Näyttely: Rohkeasti yli hulluuden rajan

Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla avautui jo viime syksynä näyttely, jolla on varsin provosoiva nimi: Heureka tulee hulluksi. Toiminnallisessa näyttelyssä käsitellään mielenterveyttä, -sairautta ja hyvinvointia. Näyttelyvieras joutuu heti aluksi ylittämään hulluuden rajan. Jos mielenterveys- ja sairausjutut eivät ole kovin tuttuja, tulee näyttelystä todennäköisesti takaisin erilaisin asentein ja ajatuksin kuin sinne mennessä.

hulluuden_raja
Heti aluksi kävijä ylittää hulluuden rajan. Kuva: Tiedekeskus Heureka

Uskon mielenterveysongelmien koskettavan jollain tapaa jokaista suomalaista: itse sairastuneena ja/tai sairastuneen perheenjäsenenä, sukulaisena, ystävänä, tuttavana, opiskelu- tai työkaverina tai vaikka naapurina – ihmisenä ylipäätään. Lähes viidennes meistä sairastuu jossain elämänsä vaiheessa masennukseen, joka on Suomessa yleisin mielenterveyden häiriö. Depression lisäksi on kuitenkin paljon muitakin häiriöitä ja sairauksia, kuten kaksisuuntainen mielialahäiriö, skitsofrenia, syömishäiriöt, persoonallisuushäiriöt tai fobiat eli pelkotilat.

Vaikka mielenterveysasioista puhutaan nykyään ehdottomasti avoimemmin ja inhimillisemmin kuin ennen, ovat ne mielestäni silti melkoisia tabuja verrattuna esimerkiksi ruumiillisiin sairauksiin. Sairastunut leimautuu yhä helposti, vaikka kuka tahansa meistä voi sairastua tai sairastaa mieleltään. Sekin on hyvä muistaa, että ihminen on aina myös paljon muuta kuin saamansa diagnoosi tai kokemansa oireet.

Mielestäni Heurekan näyttely iskee hienosti joihinkin yleisiin ennakkoluuloihin ja jakaa luotettavaa tietoa niin mielenterveydestä kuin eri sairauksista. Näyttely suo äänen heille, joita aihe eniten koskettaa: sairastuneille ja osin myös heidän läheisilleen. Näyttelyssä erityisen ansiokasta on se, että aivan tavalliset suomalaiset ovat suostuneet antamaan kasvonsa esimerkiksi masennukselle tai anoreksialle. Kävijä pääsee kuuntelemaan kuusi tositarinaa sairastumisesta, toipumisesta ja sairauden kanssa elämisestä.

Kävijä pääsee kuuntelemaan kuusi tositarinaa sairastumisesta, toipumisesta ja sairauden kanssa elämisestä.

Julkisuuden henkilöistä mukana on laulaja Kristian Meurman, joka sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Olen jo aiemmin ihaillut hänen avoimuuttaan. Hänen videohaastattelustaan välittyi toivoa antava viesti siitä, että vaikka olisi kuinka vaikeaa, elämä voi muuttua onnellisemmaksi kuin osaisi ikinä kuvitellakaan.

Tämä näyttely todella koskettaa, varsinkin jos asiat tuntuvat omakohtaisilta. Esimerkiksi itse sairastuneen tai sairastuneen läheisen kannattaa varautua erilaisiin tunnereaktioihin. Onneksi tarinat tarjoavat myös tukea.

Kyseessä todellakin on toiminnallinen näyttely. Kävijä pääsee turvallisesti kokemaan käytännössä esimerkiksi jotain, joka on psykoosiin joutuneelle arkipäivää, tai pohtimaan erilaisia pelkojaan. Säädettävän peilin avulla puolestaan voi tutkailla, näkeekö itsensä suurempana tai pienempänä kuin oikeasti onkaan. Lisäksi vierailijat voivat muun muassa tanssia hulluna ja tehdä lyhyitä neuropsykologisia testejä.

Huomiota kiinnitetään myös siihen, miten mielenterveyshäiriöihin on suhtauduttu ennen ja nyt sekä miten omasta mielenterveydestä voisi pitää huolta. Näyttelyn suunnitteluun on osallistunut laaja-alainen asiantuntijakaarti sekä joukko kokemusasiantuntijoita, eli mielenterveyden häiriöistä itse kärsineitä ihmisiä.

fobiahuone
Kävijä pääsee myös kokemaan, millainen parturikäynti psykoosiin joutuneella saattaa olla. Kuva: Tiedekeskus Heureka

Heureka tulee hulluksi on saanut huomiota myös Suomen ulkopuolella. Heinäkuussa tiedekeskus tiedotti, että näyttely on saanut arvostetun kansainvälisen palkinnon parhaasta kävijäkokemuksesta. Tiedotteen mukaan palkintolautakuntaan teki vaikutuksen avoin ja innovatiivinen tapa esitellä mielenterveyttä. Ylistystä tuli myös rohkeudesta haastaa yleisö ajattelemaan aihetta uusilla tavoilla.

Itsekin pidän erityisesti siitä, että Heureka ei aristele mitään, vaan kertoo rankoistakin asioista suoraan ja kiertelemättä. Tiedekeskus tarjoaa avoimen ja rohkean puheenvuoron julkiseen keskusteluun mielenterveysasioista. Heurekan kotisivujen mukaan Heureka tulee hulluksi on maailman ensimmäinen mielenterveyttä käsittelevä näyttely. Yllättävää! Ehkä maailma ei ollut kypsä tähän aiemmin?

Suosittelen näyttelyä ihan jokaiselle. Kannattaa mennä ajan kanssa ja kiertää rauhassa omassa tahdissaan. Pureskella kokemaansa ja kuulemaansa ja antaa ajatuksille aikaa. Kannattaa kuitenkin myös pitää kiirettä Vantaalle suuntaamisessa, sillä näyttely on ensi viikolla esillä siellä viimeistä viikkoa. Sen jälkeen näyttely lähtee vuodeksi Lissaboniin ja sieltä aikanaan Pariisiin.

Lopuksi vielä jokseenkin samaan teemaan liittyvä televisiovinkki. Yle Areenassa on nähtävänä lokakuun alkupuolelle asti itsemurhasta kertova dokumentti Näin unta elämästä. Ohjelmaa on kehuttu paljon. Itse aion katsoa sen jonakin sopivana ajankohtana.

Heureka tulee hulluksi Tiedekeskus Heurekassa Vantaan Tikkurilassa su 21.9.2014 asti. Näyttely avautui 12.10.2013. Lisätietoa mielenterveyteen liittyvistä asioista saat esimerkiksi Mielenterveyden keskusliiton tai Suomen Mielenterveysseuran kotisivuilta. 

Tämän kirjoituksen pääkuvassa ovat kuulokkeet, joiden avulla voi kokeilla, miltä tuntuu, kun todellisuus vääristyy. Kuva: Tiedekeskus Heureka.

Yksi vastaus artikkeliiin “Näyttely: Rohkeasti yli hulluuden rajan

  1. Tämän näyttelyn haluaisin niin nähdä ja kokea mutta taitaa livetä ensi viikon kiireiden vuoksi saavuttamattomiin. Taiteen kautta aihetta lähestyvään Suomen Mielenterveysseuran Mental Health Art Week-tapahtumaan ja sen yhteydessä pidettyyn taidenäyttelyyn ehdin onneksi tutustua. Sekin hätkähdytti huomaamaan, miten mielenterveysasiat koetaan usein yhä tabuina, vaikka ne todellakin koskettavat meitä kaikkia. Todella hyvä pöllyttää aihetta ja saada sen ympäriltä kuorittua turhia ennakkoluuloja ja aivan turhaa häpeää.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s