Seksiä ja avaruutta tiedekeskuksen aikuisten illassa

Avaruus ja seksi, nuo kaksi ihmismieltä ikuisesti kiehtovaa mysteeriä! Näihin molempiin aiheisiin pääsi lauantaina tutustumaan tiedekeskus Heurekassa Vantaan Tikkurilassa. Supernova-nimeä kantanut aikuisten ilta oli osa Avaruus- ja seksimatka 2015 -tapahtumakokonaisuutta. Aiheita lähestytään tapahtumissa niin tieteen, taiteen kuin journalismin näkökulmista. Reissun idea puolestaan on lähtöisin verkkojulkaisu Long Playn journalisteilta ja dokumentaaristen valokuvaajien muodostamalta 11-kollektiivilta. Mukana on myös Hitaan journalismin yhdistys ja tietysti Heureka.

IMG_7748
Ystäväni Teena ja yksi illan kohokohdista: siittiölaboratorio! Kuva: Meri Liukkonen

Seurakseni Supernovaan sain ihastuttavan ystäväni Teenan. Oli jännittävää pyöriä tiedekeskuksessa normaalin sulkemisajan jälkeen ja pelkästään aikuisseurassa. Värivalot ja musiikki loivat vielä omanlaistaan tunnelmaa. Tapahtumaan oli 18 vuoden ikäraja, ja koko tiedekeskuksen mainostettiin muuttuneen anniskelualueeksi. Tämä ei tosin pitänyt aivan paikkaansa: planetaarioon ja auditorioon ei saanut mennä lasi tai tuoppi kädessä, ja laboratoriossakin oli sisääntulon luona juomaparkki. Tästä pieni miinus.

Onneksi keksimme jättää juuri ostetut viinilasimme baarimikon huomaan, kun tuli kiire seuraamaan live-tiedelehden haastatteluja. Moni kävijä näytti kuitenkin kulauttavan juomansa kiireessä alas, vaikka olisi selvästi halunnut nautiskella siitä rauhassa. Juomakiellosta olisi voinut tiedottaa selkeästi muuallakin kuin vasta planetaarion tai auditorion ovella.

Ohjelma vaikutti jo etukäteen hyvin monipuoliselta. Iltamme alkoi Hyvä, tuli! -esityksellä, joka oli ilmeisesti aikuisille tarkoitettu muunnelma myös lapsille sopivasta tuliaiheisesta Hyvä tuli -tiede-esityksestä. Heurekan henkilökunnalle menee ehdottomasti pisteet heittäytymisestä ja huumorista.

DSC_2016-1024x684
Hyvä, tuli! Kuva: Eino Ansio

Seurasimme myös live-tiedelehden tekoa. Poltetta ei tavallisen lehden tapaan juurikaan luettu, vaan ennemminkin katseltiin ja kuunneltiin. Oli kansikuva, sisältöä ja takakansi. Minulle yksi koko illan kohokohdista oli toimittaja Jari Mäkisen haastattelu. Varsinaiseksi avaruusekspertiksi paljastunut Mäkinen on toiminut Euroopan avaruusjärjestön miehitettyjen avaruuslentojen ja mikropainovoiman tiedottajana. Hän kertoi hyvin mielenkiintoisesti muun muassa avaruusasemien arjesta ja tuntui osaavan vastata mitä mielikuvituksellisimpiin kysymyksiin. Yleisö sai tietää myös, millaista avaruudessa olisi harrastaa seksiä. Painonvoiman puuttuminen asettaisi touhulle luonnollisesti omat haasteensa. Kukaan ei tiettävästi ole vielä innostunut planeettamme ulkopuolella lemmenleikkeihin – ainakaan muuten kuin yksin.

IMG_7754 (2)
Meeri Koutaniemen vetämässä kyselyssä yleisö vastasi muun muassa tähän kysymykseen: millainen on seksuaalinen persoonasi? Kuva: Meri Liukkonen

Ystäväni piti live-tiedelehdessä paljon myös valokuvaaja Meeri Koutaniemen vetämästä toiminnallisesta osiosta, jossa yleisö pääsi vastaamaan henkilökohtaisiin kysymyksiin seksistä. Muutenkin Polte oli mielenkiintoista seurattavaa, mutta siihen kiteytyi myös muutamia muita illan ohjelmanumeroita vaivannut ongelma: moni meno tuntui menevän päällekkäin. Olisimme kaivanneet enemmän lyhyitä ohjelmanumeroita, joita olisi voinut vaikka vain pistäytyä katsomassa.

Meiltä karsiutui elektronisen musiikin tähden Jori Hulkkosen keikka aikataulustamme pois, jotta ehdimme muuten kiertää kaiken haluamamme. Harmi! Luin juuri tapahtuman verkkosivuilta, että Hulkkosen esiintymiset olivat vetäneet planetaarion viimeistä paikkaa myöten täyteen.

Heurekassa järjestettiin myös maaliskuussa aikuisten ilta näillä samoilla teemoilla. Silloin siittiölaboratorio nousi kuulemma yhdeksi kävijöiden suosikiksi, ja niin se taisi tehdä myös tällä kertaa. Labrassa pääsi siis tutkailemaan eläviä siittiösoluja mikroskoopilla. Siimahäntien seuraaminen paljastui todella kiehtovaksi puuhaksi! Paikalla oli todella ystävällisiä ja avuliaita lääketieteen opiskelijoita, joilta saattoi kysyä mitä vain aiheeseen liittyvää. Siittiöiden lisäksi sai katsella myös muuta, muistaakseni näytteitä munasarjasta ja siemenjohtimesta tai jotain niiden tapaista.

Omaan tilaansa oli perustettu myös pop up -taidegalleria, jossa oli näytillä lähinnä valokuvia. Galleria olisi voinut olla laajempikin, teoksia oli aika vähän. Se jäi tosin harmittamaan, etten muistanut käydä kuuntelemassa uudestaan aitoja avaruuden ääniä, joita yhdessä teoksessa oli. Kiersimme näyttelyn varsin nopeasti läpi. Esillä oli muun muassa rohkeita ja kauniita kuvia aiemman Avaruus- ja seksimatka-illan osallistujista.

DSC_2228-1024x684
Space dating keräsi pöydät kahteen kertaan täyteen. Kuva: Eino Ansio

Yksi illan kohokohdista oli myös speed dating, joka tosin tällä kertaa kantoi ennemmin nimeä space dating. Miehet asettuivat istumaan yhdelle puolelle pitkää pöytää, naiset toiselle. Sen jälkeen tapahtuman vetäjät esittivät kysymyksen, josta sai kahden minuutin ajan keskustella vastaapäätä istuneen miehen tai naisen kanssa. Sitten oli aika vaihtaa paikkaa ja jutella taas uuden ihmisen kanssa.

Minusta space dating oli konseptina todella hauska ja toimiva, ja kysymykset olivat sopivan erikoisia. Ne liittyivät luonnollisesti molempiin illan teemoista, ja pääsinkin selostamaan tuntemattomille muun muassa vastauksiani tämäntyyppisiin kysymyksiin: Koska ihastuit viimeksi? Onko avaruudessa elämää? Mielenkiintoinen keskustelu syntyi myös siitä, tulisiko seksistä puhua vai ei.

Samalla 24 euron pääsylipulla pääsi myös tutustumaan Heurekaan normaaleihin näyttelyihin, jos vain ehti. Me kävimme hieman kiertämässä ympäriinsä. Toiminnallinen Lasten Heureka houkutteli kovastikin, se on mahtava paikka hullutteluun myös aikuisille. Maan alle -näyttelyyn voisin puolestaan palata veljenpoikani kanssa. Hän ilahtuisi varmasti varsinkin erilaisista koneista.

DSC_2216-1024x684
Tiedetoimittaja Jari Mäkinen kertoi avaruudesta – ja vähän myös avaruudesta ja seksistä. Haastattelemassa Reetta Nousiainen. Kuva: Eino Ansio

Meidän iltamme päättyi planetaariossa hienoja maisemia katsellen ja kirjailija Johanna Sinisalon novellia kuunnellen. Odotin paljon novellilta, jonka Sinisalo oli kirjoittanut varta vasten tätä tapahtumakokonaisuutta varten. Ikävä kyllä petyin. Novellissa oli mielestäni liikaa avaruuteen liittyvää asiaa ja Harlekiini-tyylistä kerrontaa. Olisin kaivannut aikuista ja rohkeaa erotiikkaa, lämmintä huumoria ja oivaltavampaa romantiikkaa. Näkymät olivat toki hienot ja planetaariossa on aina mukavaa istua.

Kokonaisuudessaan ilta oli hyvin onnistunut, vaikka olisimme toivoneet hieman lyhyempien ohjelmanumeroiden lisäksi lisää räväkkyyttä ja huumoria. Totta kai tiedekeskuksessa lähestymistavan tulee olla tieteellinen ja sopivan asiallinen. Silti odotimme ehkä vielä jotain hieman villimpää; jotain, joka olisi todella säväyttänyt ja pistänyt ajatukset oikein kunnolla liikkeelle. Toisaalta opin paljon uutta ja sain vastauksia sellaisiinkin kysymyksiin, joita en olisi osannut itse kysyä. Erityisesti siittiöiden seuraaminen oli mieleenpainuva elämys. Oli myös hauskaa kokeilla pikatreffailua ja kuulla faktaa avaruuslentäjien arjesta.

Konseptina aikuisten ilta toimii todella hienosti. Normaalisti tiedekeskus on paljolti lapsiperheiden kansoittama. K-18-tapahtumat antavat aikuisille mahdollisuuden tutustua rauhassa näyttelyihin ja tietysti myös uppoutua erilaisiin teemoihin. Tunnelma oli iloinen ja mukava, eikä kenenkään juominen karannut ainakaan näkyvästi lapasesta.

DSC_2441-1024x684
Värivalot loivat tunnelmaa. Kuva: Eino Ansio

Heureka järjesti ensimmäisen aikuisten iltansa reilu vuosi sitten. Silloin teemana oli molekyylidrinksulogia, ja tiedekeskuksessa mittailtiin muun muassa kuplien määrää kuohujuomassa. Kannattaa seurata Heurekan verkkosivuja: aikuisten iltoja on lupailtu tulevan lisää, tosin eri teemoilla kuin nyt.

Kulttuurikuuri päättää nyt avaruus- ja seksimatkan ja siirtyy aivan toisiin kuvioihin. Luvassa on nimittäin matka itänaapuriin! Lähden pian reissulle Moskovaan ja Pietariin. Muun hienon ohella ohjelmassa on Kesäyön unelma -baletti Pietarissa. Mielenkiintoista päästä näkemään, miten venäläinen versio klassikkotarinasta eroaa juuri Kansallisbaletissa näkemästäni suomalaisesta näkemyksestä.

Avaruus- ja seksimatka 2015: Supernova järjestettiin Heurekassa la 9.5. klo 19–23.  Matka jatkuu pian Jälkihehku-tapahtumassa, eli valokuvanäyttelyssä Turussa. Lisätiedot koko kokonaisuudesta ja eri tapahtumista matkan kotisivuilta. Heurekan tulevista aikuisten illoista tiedotetaan varmasti ainakin tiedekeskuksen verkkosivuilla

Kiitokset Supernovan järjestäjille vapaalipuista!

2 vastausta artikkeliin “Seksiä ja avaruutta tiedekeskuksen aikuisten illassa

  1. Olipa hauska lukea kuvauksesi illasta, koska olin ajatellut mennä tuonne, mutta en sitten jaksanutkaan kun viime viikolla oli niin paljon iltamenoja. Kuulostaa kyllä jännittävältä tapahtumalta! En ole Heurekassakaan käynyt varmaan sitten teini-iän, vaikka monesti on pitänyt mennä uudestaan. Aika nimekkäitä esiintyjiä tuonne oli saatu.

    Tykkää

  2. Kiitos Elisa! Syksyllä sitten viimeistään Heurekaan! Vähän nimittäin veikkaan, että aikuisten iltoihin keksitään jatkossakin hauskoja aiheita. Ja kyllähän tuolla tosiaan riittää muutenkin nähtävää ja tehtävää myös aikuisille, vaikka harvemmin lapsuuden jälkeen on tullut Heurekassa käytyä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s