Kisassa liftaaminen vei Sodankylän elokuvafestivaaleille

Sodankylän elokuvafestivaalit ovat jo joitakin vuosia kiinnostaneet minua. Olen kuullut niistä paljon hyvää, ja toisekseen jo Lapin yötön yö on muiden mukaan ollut ehdottomasti kokemisen arvoinen. Talviaikaan olen piipahtanut myös Sodankylässä, mutta kesällä olen aiemmin käynyt vain Kuusamon korkeudella.

Osallistuin kesäkuussa toista kertaa Hitchball 4000 -liftauskisaan, josta kirjoitin jo viime vuonna. Nyt reittini vei kisakaverini Jannen kanssa kohti pohjoista. Tavoitteenamme oli päästä peukalokyydillä Sodankylään, ja onnistuimme siinä hienosti. Lähtö oli perjantaina Helsingistä. Leffafestareita pääsimme ihmettelemään noin vuorokautta myöhemmin.

Sodankylä on pieni paikka, mutta festarien ansiosta se tuntui hyvinkin eloisalta. Keskustassa oli pieniä myyntikojuja, ravintoloiden terasseilla riitti kansaa ja isoissa teltoissa tarjoiltiin niin ruokaa kuin juomaa. Erityisesti ruokavalikoimasta yllätyin iloisesti: esimerkiksi poronlihaa sisältävän, täyttävän annoksen sai edullisimmillaan noin kympillä. Kisakumppaneista monet innostuivat poroburgerista, minä taas lusikoin keittoa. Myös vohveleita niin suolaisilla kuin makeilla täytteillä oli kaupan kohtuuhintaan.

Kyseessä oli jo 30. Midnight Sun Film Festival. Festareilla vallitsi aivan omanlaisensa, letkeä tunnelma. Elokuvia pääsi katsomaan kahdessa sirkusteltassa koulun pihalla. En ollut etukäteen tutustunut ohjelmistoon yhtään. Oli kuitenkin hauska huomata, että siellä oli myös minulle tuttuja elokuvia, sillä odotin tarjolla olevan ennemmin vain kaikenlaisia pienen budjetin taideprojekteja.

IMG_9522
Janne ja bloggari heittämässä talviturkkia Kitiseen. Kuva: Kulttuurikuuri

Me päädyimme pienellä porukalla yöllä kello 01.30 alkaneeseen näytökseen katsomaan kotimaista Big Game -elokuvaa, joka sai ensi-iltansa Suomessa nyt keväällä. Jalmari Helanderin ohjaamassa toiminta-/seikkailuleffassa nuori poika pelastaa Amerikan presidentin pahisten kynsistä Lapissa. Pressaa näyttelee legendaarinen Samuel L. Jackson. Kuulostaako erikoiselta? Sitä elokuva myös oli. Katsomiskokemusta voisi kuvata sanalla surrealistinen. Oli hyvin erikoislaatuinen mutta viihdyttävä leffa, valtava ja hyvin pimeä sirkusteltta muine katsojineen sekä hirmuiset univelat, koska edeltävän yön unet olivat jääneet minulla alle neljään tuntiin. Ja kun teltasta astui ulos, oli valoisaa kuin päivällä. Vau!

Festarialueen takana virtasi joki, ja joen rannalla juhlat jatkuivat varmaan vuorokauden ympäri. Kansa saunoi ja ui ja nautti selvästi olostaan. Me taas kömmimme lyhyille unille telttaan. Aiemmin illalla olimme tosin käyneet heittämässä talviturkit samaisen virran syleilyyn.

Löysin YouTubesta kotimaisen videon tämän vuoden festareista. Kyseessä on yhden festarivieraan tekemä video, ei siis virallisten järjestäjien teos. Videon kautta saa ainakin jonkinlaista käsitystä alueesta ja tunnelmasta. Purple Rain muuten kaikui kovaa myös teltan ulkopuolelle. Videolla näkyy enimmäkseen nuorta porukkaa, mutta oli festarivieraiden joukossa toki iäkkäämpääkin väkeä ja rauhallisia juhlijoita.

Olen tosi iloinen siitä, että pääsin toteuttamaan yhden reissun, joka oli ollut jo pitkään jonkinlaisena haaveena. Seuraavan kerran haluan lähteä Sodankylään niin, että on enemmän kuin yksi ilta aikaa fiilistelyyn ja leffojen katsomiseen. Jo pelkästään yötön yö paljastui eksoottiseksi elämykseksi näin suomalaisellekin. Molemmat tämän bloggauksen kuvat on otettu puolenyön tienoilla tai vähän jälkeen, mitä ei ihan heti oikein uskoisi.

Festarit taas olivat ehkä vielä mielenkiintoisemmat kuin mitä olin odottanut. Näkemättä jäi hurjan paljon. Vaikka en ole mikään erityinen leffaintoilija, tuntui festariohjelmassa olevan paljon kaikenlaista myös minua kiinnostavaa. Summa summarum: tämä kaikki todella kannattaa käydä kokemassa itse!

Kulttuurikuuri jää nyt lomalle. Tulen julkaisemaan uuden blogikirjoituksen ja vastaamaan kommentteihin seuraavan kerran noin kuukauden kuluttua. Aurinkoista ja elämyksellistä heinäkuuta, toivottavasti Suomessakin päästään vihdoin nauttimaan kunnon kesäsäistä!

Midnight Sun Film Festival pidettiin tänä vuonna Sodankylässä 10.–14. kesäkuuta. Festivaali järjestetään kerran vuodessa, joten seuraavan kerran filmitunnelmiin pääsee Sodankylässä ensi kesänä. Lisätiedot festarin kotisivuilta ja Facebook-sivuilta.

Kaikki tässä julkaistut kuvat ovat blogin pitäjän omaisuutta. Ethän kopioi kuvia luvatta, kiitos! Pääkuvassa bloggari festarialueella. Takana pieni teltta. Kuva: Janne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s