Koskaan ei ole kaduttanut

”Onpa mielenkiintoisen oloinen esitys! Tuon näyttelyn käyn kyllä katsomassa. Pitäisi mennä pitkästä aikaa museoon.” Tässä ajatuksiani ties kuinka monen vuoden varrelta. Joskus ajatus on muuttunut lopulta toiminnaksi, mutta turhan usein huomaan, että hups, juna meni jo: liput myytiin loppuun tai näyttely päättyi.

Minähän siis pidän hyvin monenlaisista riennoista, mutta kulttuurin harrastamiseni rajoittuu liikaa kirjallisuuteen. Ei vain tule lähdettyä. Siksi kulttuuridieettini on aivan liian yksipuolinen. Kasviksia pitäisi rouskuttaa päivittäin montaa eri väriä, ja niiden lisäksi täytyy syödä paljon muutakin. Samaten uskon ihmiselle olevan hyväksi sen, jos haastaa hieman aivojaan, hankkii uusia kokemuksia ja menee tuttujen rajojen ulkopuolelle.

Erinäisten tutkimusten mukaan kulttuuria harrastava elää pari kolme vuotta passiivista toveriaan pidempään. Kulttuuri myös parantaa elämänlaatua ja ehkäisee muun muassa dementiaa. Hieno juttu! Minua kuitenkin motivoi eniten yksinkertainen totuus: en ole vielä kertaakaan katunut sitä, että tuli lähdettyä. Huonokin kulttuurikokemus kasvattaa päänsisäistä pääomaa.

Haastan täten itseni hankkimaan vähintään yhden uuden kulttuurikokemuksen viikossa. Suunnittelen menojani ja raportoin tuloksista täällä säännöllisesti. Riennot voivat olla lähes mitä vain, onhan hyvä maistella mahdollisimman laajasti eri makuja. Sirkusta, balettia, museokäyntejä? Vierailu Porvooseen vanhoja rakennuksia katsomaan? Jotkin erikoiset messut, kokeilevaa taidetta itse esiintyen? Ei mitään rajoja!

Kirjojen lukemista en kuitenkaan laske kuuriini kuuluvaksi, touhu on minulle liian tuttua. Se ei silti estä minua kirjoittamasta välillä myös niin kotimaisista uutuusteoksista kuin kunnon klassikoistakin.

Tulehan seuraamaan, kommentoimaan tai vaikkapa ehdottamaan kiinnostavaa kulttuuriannosta koettavaksi! Vai olisiko sinullakin tarvetta kulttuurikuurille? Vertaistuki kelpaisi minulle mainiosti.

Tervetuloa!

Tämän kirjoituksen kuvassa blogin kirjoittaja Meri Liukkonen kuuntelee selloa Soitinpuistossa Helsingissä elokuussa 2013. Kuva: Meri Liukkonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s