Kulttuurikuuri Kreikassa 1/2: Parhaat vinkit antiikin ja graffitien Ateenasta – katso kuvat

Pääsin kesäkuun alussa käymään ensimmäistä kertaa Kreikassa. Pääkaupunki Ateena hurmasi minut täysin. Kaupungissa ihaninta on se, miten urbaani kaupunkikulttuuri yhdistyy aiempien aikakausien arkkitehtuuriin. Harvassa paikassa on nähtävissä näin vaikuttavasti ihmiskunnan historiaa yli 2000 vuoden ajalta. Ruoka on edullista ja tunnelma ainutlaatuinen.  Tässä 8+1 vinkkiäni siitä, mitä Ateenassa kannattaa tehdä ja nähdä:

1. Acropolis Museum. Ehkä upein ja mielenkiintoisin museo, jossa olen koskaan käynyt! Huippuhyvän palvelun kruunasi se, että näyttelytiloissa päivysti arkeologi vastaamassa kysymyksiin. Museon kellarikerrokseen aukeaa tulevaisuudessa näyttely, joka esittelee Antiikin aikaista arkielämää. Nyt sitä pääsi kurkistamaan ylhäältä päin.

ateena1
Akropolis-museon sisäänkäynti.
IMG_3864
Muinaiseen kaupunkiin pääsi nyt kurkistamaan vain ylhäältä päin.

2. Muinaiset rakennukset ja rauniot. Ateenan-reissulla on luonnollisesti PAKKO käydä katsomassa Akropolista eli linnavuorta. Historian ystäville Ateena tarjoaa tämän supersuositun nähtävyyden lisäksi muutenkin niin valtavasti nähtävää, että ähky uhkaa. Itse en millään ehtinyt esimerkiksi Hadrianuksen kirjastoon. Sen sijaan ennätin sentään kävelemään ympäri antiikin aikaista agoraa. Sen länsilaidalla sijaitseva Hefaistoksen temppeli on parhaiten säilynyt antiikin ajan temppeli Ateenassa ja koko Kreikassa. Tapaamani opas kertoi vaikuttuvansa temppelistä edelleen päivittäin. Temppeli on valmistunut noin vuonna 420 ennen ajanlaskun alkua! 

IMG_4155
Hefaistoksen temppeli.

3. Lykavittós. Tämä kukkula on ehdottomasti kaupungin paras paikka auringonlaskun ihailuun! Jos pidät kävelystä, suosittelen kulkemaan kukkulalle Kansallispuutarhan kautta. Samalla kannattaa pysähtyä katsomaan Parlamenttitalon vahtien vaihtoseremoniaa. Itse aluksi ihmettelin, mikä ihmeen performanssi kadulla oikein oli käynnissä. Itse puutarha on kaunis ja tunnelmallinen. Mainio paikka vaikka piknikille! Eläintarhan jättäisin väliin: tuli kurja olo pieniin häkkeihin suljetuista linnuista. Kanien ja vuohien yhteiselo tosin vähän nauratti myös.

ateena2
Ateenaa kukkulan rinteeltä katsottuna.
ateena3.jpg
Lipunlasku kukkulan huipulla.

4. Graffititaide. Suomessa graffitien ja tagien maalaamisesta voi saada kovat sakot. Ateenassa puolestaan oli ajoittain vaikea löytää pintaa, jota ei olisi jollain tavalla väritetty. Rumien ja varmasti luvatta tehtyjen töhryjen lisäksi näin kuitenkin paljon myös huolellisesti suunniteltuja ja toteutettuja taideteoksia. Ateenalaiset tuntuvat kunnioittavan kaupunkinsa upeaa, ikivanhaa kulttuuriperintöä, sillä kukaan ei ollut sotkenut antiikin ajan raunioita tai rakennuksia tai muitakaan vastaavia, sellaisinaan hienoja kohteita. Voi tosin myös olla, että töhryt siivotaan nopeasti pois.

IMG_3838
Taidetta rakennuksen seinässä.

5. Monastiráki. Hauska ja värikäs kaupunginosa on tunnettu basaaritunnelmastaan. Metroaseman aukiolta saa edullisesti marjoja ja hedelmiä. Täältä voi katsella tuliaisia niin itselleen kuin muille.

6. Ulkoilmaelokuvateatteri. Kesäillan hämärtyessä on ihanaa istuutua tunnelmallisen ulkoilmaelokuvateatterin katsomoon. Testasin Thision Open Air Cineman, jolta näkee Akropoliille. Romanttinen paikka! Illan leffana oli espanjalainen draamakomedia El olivo (Oliivipuu), josta pidin kovasti.

IMG_3900
Ulkoilmaelokuvateatteri Thision.

7. Herodeon. Herodeon eli Herodes Atticuksen odeion jäi vielä kokematta, mutta on ehdottomasti pakko kokea -listallani. Herodeon on antiikin aikainen, mielettömän upean näköinen ulkokatsomo Akropoliksen rinteessä. Kuiskaus kuuluu lavalta kuulemma takariviin asti. Kuljin odeonin ohi, kun Kreikan kansallisooppera harjoitteli siellä Aidaa enkä meinannut malttaa jatkaa matkaani. Itse esitykset alkoivat ikävä kyllä vasta reissuni jälkeen.

8. Plaka. Viehättävässä vanhassa kaupunginosassa on monta tunnelmallista ravintolaa. Paikalliset kuulemma suuntaavat turistikaduilta pois ja syövät vähän sivummalla olevissa ravintoloissa. Itse en huomannut kauheasti eroa eri ravintoloiden tarjonnassa. Suosituksia tsekkailin TripAdvisorista tai sitten menin ihan vain fiiliksellä sinne, minne halusin. Kreikkalainen ruoka nyt tuntuu olevan aina nam!

+ Ideoita budjettimatkalaiselle: Edullisia lentoja voi napata ainakin Norwegianilta. Halvimmillaan lipusta saa pulittaa vain 60 euroa per suunta. Yösijana testasin nyt ensimmäistä kertaa Airbnb’tä ja tykkäsin kovasti. Alle 20 eurolla sain läheltä keskustaa oman huoneen viihtyisästä asunnosta, jossa on myös iso parveke ja kattoterassi. Ulkona syöminen on Kreikassa paljon halvempaa kuin Suomessa. Kympillä syö jo hyvin ja juo lasillisen viiniä, parillakympillä saa jo fiinimmänkin illallisen.

Mitäs mieltä te lukijat olette Ateenasta? Minun on ainakin pakko päästä sinne vielä takaisin.

Kaikki tämän kirjoituksen kuvat ovat blogin kirjoittajan Meri Liukkosen ottamia. Ethän kopioi kuvia blogista ilman lupaa, kiitos! Pääkuvassa Meri patsastelee Parthenonin edessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s