Nykysirkus pureutuu maahanmuuttoon hauskasti ja herättävästi

Tervetuloa laivaan! Nykysirkusryhmä Circo Aereon uusi teos vie katsojan risteilylle, jonka aikana tutkaillaan monia erittäin ajankohtaisia ja isoja yhteiskunnallisia ja inhimillisiä kysymyksiä. Julkisuudessa esitys on näkynyt erityisesti siksi, että siinä esiintyy maahanmuuttajataustainen rap-artisti Prinssi Jusuf.

Suositun Camping-sarjan kolmas osa kantaa nimeä Camping 3 – Hyvä ja paha kieli. Ei hätää, jos et ole nähnyt sarjan aiempia osia, en minäkään ole. Olen muutenkin varsinainen sirkusnoviisi. Perinteistä sirkusta olen ollut katsomassa tasan kerran, nykysirkusta näin nyt ensimmäistä kertaa.

Pääsin katsomaan Camping 3:n ensi-iltaa Cirkossa Helsingin Suvilahdessa. Esitys oli ehdottomasti hyvin mielenkiintoinen ja tarjosi paljon yllättäviä käänteitä.

Hyvä ja paha kieli käsittelee muun muassa maahanmuuttoa ja kielen valtaa ja minusta myös ihmisyyttä, ihmissuhteita, yksilöitä ja yhteisöjä. Näyttämölle pääsevät Prinssi Jusufin lisäksi taikuri Timo Kulmakko, saksalainen trapetsitaiteilija Bellina Sörensson, evoluutiotutkija-akrobaatti Osmo Tammisalo, sosiaalipsykologi-akrobaatti Kristiina Janhunen, tanssija Kaisa Niemi ja akrobaatti Jori Reunanen. Ohjaaja on Maksim Komaro.

Esitys on kauttaaltaan humoristinen. Se paljastaa yleisiä ajatusmalleja ja stereotypioita tuomalla ne lavalle aivan ääripäihin vedettynä. Hahmoista mieleeni jäi elävästi varsinkin ahvenanmaalainen suupaltti. Keijuna kulkeva sossu puolestaan jakaa ilmaista rahaa, mutta vain suomalaisille. Prinssi Jusuf taas asuu ”kaislamajassa Roihuvuoren metsissä” ja laulaa karaokessa ”Me halutaan olla neekereitä”.

Keijuna kulkeva sossu jakaa ilmaista rahaa, mutta vain suomalaisille.

Nykytaiteessa trendinä taitaa olla se, että esitykset muodostuvat yksittäisistä, vain vähän tai ei ollenkaan toisiinsa liittyvistä kohtauksista. Niin on myös tällä kertaa. Lavalla nähdään muun muassa teatteria, tiede-esitelmiä, taikurin temppuja, akrobatiaa, tanssia, laulua ja räppäystä. Esiintyjät taiteilevat paitsi lattialla myös laivaa esittävän, keinuvan alustan päällä. Varsinkin pariakrobatia on siinä aika hurjan näköistä.

Risteilyteema on sinänsä toimiva, mutta kokoaa vain löyhästi eri kohtaukset yhteen. Minusta erilaisia aineksia on nyt hieman liikaa, ja kokonaisuus jää niiden takia aika sekavaksi ja poukkoilevaksi. Esitys tukeutuu paljon karikatyyreihin ja stereotypioihin, mikä on rohkea mutta samalla myös hieman kulunut ratkaisu. Olisiko aihetta voinut vaihteeksi lähestyä jostakin toisesta näkökulmasta? Vaikka esityksessä oli rohkeaa ja älyllistä huumoria, jäin kaipaamaan vielä lisää jotain uutta ja oivaltavaa.

Lisäksi ensi-ilta on aina ensi-ilta. Lavalla näkyi ajoittaista kangertelua, mikä varmasti poistuu esityskertojen myötä. Prinssi Jusuf esimerkiksi taisi unohtaa loppupuolella hieman vuorosanojaan.

Akrobatiaa olisin mielelläni nähnyt lisää. Esityksessä oli yksi pitkähkö rengasnumero, joka oli näyttävä, mutta irrallaan muusta kokonaisuudesta. Sitä oli kuitenkin ilo katsoa.

Hyvä ja paha kieli kestäisi hyvin toisenkin katsomiskerran, kenties vielä useamman. Tuntuu, että osa sen tärkeistä viesteistä meni ohi, kun materiaalia on niin paljon. Ainakaan minä en ehtinyt aina sisäistää kohtauksen sisältöä ennen kuin siirryttiin jo eteenpäin. Toisaalta pidän juuri siitä, ettei yleisölle tarjota mitään valmiiksi pureksittuja, helposti sulavia yleisiä totuuksia.

Yleisölle ei tarjota valmiiksi pureksittuja, helposti sulavia yleisiä totuuksia.

Esityksen paras puoli se, että se saa katsojan miettimään omia ennakkokäsityksiään muista ja haastaa ajattelemaan. Ketkä pääsevät yhteiseen veneeseen, keitä sinne ei oteta ja ketkä työnnetään sieltä pois? Keille hyvinvointi kuuluu? Ajatusten herättelyn lisäksi Hyvä ja paha kieli myös yllättää, viihdyttää ja on erittäin ajankohtainen. Hieno yhdistelmä!

Circo Aereo: Camping 3 – Hyvä ja paha kieli Uuden sirkuksen keskus Cirkossa Helsingin Suvilahdessa su 25. tammikuuta asti. Ensi-ilta oli to 8. tammikuuta. Liput 27,5/17,5 euroa. Kesto noin 70 minuuttia, suositellaan yli 12-vuotiaille. Lisätiedot Cirkon ja Circo Aereon kotisivuilta.

Kiitos Cirkolle ja Circo Aereolle vapaalipusta! Tämän kirjoituksen pääkuvassa Prinssi Jusuf esittelee yksiötään. Kuva: Heli Sorjonen.

2 vastausta artikkeliin “Nykysirkus pureutuu maahanmuuttoon hauskasti ja herättävästi

  1. Mainio, mielenkiintoinen teema. Hienoa että nykysirkuskin tarjoaa pureskeltavaa ja ajateltavaa.

    Tykkää

  2. Vaikuttaa hauskalta esitykseltä! Cirkossa on tosi mukavasti erilaiaisa nykysirkusohjelmia, pitäisi varmaan vähän kunnostautua ja katsoa tarkemmin kevään ohjelmisto 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s