikuussa ensi-iltansa näytelmä 1918 Teatteri taistelussa ja Tampereen Työväen Teatterissa musikaali Tytöt 1918, joista jälkimmäinen pohjautuu niin ikään Anneli Kannon romaaniin Veriruusut kuin KOM-teatterin näytelmäkin. Museokeskus Vapriikissa on avattu uusittu näyttely Tampereesta vuonna 1918.

Veriruusut KOM-teatteri
Veriruusut KOM-teatterissa. Kuva: Marko Mäkinen

KIRJAT, NÄYTTELYT JA ELOKUVA:

Kukku Melkkaan ja Tommi Löytyn toimittama teos Toistemme viholliset – Kirjallisuus kohtaa sisällissodan koostuu kirjallisuudentutkijoiden ja taiteilijoiden esseistä, joissa tutkaillaan, miten sisällissotaa on kuvattu ja miten vuosi 1918 vaikuttaa edelleen suomalaisessa yhteiskunnassa ja kirjallisuudessa. Proosan lisäksi tarkastelun kohteeksi pääsevät teatteri, musikaali, kuvataide ja sarjakuva.

Suomen hauskin mies tulee myös elokuvateattereihin! Pääosassa Martti Suosalo kuten näytelmäversiossakin. Elokuvan ensi-ilta on 16.3.2018.

Espoon kaupunginmuseossa avautui marraskuussa näyttely Särkynyt elämä – sisällissota Espoossa. Lisätiedot kaupungin kulttuurisivuilta.

Puuttuuko listauksesta jotakin? Lähetä vinkkisi kommenttina tähän alle tai osoitteeseen meri.liukkonen (miuku) gmail.com, niin lisään sen listaan. Tämän kirjoituksen pääkuva on Tampereen Oopperan Veljeni vartija -teoksen harjoituksista, kuvaaja: Petri Nuutinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s