Huonot vitsit ajavat sonnit itsetuhoisiksi Seitsemän veljeksen nykyversiossa

Noin puolitoista tuntia aikaa, neljä miestä ja kaikki Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -romaanin päätapahtumat nykyaikaan siirrettyinä. Siinäpä mielenkiintoiset lähtökohdat! Tikkurilan Teatterissa Vantaalla nähdään nyt Öbaut seitsemän veljestä, jota voisi hyvin luonnehtia vaikkapa humoristiseksi tiivistelmäksi Kiven klassikkoteoksesta. Näytelmän on käsikirjoittanut Mikko Koivusalo, ja sitä on ehditty esittää vuodesta 2010 lähtien monissa teattereissa Suomessa.

velj_netti
Neljä miestä, noin seitsemän veljestä. Kuva: Leena Tiuri

Esitys lähtee käyntiin räväkästi. Sanailu on terävää ja naurattaa aidosti. Repliikit sisältävät oivaltavaa yhteiskuntakritiikkiä ja viittauksia moneen suuntaan. Olo on kuin hyvässä stand up -show’ssa, niin paljon saa hekotella erinäisille asioille. Mukana on kuitenkin sopivasti myös alkuperäistä, lyyristä kieltä. Enpä ihan osannut odottaa tällaista!

Koska koko esitys tosiaan toteutetaan neljän miehen voimin, pääsevät kaikki näyttelijät hyppäämään roolista toiseen ja välillä kolmanteenkin hirmuisella vauhdilla. Siirtymät hoituvat vaatteita tai asusteita vaihtamalla sekä elekieltä, liikehdintää ja puhetyyliä muuttamalla. Lavasteita ei ole nimeksikään, ja puvustuskin on hyvin minimaalista. Veljessarjasta tulee väkisinkin varsin karikatyyrinen, mutta se ei menoa haittaa. Itse asiassa pidin siitä, miten jokainen veljeksistä typistyi muutamaan piirteeseen. Näin tarina ja repliikkien monipuolinen sisältö saivat lisää tilaa.

Tikkurilan Teatteri on ammattijohtoinen harrastajateatteri. Eelis Laiti, Janne Niinivaara, Iiro Ristola ja Timo Turpeinen olivat varsin luontevia monissa rooleissaan. Miehet olivat myös keskenään virkistävän erilaisia, enkä joutunut kertaakaan pohtimaan, kuka nyt olikaan kuka. Porukan sisäinen kemia toimi ongelmitta. Ohjaajat olivat saaneet kaikki näyttelijät heittäytymään esitykseen niin fyysisesti kuin henkisesti. Vauhti hengästyttää välillä, mutta eipähän ainakaan ehdi kyllästymään. Esityksen ohjauksesta vastaa Kimmo Tähtivirta, ja apulaisohjaajana on Krista Alanko.

Näytelmä seuraa juoneltaan Kiven Seitsemää veljestä melkoisen uskollisesti. Odotin innokkaana kohtaa, jossa veljekset surmaavat sonnilauman. Oli mielenkiintoista nähdä, miten se oli tällaiseen esitykseen toteutettu. Omaperäisesti ainakin. Yksi veljeksistä on varsinainen nykypäivän loitsutykki, sillä hän ajaa eläinparat itsetuhoisiin ajatuksiin pelkkiä huonoja vitsejä kertomalla. Muihinkin klassikkokohtauksiin on löytynyt tuoreita ja yllättäviä näkökulmia.

öbaut7.jpg
Janne Niinivaara, Timo Turpeinen, Iiro Ristola ja Eelis Laiti hyppäävät luontevasti moniin eri rooleihin. Kuva: Leena Tiuri

Loppua kohden näytelmä kuitenkin hieman lässähtää. Mielestäni käsikirjoitus sortuu aliarvioimaan katsojia ja päätyy turhan alleviivaaviin vitseihin. Monitasoisuus jää lopussa turhan monesti itsestäänselvien kaksimielisyyksien alle. Kokonaisuudessaan esitys jättää kuitenkin rennon ja tyytyväisen olon. Sekä minä että seuralaiseni pääsimme nauramaan kunnolla, mikä on osaltaan onnistuneen illan merkki.

Näin juuri muutama kuukausi sitten osin toisenlaisen version Kiven Seitsemästä veljeksestä. Mustikkamaan kesäteatterin Seitsemän siskoa ylitti kaikki toiveet ja jäi hurjan hyvin mieleen. Nämä kaksi esitystä ovat kuitenkin niin erityyppisiä, ettei niitä tulisi verrata toisiinsa, vaikka niin tulee väistämättä tehtyä. Tikkurilan Teatterin tiivistä parodiaa suositellaan etenkin ysiluokkalaisille ja lukiolaisille. Siksi sen tuleekin olla helposti siirrettävissä tilasta toiseen, mikä väistämättä asettaa omat rajoitteensa.

Öbaut seitsemän veljestä on aika hurja näytelmä, mutta siinä tuskin on mitään sellaista, mitä lukioikäiset eivät olisi jotenkin jo ehtineet kohdata. Ja onhan alkuperäisteoskin melkoista ryypiskelyä ja rellestystä. Teatteriversiosta saa varmasti enemmän irti, jos romaanin juoni on hyvin muistissa. Toisaalta esitys toimii hienosti myös ajatusten herättäjänä ja tuo uuden näkökulman tuttuun tekstiin.

Öbaut seitsemän veljestä Lumo-salissa Korsossa ke 21.10. klo 19 ja Vernissassa Tikkurilassa su 8.11. klo 17. Liput ennakkoon 6 euroa, suositusikäraja 15 vuotta. Lisätiedot Tikkurilan teatterin verkkosivuilta. Esityksen voi myös tilata vaikkapa kouluun.

Olimme katsomassa ke 16.9. esitystä. Kiitokset Tikkurilan Teatterille vapaalipuista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s