Pakopeli 6/?: Kaksoisagentti X:ssä selvitetään, kuka kähvelsi bioaseen

Pakopelisarja jatkuu! Tällä kertaa Kulttuurikuuri vaivaa aivonystyröitään aivan Hietalahdentorin lähettyvillä Helsingissä. Amazed Games toimii kerrostalon kellaritiloissa. Tarjolla on neljä erilaista peliä. Meidän viiden hengen porukkamme päätyi huoneeseen nimeltä Kaksoisagentti X. Alkuasetelmat ovat varsin kuumottavat: ”Sinun epäillään varastaneen salaisen bioaseen Neuvostoliiton puna-armeijalta. Olet lukittuna KGB-agentin huoneeseen, ja kuulustelijasi saapuu tunnin kuluttua”, peliä kuvaillaan Amazed Gamesin kotisivuilla. Tarkoitus on tunnissa selvittää, kuka on oikea syyllinen ja missä bioase on.

Ennen arviota kuitenkin taas nämä perinteiset:

*** Tämä on tosielämän pakopeleistä kertovan arviosarjan kuudes osa. Lue ensimmäinen osa (Escape Room Helsinki: Dinner Party) ja tietoa peleistä ylipäätään täältä. Lue myös nämä: toinen osa (Labyrinth Games: Internship), kolmas osa (InsideOut Escape Games: Escape from the surprise party), neljäs osa (Escape Room Korjaamo: Apocalypse)viides osa (Room Escape Running Rabbit: Child’s Play) sekä joulukuussa 2015 julkaistu Ajankohtaista Helsingin tosielämän pakopeleistä.***

Ohjeiden ja sääntöjen läpikäymisen jälkeen astumme huoneeseen ja ovi loksahtaa kiinni takanamme. Pieni hämmennys valtaa meidät hetkeksi, kun näemme, millainen tilanne meillä on. Jotta en spoilaisi, en kerro tästä enempää. Lähdemme rohkeasti penkomaan kaikkea, mihin vain suinkin yllämme. Pian meidät palkitaan jo ensimmäisellä onnistumisen elämyksellä, kun tärkeä lukko aukeaa ja pääsemme ihan fyysisestikin eteenpäin.

Pelin sisustus on mukavasti teeman mukainen ja aidon oloinen, ja kaikkea esillä olevaa on hauska tutkia. Nettisivuilla kerrotaan, että huoneessa on esineitä oikeasti Neuvosto-ajalta. Pidän kovasti vanhoista tavaroista. Lisäksi arvoituksissa ja esineissä on jonkinlaista varsin osuvaa, jopa sopivan humoristista otetta. Alla oleva traileri antaa pelistä ehkä vähän turhankin jännittävän ja vakavan kuvan. Toisaalta siitä näkee hyvin, millaisesta hypystä menneeseen aikaan huoneessa pääsee nauttimaan.

Aika kuluu taas kuin huomaamatta, sillä pelin aikana ei ehdi ajatella muuta kuin arvoitusten ratkaisemista ja etenemistä. Pääsemme huoneesta ulos 11 minuuttia etuajassa. Viimeinen vihje tulee ehkä vähän liian helposti, mutta toisaalta on tietysti mukavaa, että saimme pelin pelattua loppuun. Tekemistä tuntui riittävän sopivasti viiden hengen tiimillekin. Vihjeitä tuli pyytämättä tekstinä näytölle, jolta pystyi myös seuraamaan jäljellä olevaa aikaa.

Kaksoisagentti X:n suuri vahvuus on se, miten eheältä ja loogiselta kokonaisuudelta tarina tuntuu. Saimme myös kokea yhden oikein kunnon yllätyksen. Monet arvoitukset olivat kuitenkin keskenään liian samankaltaisia. Erityisesti varsin mekaanista numeroiden etsintää oli turhan paljon, vaikka toki joukossa oli myös joitakin oikein kutkuttavia ja sopivan haastaviakin pulmia.

Kaksoisagentti X:n suuri vahvuus on se, miten eheältä ja loogiselta kokonaisuudelta tarina tuntuu.

Pidimme eritoten viimeisestä tehtävästä. Lisäksi tälläkään kertaa en selvinnyt huoneesta ulos ilman ajatusta siitä, että olisihan tuo pitänyt hoksata. Että on turhauttavaa, kun pohtii jotain kuumeisesti ja vasta vihjeen jälkeen tajuaa, että ratkaisuhan on aivan ilmeinen! Veikkaisin toisaalta oman ajattelun ja ongelmanratkaisukyvyn väistämättä kehittyvän pelatessa. Itse ainakin olen huomannut osaavani ajatella jo jollakin tapaa laajemmin kuin ensikertalaisena.

Myös taustamusiikki on harvinaisen onnistunutta ja luo tunnelmaa. Usein musiikki saattaa häiritä tai jopa ärsyttää, mutta tällä kertaa ei. Sen sijaan toisesta pelihuoneesta kuuluneet äänet hieman verottavat pelikokemusta.

Historiasta kiinnostuneille on Helsingin pakopeliskenessä jo mukavasti valinnanvaraa. Myös KGB-aiheisia huoneita on jo useammalla eri yrityksellä. Amazed Gamesista syntyi Kaksoisagentti X:n kautta hyvin ammattimainen kuva. Minusta nimenomaan historialliseen aspektiin oli panostettu mukavasti. Tilat ovat siistit ja tarkoitukseen sopivat, ja paikan päälle pääsee näppärästi julkisella liikenteellä. Joulun alla liikkeellä oli paljon lahjakortin ostajia. Heille hieman hankalaa oli se, ettei Amazed Gamesin aulaan päässyt suoraan kävelemään, vaan ensin piti soittaa työntekijälle, joka tuli avaamaan ovet ja johdattamaan portaita pitkin perille.

Muista Amazed Gamesin peleistä minua jäi eniten kiinnostamaan Pankkiryöstö, joka näytti alkavan varsin hauskalla tavalla. Seuraavaksi Kulttuurikuurin pakopelisarjassa on kuitenkin luvassa erityistä herkkua musiikki-ihmisille: vein ihkaoikean yhtyeen selvittämään, kuka tappoi kitaristin bändikämpällä. Room Escape Running Rabbitin Kitaristin kuolema -pelistä ei puuttunut draamaa. Arvio tulossa pian!

Sitä ennen kysyn seuraavaa: kuinka moni teistä lukijoista on innostunut historia-aiheisista tosielämän pakopeleistä?

Amazed Games Room Escape, Lönnrotinkatu 45 A. Tarjolla neljä peliä (tilanne tammikuussa 2016). Yhden pelin hinta 25–40 e per pelaaja riippuen ryhmän koosta. Sunnuntaisin perhealennus ja arkipäivisin opiskelija-alennus tietyin ehdoin. Tarkat hintatiedot, aikataulut, varaukset ja lisätiedot Amazed Gamesin kotisivuilta. Tsekkaa myös Amazed Gamesin Facebook-sivu

Kiitokset Amazed Gamesille ilmaisesta kokeilukerrasta! Tämän kirjoituksen pääkuvassa näkyy, kuinka tiimimme sai ottaa kuvaan mukaan rekvisiittaa huoneesta. Kuva Amazed Gamesin FB-sivuilta, sillä omalla puhelimellani otettu kuva katosi bittitaivaaseen, kun puhelin hajosi. Blogisti keskellä. Kiitos kuvasta Amazed Gamesille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s