Suomenlinnan kesäteatteri: Viettelyä, kostoa, juonittelua ja rakkautta koreassa paketissa

Nykyajan ihmisiä kuulee aina välillä kutsuttavan moraalittomiksi. Niin tai näin, eipä se meininki ole kaikilta osin liene ihmeemmin muuttunut edes vuosisatojen aikana. Suomenlinnassa on tänä kesänä päässyt katsomaan Ryhmäteatterin näytelmää Valheet ja viettelijät – Erään rakkauden muotokuva. Jos sen tapahtumat sijoittuisivat nykyisyyteen ja olisivat totta, olisi juorulehdillä uutisoitavaa.

18639540755_505c44fe78_z
Viaton Cécile de Volange (Sonja Salminen) päätyy samaan sänkyyn kreivi de Valmontin (Antti Virmavirta) kanssa. Kuva: Ilkka Saastamoinen / Ryhmäteatteri

Ranskalaisen Choderlos de Laclos’n kirjeromaani Vaarallisia suhteita (Les Liaisons dangereuses, 1782) lienee monille tuttu ainakin nimeltään. Tarina kietoutuu rakkauden, intohimon, viettelyn, koston ja juonittelun sekaviin vyyhteihin. Erilaiset tunteet ja moraaliset kysymykset nousevat tärkeiksi. Miten toimia, jos on järkiavioliitossa, mutta rakastuukin toiseen? Entä onko oikein pitää yllä useita suhteita samanaikaisesti?

Kirjassa ja näytelmässä eletään 1700-luvun puolivälin aatelispiireissä. Järjestetyt avioliitot ovat tavallisia, samoin avioliiton ulkopuoliset suhteet. Julkinen nolaaminen on suosittu keino kostaa todellisia tai kuviteltuja vääryyksiä. Katalat markiisitar de Merteuil ja kreivi de Valmont punovat juonia muiden ja vähän toistensakin pään menoksi. Ihmissydämiä särkyy puolin ja toisin, ja kieroilu johtaa dramaattisiin seurauksiin. Esitys kuljettaa katsojan näkemään, mitä kätkeytyy ylimystön hienojen kulissien taakse.

Ryhmäteatterin näytelmä Valheet ja viettelijät perustuu pitkälti pitkiin puhekohtauksiin. Kohtauksesta toiseen siirryttiin onneksi sopivan vauhdikkaasti, eikä näytelmä jäänyt laahaamaan pahasti paikalleen missään vaiheessa. Tämä oli myös erinomaisen lavastuksen ansiota: tanssijat avasivat ja sulkivat näyttämön luukkuja tarpeen mukaan ja pyöräyttivät nopeasti esiin aina vain uusia tapahtumapaikkoja. Koko näyttämötiimiltä vaadittiin jatkuvasti ripeää reagointia.

Kohtauksesta toiseen siirryttiin onneksi sopivan vauhdikkaasti, eikä näytelmä jäänyt laahaamaan pahasti paikalleen missään vaiheessa.

Minna Suuronen oli näyttävä ja uskottava kieroilevan markiisitar de Merteuil’n roolissa. Antti Virmavirran kreivi de Valmont puolestaan jäi minusta turhan pliisuksi, hengettömäksi ja yksiulotteiseksi. Valmontilta, suurelta viettelijältä ja naistenmieheltä, olisi kaivannut lisää karismaa.

Muutamat hahmot puolestaan toivat esitykseen erityisesti kesäteatteriin sopivaa, kepeää komiikkaa. Sonja Salminen oli suloinen kömpelön teinin Cécile de Volangen osassaan. Paavo Kinnusen ritari Danceny sai yleisöstä irti useammatkin naurut hyväntahtoisella hössötyksellään.

Puvustus loi historiallista tunnelmaa ja sisälsi paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia. Oli hauskaa, ettei asuissa tyydytty konservatiiviseen pukudraamaperinteeseen, vaan haettiin vaikutteita monilta eri aikakausilta ja tyylisuunnista. Valheet ja viettelijät toi minulle monesti mieleen viime vuoden esityksen Liisa Ihmemaassa – Tyttö, joka aikaan putosi, josta kirjoitin myös blogiini. Esityksissä oli jollakin tapaa samanlaista rock-henkeä, ja visuaaliset ilmeetkin muistuttivat jonkin verran toisiaan. Ihmekös tuo, sillä mukana on samoja ihmisiä. Valheet ja viettelijät on ohjannut Juha Kukkonen, joka ohjasi myös viime vuoden esityksen.

18613377796_703bb97762_z
Tanssijat rytmittävät näytelmää. Kuva: Ilkka Saastamoinen / Ryhmäteatteri

Pidin siitä, miten tasapuolisesti tarina kohteli niin naisia kuin miehiä. Nainen ei suinkaan ollut vain miehen halun kohde, vaan seksuaalisesti aktiivinen ja omasta nautinnostaan huolehtiva toimija. Erityisen vahva nainen oli markiisitar de Merteuil, jonka sängyssä kulki nuoria miehiä. Sekä hän että Valmont edustivat näytelmässä tosin myös pahaa oman edun tavoittelullaan ja muiden tahallisella loukkaamisellaan. Vastakohtina toimivat ainakin viaton Cécile de Volange, rakkauttaan kiihkeästi julistava ritari Danceny ja alun perin hyveellinen madame de Tourvel.

Aloin ensimmäisen puoliajan jälkeen miettiä, että tarinaa olisi voinut hieman tiivistää. Ainakin omalla kohdallani ongelmaksi nousi se, etteivät hahmot onnistuneet herättämään oikein minkäänlaisia tuntemuksia, joten en erityisemmin jännittänyt heidän kohtaloaan. Ulkoisesta näyttävyydestään ja joistakin huippukohdistaan huolimatta Valheet ja viettelijät jäi minulle etäiseksi. Tuntui, että pinta oli korea, mutta pinnan alta ei löytynyt riittävästi sisältöä. Ongelma ei ehkä niinkään ollut itse tarina, vaan olisin kaivannut lisää syvyyttä näyttelijöiden suorituksiin ja ylipäätään esitykseen. Katsojaa ei missään vaiheessa oikein pysäytetty isojen kysymysten äärelle, vaikka tarina tarjoaisi tähän mahdollisuuksia.

Musiikkia kuultiin lähinnä Apocalypticalta. Yllättävä veto! Kappaleet toivat kaivattua särmää ja vastakohtaisuutta, ja nykytanssikohtaukset rytmittivät esitystä hienosti. Tanssijoiden paritanssissa näkyi kuitenkin ajoittain selvää haparointia, ja koreografioissa olisi voinut olla vielä lisää vaihtelua.

Kokonaisuudessaan ilta oli onnistunut. Valheet ja viettelijät tarjoaa suhteellisen kepeää ja näyttävää viihdettä aikuiseen makuun. Seuralaiseni oli ensimmäistä kertaa Suomenlinnan kesäteatterissa, ja olimme molemmat yhtä mieltä siitä, että miljöö on hieno. Hyvän omantunnon linnakkeen iso katsomo oli viimeistäkin paikkaa myöten täynnä.

Ryhmäteatteri: Valheet ja viettelijät – Erään rakkauden muotokuva Suomenlinnan kesäteatterissa Helsingissä 29.8. asti. Ikäraja 7 vuotta. Liput 19–36 euroa. Kesto 2 tuntia 40 minuuttia sisältäen yhden väliajan. Esitysajat ja muut lisätiedot Ryhmäteatterin verkkosivuilta.

Lämpimät kiitokset Ryhmäteatterille lipuista! Tämän kirjoituksen pääkuvassa markiisitar de Merteuil (Minna Suuronen) punoo juoniaan muiden pään menoksi. Kuva: Ilkka Saastamoinen / Ryhmäteatteri.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s