Epätodellisen upea sirkusilta

Nyt on sellainen olo, etteivät sanat riitä, mutta yritän kuitenkin kirjoittaa. Kävin juuri ensimmäistä kertaa koskaan sirkuksessa. En siis ikinä ole lapsena siellä käynyt, mutta korjasin tämän huutavan vääryyden viimein aikuisiällä.

Suuntasin samantien Suomen suurimpaan sirkukseen. Sirkus Finlandia on viihdyttänyt kansaa Helsingin Kaisaniemessä jo syyskuun lopusta lähtien. Ohjelma vaihtuu vuosittain, ja ripeimmät ehtivät vielä näkemään tämän vuoden show’n.

Siitä erityisesti mieleeni jäivät taiteilijat, jotka vetivät itsensä sellaisiin asentoihin, jotka ovat tavallisen tallaajan ymmärryksen ulkopuolella. Kihisevän kuuma Melanie Chy esiintyi suuren moottoripyörän päällä. Täysin käsittämätöntä kehonhallintaa! Chy nosti itsensä suorastaan painovoiman kumoaviin asentoihin ja siirtyi liikkeestä toiseen uskomattoman sulavasti. Jos olet koskaan punnertanut tai hikoillut lankkuasennossa tai seissyt käsilläsi, saatat edes aavistaa, miten valtavasti lihasvoimaa, tasapainoa ja muuta taitavuutta Chyn tai muiden vastaavien akrobaattien temppuihin vaaditaan. Tai sitten et. Ei se mitään, en minäkään.

Mieskomeutta ja huimaavaa taituruutta puolestaan esittelivät muun muassa Messoudin veljekset, jotka hekin taiteilivat mitä mielikuvituksellisemmissa asennoissa – etenkin toistensa päällä. Samantapaisen show’n veti myös naiskaksikko Azzario Sisters. Miten ihmeessä kenenkään niskalihakset voivat olla niin vahvat, että ne jaksavat kannatella pään päälle nousevan temppuilijan? Miten ihmeessä kukaan pystyy ylipäätään tuommoisiin temppuihin? Jälleen kerran uskomatonta kehonhallintaa, tasapainoa, lihasvoimaa ja notkeutta.

Toiset käyvät iltakävelyllä sirkusteltan katon rajassa. Vaijeria pitkin, ilman mitään turvajärjestelmiä. Hiljaiseksi vetää. Kuva: Meri Liukkonen

Keijunkeveästi liikkunut ilma-akrobaatti Liina Aunola taas aiheutti sydämentykytyksiä niin ihastuksesta kuin vähän pelostakin. Hän kipusi ketterästi köyttä ylös, keinui ja taiteili yläilmoissa ja tuli huimasti alas. Hieno esitys! Samaten oli australialaisella nuorallakävelijällä Ramonilla, joka aloitti ohjelmanumeronsa kävelemällä tyynesti yleisön yli. Istuinpa siinä alla minäkin. Huih. Turvaköyttä ei ollut, vaikka mies taituroi ohuella vaijerilla aivan teltan katossa – siis ilmeisesti yli kymmenen metrin korkeudessa! Jälleen kerran: miten kukaan pystyy tuollaisiin juttuihin?

Tanssivat kamelit päätyivät myös esteiksi hevoselle. Huh huh. Kyttyräselät ovat muuten melkoisen isoja eläimiä! Kuva: Meri Liukkonen

Ukrainalaisen Zhuravel-ryhmän rekkinumero puolestaan edusti ilmeisesti varsin perinteistä sirkusta. Neljän miehen sulavaa liikehdintää ja lentoa ilmojen halki oli hauskaa katsoa, vaikka erilaisia akrobaattisia numeroita oli illan ohjelmistossa kieltämättä runsaasti. Muutakin katseltavaa toki riitti. Myös ”taskuvaras” oli livahtanut esiintyjien joukkoon, mutta hänen esitykseensä en ikävä kyllä tällä kertaa ihan syttynyt. Jose Michel Clowns -klovniryhmän triolla taas oli hykerryttävät hetkensä. Pelleilijöistä paras oli kuitenkin Totti Alexis, joka osasi vetää tunnelman kattoon.

Parin tunnin aikana lavalla nähtiin jo mainittujen lisäksi muun muassa jalkajousiampuja Aleksi Martin, taikureita ja muita taitavia esiintyjiä. Marssipa esiin myös neljä valtavaa kamelia, kaksi hevosta erillisissä ohjelmanumeroissa ja pikkuruinen poni – sekä koira, jota ensin luulin trikkikuvaksi. Elävä eläin kaiketi oli kuitenkin kyseessä, vaikka se mahdottomalta tuntuu. Eläintenystävänä minua hieman kyllä mietityttää isojen ja pienten karvaturrien viihtyvyys sirkuksessa. Toisaalta tilanteen luulisi ainakin suomalaisessa yrityksessä olevan vähintäänkin kunnossa. En silti mieluusti näkisi jatkossa eläimiä lavalla, vaikka yleisö niistä varmasti pitääkin. Ihmisesiintyjien taidoissa riittää minusta tarpeeksi ihmeteltävää, ja ainakin osalle eläimistä voisin kuvitella sirkuselämän olevan väistämättä varsin stressaavaa.

Olen aiemmin kauhistellut sirkuslippujen hintoja. En todellakaan kauhistele enää. Liveorkesteri, kaikki se henkilökunta, upea teltta valoineen ja ennen kaikkea kaikki ne uskomattoman taitavat taiteilijat – tämän kaiken perusteella ihmettelen sitä, miten liput voivat olla näin edulliset! Erityiskiitokset sirkukselle myös hyvin ystävällisestä asiakaspalvelusta. Sain popcornien lisukkeena iloisen hymyn nuorelta myyjältä. Tunnelmalliseen asuun pukeutunut mies puolestaan opasti minut ripeästi omalle paikalleni ilman, että sitä ehdin edes kysyä.

Messoudin veljekset ja heidän isänsä. Uskomatonta, eikös vain? Kuva: Sirkus Finlandia

Ylipäätään pääsin hyvin sisään sellaiseen hieman vanhanaikaiseen sirkustunnelmaan, joka takasi erittäin viihdyttävän parituntisen. Kaikista ohjelmanumeroista en kamalasti innostunut, mutta ilta oli kokonaisuudessaan hyvin hauska ja elämyksellinen.

Tulen aivan varmasti menemään sirkukseen vielä uudestaan. Tosin toivon sitten, että tarjolla on aina myös jotain uutta ja erilaista. Tämä oli nyt sirkusnoviisin kokemus, seuraavalla kerralla saatan jo olla vaativampi katsoja. Tosin oli sille vaativallekin rutkasti katsottavaa tälläkin kertaa. En voi kuin hämmästellä sitä huikeaa lahjakkuutta ja niitä tinkimättömän työn tuloksia, jotka juuri näin.

Hei lukija, oletko itse käynyt sirkuksessa? Mitä mieltä olit?

Sirkus Finlandian näytökset Helsingin Kaisaniemessä sunnuntaihin 3. marraskuuta asti. Liput maksavat asiakasryhmästä ja paikasta riippuen 16–32 euroa. Aikataulut, tarkemmat tiedot esiintyjistä ja muu informaatio luettavissa täällä.

Tämän kirjoituksen pääkuvassa Melanie Chy taiteilee moottoripyörän yllä. Kuva: Sirkus Finlandia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s