Matkalla: turistivilinää välttelevän vinkit suosittuun Dubrovnikiin

Kroatian rannikkokaupunki Dubrovnik lienee noussut viime vuosina erittäin suosituksi matkakohteeksi etenkin kahdesta syystä. Ensinnäkin sitä kuulee ylistettävän yhdeksi maailman kauneimmista kaupungeista, ellei jopa kauneimmaksi, ja sen vanhakaupunki on aivan oikeutetusti Unescon maailmanperintölistan kohde. Toiseksi tuo vanhakaupunki toimii yhtenä kuvauspaikkana niin ikään supersuosioon nousseessa Game of Thrones -televisiosarjassa, joka on varmasti on tuonut Dubrovnikin entistä useamman matkaajan tietoon.

Dubrovnik todella on kaunis, pakkohan se on sanoa. Adrianmeri kimmeltää jalokiviväreissä, vuoret kohoavat jylhinä ja vanhankaupungin satoja vuosia vanhoissa linnoituksissa ja rakennuksissa on vastustamatonta vetoa.

Dubrovnik Kulttuurikuuri (3)
Dubrovnikin kaupunki levittyy vuorenrinteeseen. Etualalla vanhaakaupunkia.
Dubrovnik Kulttuurikuuri (4)
Kissat vetelivät rauhassa päiväunia kadulla.
Dubrovnik Kulttuurikuuri (6)
Vanhassakaupungissa on myös paljon erittäin kapeita kujia.

Tunnelmaa syö kuitenkin ihmispaljous ainakin kuumimman turistisesongin aikaan. Vanhassakaupungissa oli elokuun puolivälissä tukahduttavan paljon matkailijoita, eikä tilanne ilmeisesti ole kovin paljon parempi kesä– heinäkuussa. Suosittelenkin reissaamaan Dubrovnikiin muulloin kuin suosituimpiin loma-aikoihin kesällä.

Jos kuitenkin päätyy reissulle samaan aikaan kuin suurin osa muista, pahimmat ruuhkat välttänee olemalla liikenteessä heti aamusta. Osa vanhankaupungin hyvin kapeista sivukujista on rauhallisia verrattuna pääkatuun, eikä satamalaiturin päässäkään ollut liiemmin ruuhkaa. Muuten kikkakolmoset ovat aika vähissä, jos haluaa nähdä samat televisiosta tutut maisemat kuin kaikki muut.

Välillä myös kannattaa toki mennä sinne, minne valtaosa ihmisistä suuntaa. Dubrovnikin pakollinen nähtävyys on vanhankaupungin ympärillä kohoavat jylhät muurit. Kävelemällä niiden ympäri saa kaupungista varsin kattavan kuvan. Lenkkiä kertyy parisen kilometriä, ja maisemat todella ovat näkemisen arvoiset. Todistusaineistoksi kuvasin lyhyen videon:

Kannattaa vetää jalkaan mukavat ja pitäväpohjaiset kengät sekä varata vettä mukaan varsinkin helteisenä päivänä. Aikaa kierroksella kuluu yllättävän paljon, helposti parikin tuntia. Muurikävelyn miinuspuolena on sen hinta: vuonna 2017 pääsylippu maksaa aikuisilta 150 kunaa eli parikymmentä euroa. Opiskelija pääsee kansainvälisellä opiskelijakortilla selvästi halvemmalla, mutta kallista on silti.

Hintataso on koko Dubrovikissa lähialueineen muutenkin usein selvästi korkeampi kuin monessa muussa paikassa Kroatiassa. Eniten kunia saanee pulittaa luonnollisesti vanhankaupungin keskeisimmillä toreilla ja kaduilla. Kannattaa katsoa hinnasto ennen kuin tilaa edes juomia. Kalleimmissa kuppiloissa pelkät juomat voivat olla kalliimmat kuin lounas edullisessa ravintolassa! Ruoka- ja juomapaikkojen etsinnässä hyödyllisiksi osoittautuivat niin paikallisten neuvot kuin TripAdvisor-palvelu.

Ihmiskuhinaa ja korkeaa hintatasoa voi myös paeta idyllisiin maisemiin toisiin kaupunginosiin ja meren äärelle. Uimaretkelle ja auringonlaskun ihailuun ihana paikka on tuossa ylhäällä kartassa näkyvä Danče-niminen ranta, jonne kävelee vanhankaupungin porteilta melko nopeasti. Rannan yläpuolella on vehreä, viehättävän oloinen puisto, jossa voisi nauttia piknikeväitä. Rantaan johtavan polun varrella sijaitsee myös luostari ja pieni hautausmaa.

Dančella on pieni kahvila-baari, josta voi ostaa edullisia virvokkeita ja alkoholijuomia. Elokuisena iltana rannalla oli oikeastaan vain paikallisia. Tunnelma oli rento, eikä väkeä ollut liikaa. Lapset leikkivät ja uivat, aikuiset makoilivat ja pelailivat jalkapalloa. Varsinaista hiekkarantaa ei taida olla, vaan ranta on kivikkoinen ja kallioinen. Aurinko laskee vastapäisen niemen taakse. Erinomainen paikka auringonlaskun katseluun onkin Dančen kallioilla joko aivan meren tuntumassa tai hieman taaempana kahvilan vasemmalla puolella.

Dubrovnik Kulttuurikuuri
Blogisti (vasemmalla) ja matkakaveri Hannis nauttimassa elokuisen illan viimeisistä auringonsäteistä Danče-rannan kallioilla.
Dubrovnik Kulttuurikuuri (2)
Danče-rannalle kokoontui ihmisiä ihailemaan auringonlaskua.

Seuraavalle Dubrovnikin-reissulleni koettavaksi jäi köysirata-ajelu kaupungin yläpuolella kohoavan kukkulan laelle. Siellä on avautunut 1990-luvun sisällissodasta kertova museo, joka vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta.

Samaten voisin syventää tutustumistani vanhaankaupunkiin Game of Thronesin kuvauspaikkana, sillä pidän sarjasta kovasti. Tällä kertaa osuin sattumalta esimerkiksi tuttuihin portaisiin tai aukealle. Oli veikeää tajuta, että tästähän Cersei kulki sarjassa tukka kynittynä! Faneille on tarjolla monenlaisia GoT-aiheisia kävelyitä. GoTin tunnusmusiikki soi ainakin minulla päässä nyt heti, jos vain kuulen erään kaupungin nimen…

Dubrovnik Kulttuurikuuri (7)
Game of Thrones -sarjasta tuttu portaikko vanhassakaupungissa.
Dubrovnik Kulttuurikuuri (8)
Dubrovnikin vanhakaupunki sykkii elämää myös pimeän tultua.

Aiemmin julkaisinkin jo kirjoituksen ja kuvia siitä, että myös Dubrovnikin lähialueilla on mielenkiintoista nähtävää, kuten aikoinaan Jugoslavian armeijan eliitin lomakäytössä olleet, hylätyt luksushotellit. Millaisia Dubrovnik-kokemuksia teillä lukijoilla on? Entä onko lukijakunnassa muita GoT-faneja, jotka eivät malttaisi odottaa sarjan jatkuvan?

Aiempia matkakertomuksiani: Kulttuurikuuri Kreikassa 1/2: antiikin ja graffitien Ateena ja 2/2: tarunhohtoinen saari Milos; kulttuurivinkkejä reissulta ympäri Keski-Eurooppaa ja Baltiaa; liftauskisa Hitchball 4000 vuonna 2014 ja 2015; Oslo osa 1 ja osa 2; Venäjä osa 1 ja osa 2;  Ranska osa 1 ja osa 2.

Kaikki tämän blogikirjoituksen kuvat ovat Kulttuurikuurin omia. Ethän kopioi ja käytä niitä luvatta, kiitos.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s