Heurekan K-18-ilta: Jonoa jonon perään, rakkaus pysyi kaukana

Viime toukokuussa pääsin nauttimaan tiedekeskus Heurekassa huolellisesti toteutetusta aikuisten illasta, jossa teemana oli avaruus ja seksi. Ilta jätti hyvän mielen. Siksi odotinkin innolla rakkausaiheista aikuisten iltaa Rakastumisen tiedettä, jonka Heureka järjesti ystävänpäivänaattona. Ikävä kyllä jouduin pettymään – ja Facebookin tapahtumasivun kommenttien mukaan moni muukaan ei ollut tyytyväinen.

Ongelmat alkoivat jo tiedekeskuksen ulkopuolelta. Vähän iltakuuden jälkeen jono ulottui puoliväliin Keravanjoen ylittävää siltaa, ja lipun ennakkoon ostaneet joutuivat kököttämään samassa jonossa liputtomien kanssa. Viimein pääsin ystäväni kanssa sisälle aulaan. Siellä sitten saikin jälleen jonottaa, jotta sai käteensä rannekkeen: vapaille punainen, varatuille keltainen.

jono5
Jonoa jo lähes ovilla. Blogistikin osui kuvaan keskivaiheille selkä kameraan päin. Kuva: Heureka

Seuraavaksi piti ruveta selvittämään illan aikatauluja. Edes netistä ei ollut siihen apua. Pienen kierroksen jälkeen jouduimme toteamaan, että rakkausaiheista ohjelmaa oli varsin vähän, eikä sitä voinut kuvailla kovin tieteelliseksi. Vantaan kaupunginmuseo tarjosi tietoa paikoista, joissa Vantaalla käy flaksi, ja Hotelli- ja ravintolamuseo katsausta homoravintoloiden historiaan. Aulassa oli näyttelijöiden antamia flirttivinkkejä, mutta meille esityksillä ei ollut paljoa annettavaa. Rakkauskaraokea emme ehtineet seurata.

Siittiölaboratoriota suosittelin ystävälleni, mutta jono oli jatkuvasti niin mahdoton, että siimahäntien näkeminen jäi väliin. Labra oli jo viime kevään tapahtumassa niin suosittu, että se olisi pitänyt ehdottomasti järjestää tällä kertaa aiempaa laajempana. Myös värisevien munien askarteleminen oli hauska idea. Aloimme jonottaa siihen kello 21 jälkeen. Noin puolen tunnin jälkeen totesimme, että antaa olla.

Tapahtumaan oli myyty aivan liikaa lippuja. Lähes joka paikassa oli mahdoton tungos. Jonottamiseen meni kohtuuttomasti aikaa: meillä ensin noin 45 minuuttia sisälle, sisällä rannekkeiden perässä ainakin vartti ellei kauemmin. Planetaario-elokuvaan 40 minuuttia. Vessajonossakin sai seistä pitkään. Baaritiskille emme jaksaneet edes yrittää.  Yhteensä jonottamiseen kului neljän tunnin tapahtuma-ajasta vähintään puolet ellei enemmänkin.

Vapaille jaettiin punaiset rannekkeet. Hämärässä ne sekoittuivat varattujen keltaisiin rannekkeisiin.

Illan ideana oli myös tuoda sinkkuja yhteen ja viritellä ystävänpäivään sopivaa romanttista ilmapiiriä. Rakkauslaulut soivat ja sopivatkin erinomaisesti taustamusiikiksi. Myös koristelu oli onnistunutta vaikka niukkaa. Parin etsintään puitteet olivat kuitenkin heikot. Vapaille jaettiin punaiset rannekkeet. Hämärässä ne sekoittuivat varattujen keltaisiin rannekkeisiin. Monella taisi myös olla fiilis kaikkea muuta kuin otollinen uusiin ihmisiin tutustumiselle. Illan päätteeksi olo oli sen verran turhautunut, että päätimme suosiolla suunnata jatkojen sijaan kotiin nukkumaan.

Heurekassa asiakkaita palvelleet työntekijät ansaitsevat kuitenkin suuret kiitokset. He tekivät parhaansa nostattaakseen tunnelmaa. Ovella yksin (!) seisonut järjestyksenvalvoja hoiti mahdottoman tilanteen ihailtavan rauhallisesti ja ystävällisesti. Kuinkahan moni kävi kyselemässä häneltä, eikö tosiaan ole omaa jonoa ennakkolipun ostaneille? Rannekeita jonottaessamme pääsimme puolestaan kokeilemaan, miltä pilvet tuntuvat.

Meille illan kohokohta oli upea planetaarioelokuva Yöperhosten salattu maailma, joka oli hämmästyttävän kaunis kokemus. Uskomatonta, millaisia asioita nykyään onkaan mahdollista tehdä, jos on toimivaa tekniikkaa ja ammattitaitoisia ihmisiä. Pääsimme ihastelemaan perhosia hyvin läheltä ja jopa näkemään, mitä niiden sisällä tapahtuu. Korvia hivelevä musiikki ja huimaavan kauniit kuvat soljuivat saumattomasti yhteen. Planetaarioonkaan ei tosin kaikilla ollut edes teoreettista mahdollisuutta päästä, sillä yhteen näytökseen mahtui vain 135 katsojaa. Näytöksiä oli neljä. Iltaan osallistui yhteensä 2 600 ihmistä. Ei ihme, että jonot muodostuivat varhain ja valtaviksi.

medium_pohjankonna_secret_world_of_moths_press_01
Planetaarioelokuva Yöperhosten salattu maailma oli illan parasta antia. Kuva: Elokuvatuotantoyhtiö Pohjankonna

Normaalisti aikuisten lippu Heurekaan maksaa 22 euroa. Rakkausiltaan pääsi tätä edullisemmin. Lippu maksoi 15 euroa ja sisälsi erikoisohjelman lisäksi mahdollisuuden tutustua vapaasti Heurekan näyttelyihin. Lapset varmasti innostuvat tämänhetkisistä määräaikaisista näyttelyistä Suksi Heurekaan! ja Otatko riskin?, mutta aikuisena olisin kaivannut aiheiden käsittelyyn lisää syvyyttä. Toisaalta tungoksen takia näyttelyihin paneutuminen oli aika vaikeaa. Moni näytti silti pitävän hauskaa toiminnallisissa pisteissä, joissa pääsi muun muassa kokeilemaan lumilautailua tai eri urheilulajien selostamista.

Speed dating oli viime kevään tapahtumassa todella suosittua.

Rakkaus on aihe, josta saisi varmasti useita tieteellisesti korkeatasoisia teemailtoja aikaiseksi aikuiseen makuun. Esimerkiksi Väestöliitolla voisi olla mielenkiintoista kerrottavaa niin sinkuille kuin varatuille. Uskoisin monia kiinnostavan tieteen kanta vaikkapa siihen, miksi ihminen kiinnostuu kumppaniehdokkaasta, mitä kehossa tapahtuu ihastuessa tai miten ihmisen parinmuodostus eroaa muista lajeista. Sinkuille olisi hyvä olla myös jotain aktiviteettia, jonka parissa pääsisi luontevasti juttusille. Speed dating oli viime kevään tapahtumassa todella suosittua.

Harmittaa aika paljon. Heurekassa on ollut valtavan hienoja näyttelyitä, kuten Body Worlds ja Heureka tulee hulluksi. Viime kevään aikuisten iltakin oli kuin eri planeetalta kuin tämä ystävänpäivää edeltänyt tapahtuma. Liput Rakastumisen tiedettä -tapahtumaan myytiin loppuun, ja siitä Heureka voi olla ylpeä. Minusta on kuitenkin outoa kuvailla tapahtumaa tiedotteessa pelkästään onnistuneeksi, kun niin moni selvästi pettyi teemaohjelman niukkuuteen ja huonoon tiedotukseen sekä joutui jonottamaan kohtuuttoman kauan ulkona ja sisällä.

Jos jo ennakkolippuja myydään 2 000, ei yleisömäärän pitäisi olla yllätys. Ja kun tiedekeskuksessa järjestetään tapahtuma nimeltä Rakastumisen tiedettä, on mielestäni luonnollista odottaa, että tarjolla on tosiaan myös tiedettä rakkaudesta. Idea oli erinomainen ja yleisö innostunutta, mutta tapahtuman toteutus epäonnistui. Myöhemmin tiedekeskus onneksi myönsikin, että järjestelyt eivät olleet riittävät näin isolle ihmisjoukolle. Seuraavalla kerralla aikuisten ilta onnistuu toivottavasti paremmin.

Heureka on jo tiedottanut järjestävänsä jatkossa lisää aikuisten iltoja ja miettivänsä osallistujamäärät ja prosessit tarkemmin, jotta esimerkiksi jonotus ja ennakkoon ostettujen lippujen käsittely saadaan sujuvammaksi. Kannattaa seurata Heurekan kotisivuja ja Facebook-sivuja, niin saat tiedon tulevista illoista. Heurekan kotisivuilla on myös lisätietoa ystävänpäivänaaton tapahtumasta ja kuvalliset ohjeet värisevän munan rakentamiseen.

Rakastumisen tiedettä -ilta järjestettiin 13.2.2016 klo 18–22. Kiitokset Heurekalle pressilipusta tapahtumaan!

2 vastausta artikkeliin “Heurekan K-18-ilta: Jonoa jonon perään, rakkaus pysyi kaukana

 1. Kiitos tästä. Iltalehti ja muut mediat hehhkutti iltaa- ilmeisesti Heurekan tiedottajan puheista poimittuna, itse tapahtumaa kokematta.
  Mun blogissa pettymyksen äänellä mltä tuntui ennakkolipun ostaneena jonottaa ja jonottaa koskaan pääsemättä sisälle. heureka lisöksi floppasi täysillä, kun ei kommentoinut somessa lauantaina ihmisten ihmettelyihin ja kysymyksiin.
  Heureka on kiva mesta, jatkossakin käyn siellä päivisin leikkimässä- en jonota iltaisin.
  Niin Tinkeröntiä luvattiin jossain ennakkomainoksessa- yhdessäkään jutussa tai kommentissa ei ole sitä mainittu.
  Niin ja miten ihmeessä punainen voi olla vapaan väri? Ärrämukeissa ja muuallakin se on sitä varattu, liikennevalojakin kun miettii…

  Tykkää

  1. Hei Raisa, kiitos kommentista! Tosi kurjaa, ettet päässyt edes sisälle asti. Kuten kirjoituksessa toin ilmi, jonot olivat aivan tolkuttomat. Tässä on todellakin parantamisen varaa Heurekalla. Minusta on mielenkiintoista nähdä, miten tiedekeskus jatkossa toimii. Veikkaan, että tuo rakkausilta on poikinut tosi paljon korvausvaatimuksia vihaisilta jonottajilta.

   Kävin lukemassa sun blogauksesi ja mietin, että sinkuille(kin) tarkoitettuun tapahtumaan olisi todella ollut hyvä kuulla myös niitä sinkkuja. Aihe oli niin herkullinen, että harmittaa, ettei siitä otettu ohjelmassa liiemmin mitään irti. Jatkuva jonotus tosin olisi laskenut tunnelmaa joka tapauksessa.

   Iloista viikkoa ja tervetuloa jatkossakin lukemaan ja kommentoimaan! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s