Joulun henkeä: Joululaulufanaatikon vinkit tunnelmointiin

Extemporen blogistit on haastettu kertomaan, millainen meistä kullekin on kulttuurin asema joulun hengen tuojana. Koska rakastan joulua, en voi olla osallistumatta haasteeseen. Tunnelmoinnin lisäksi annan myös muutaman ajankohtaisen menovinkin.

IMG_8499
Blogisti joulua viettämässä viime vuonna. Ihanaa, kun pyhinä saa rentoutua rauhassa villasukat jalassa!

Oma jouluni rakentuu perinteiden ympärille. Erityisen kulttuuripitoinen jouluni ei ole, jos kulttuurin haluaa ymmärtää tiukimmassa merkityksessään. Marraskuussa kaivan esiin koristevalot ja alan pikkuhiljaa somistaa kotia punaisella. Joka vuosi on myös pakko saada ainakin partiolaisten adventtikalenteri.

Tasapainotan muiden kulttuuriperinteiden uupumista olemalla suorastaan fanaattinen joululaulufani. Jouluisten sävelin aika on viimeistään marraskuun lopusta lähtien, ja sen jälkeen ne sitten soivatkin ihan koko ajan. Pidän niin reippaista ja iloisista kuin herkistä ja hartaista kappaleista. Varpunen jouluaamuna, Sylvian joululaulu, Ave Maria, Oi jouluyö, Joulumaa, Petteri Punakuono, Tonttujen joulu tiptapeineen – kaikki todellakin käy.

Viime vuosina olen ollut aivan hullaantunut etenkin a cappella -joululauluihin. Kotimaiset suosikkiyhtyeeni ovat Rajaton ja Club For Five. Taitavaa äänenkäyttöä, vaihtelevia tunnelmia, kauniita sovituksia; näihin tuskin koskaan kyllästyn ikinä! Rajattoman ja Club For Fiven lisäksi olen tänä vuonna kuunnellut etenkin Juha Tapiota ja kanadalaisen Michael Bublén tulkintoja. Vanhan ajan tunnelmaa kaipaaville suosittelen esimerkiksi Frank Sinatraa tai Olavi Virtaa. Myös Suvi Teräsniskalla on kauniita kappaleita.

Musiikkipalvelu Spotify on joululaulujen ystävälle varsinainen aarreaitta, ja olenkin luonut sinne itselleni joululaululistoja eri fiiliksiin. Isolla listalla on joululauluja tyylistä toiseen, niin kotimaista kuin ulkomaista. A cappella -kappaleilla on myös oma listansa. Esimerkiksi tämä Club For Fiven, Mikko Kuustosen ja Tapiolan kuoron Jouluenkeli on aika ihana.

Laulujen lisäksi jouluuni kuuluu rentoa yhdessäoloa läheisten kanssa ja herkuttelua perinteisillä ruoilla. Aattona pakkaan viimeiset lahjat seuraten samalla Joulupukin kuumaa linjaa, koristelen kuusen, käyn saunassa ja katson televisiosta Lumiukon. Lentokohtaus on aina yhtä ihana! Katson muutenkin mielelläni kaikkia jouluaiheisia ohjelmia ja elokuvia. Ja tietysti kuuntelen Lumiukon musiikkia jo ennen aattoa.

Viime vuonna kävin myös pitkästä aikaa joulukirkossa ja kävelemässä hautausmaalla. Kynttilöiden lepattavat liekit olivat kaunis näky tihkusateesta huolimatta.

Tässä jouluiset vinkkini kulttuurimenoihin:

1. A cappella – tai kuorokonsertit. Rajaton ja Club For Five kiertävät kumpikin parhaillaan joulukiertueillaan. Näiden lisäksi minua kiinnostavat eri kuorojen konsertit. Illat vain alkavat olla sen verran täynnä kalenterissani, että taidan joutua siirtämään konserttisuunnitelmat ensi vuoteen.

2. Kauneimmat joululaulut. Lauleskelen usein kotosalla itsekseni. On kuitenkin myös ihanaa käydä laulamassa yhdessä, vaikka ei olisikaan erityisen uskonnollinen. Viime vuonna kävin pitkästä aikaa joululaulutilaisuudessa kirkossa ja kirjoitin siitä toki myös blogiini. Mene ja hämmästy!

3. Joulumarkkinat ja -myyjäiset. Helsingissä aion vielä kiertää ainakin Senaatintorin Tuomaan markkinoiden ja Kaivopihalta Kolmen sepän aukiolle ulottuvan Joulumaailman kojut, joiden ohi olen kävellyt jo monen monta päivää. Vanhalla ylioppilastalolla ei tänä vuonna järjestetä joulumyyjäisiä, mutta niitä korvaavaan tapahtumaan pääsee nyt Kaapelitehtaalla. Kaapelin joulun ohjelmassa on myyjäisten lisäksi muun muassa työpajoja ja joitakin kirjailijavieraita. Löytyisiköhän näistä paikoista pienet kivat lahjat lähimmäisille?

IMG_8474
Meidän joulukuusemme lentää varmaan tänäkin vuonna tällainen pikkulintu.

Tänä vuonna on toki vielä muitakin kuin jouluisia kulttuurielämyksiä tiedossa. Jo tänään suosittelen puolestaan sytyttämään kynttilät ja tunnelmoimaan vaikkapa Joululaulun tahtiin. Keskenään varsin erilaisia Joululaulu-nimisiä kappaleita on Rajattomalla kaksi ja Club For Five -yhtyeelläkin yksi. Mikä Joululauluista tai miksei joululauluista ylipäätään on suosikkisi?

Tunnelmallista joulun aikaa kaikille lukijoille!

Huomautus: Kaikki tässä julkaistut kuvat ovat blogin pitäjän omaisuutta. Ethän kopioi niitä luvatta, kiitos!

2 vastausta artikkeliin “Joulun henkeä: Joululaulufanaatikon vinkit tunnelmointiin

  1. Kiitoksia! Tänä vuonna tulikin kuunneltua ennakkoon niin paljon joululauluja, että tapaninpäivänä soitin soitteli välillä jo jotain ihan muuta kuin niitä. 😀

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s