Vauhdikas MyBaby esittelee uuden perhemallin: jaettuja vauvoja, yhteinen synnytyskokemus

Kylläpä päivät alkavat auvoisasti, kun saa herätä MyMom-äitihahmon keittämän puuron tuoksuun! Start up -yritys Glowheadzissa lähes kaikki työntekijät asuvat työpaikallaan, joten kotoinen fiilis on tärkeä.

KOM-teatterin MyBaby-näytelmässä eletään vuotta 2020, lähitulevaisuutta siis. Trendikäs Glowheadz on tuonut markkinoille kuluttajien syvimpiin tarpeisiin vastaavia isä- ja äitihahmoja, jotka voi tilata itselleen näppärästi sovelluksen kautta. Tuotevalikoimasta tuntuu kuitenkin uupuvan jotain: lapset!

On vain luonnollista laajentaa palvelut MyBabyihin, jotka antavat lapsettomillekin mahdollisuuden perinteiseen perheonneen ilman täyttä sitoutumista. Ratkaistavia kysymyksiä tosin riittää: Pitäisikö perustaa vauvatehdas halpaan maahan vai käyvätkö aikuiset näyttelijät vauvoiksi? Mitä kaikkea aitoon perhe-elämykseen oikeastaan vaaditaan?

mybaby 4
Glowheadzin palvelumuotoilujohtaja (Eeva Soivio) haaveilee salaa vauvasta. Yrityksen nuori johtaja (Johannes Holopainen) haistaa MyBabyissä bisneksen. Kuva: Marko Mäkinen

MyBaby parodioi sitä, miten perinteisten perheasetelmien ympärillä yhteiskuntamme edelleen pyörii. Myös aikuisten sisäiset lapset pääsevät kirjaimellisesti valloilleen, kun start up -hemmot eläytyvät taaperoiden elämään poikkeuksellisen innokkaasti. Toisaalta irvailun kohteeksi pääsevät myös tietyt työelämän käytännöt, yliampuvat mainospuheet ja nykyinen teknologiakeskeinen elämäntapamme.

Esitys puskee vauhdilla eteenpäin ja rymistelee raja-aitojen yli. Pissakakkahuumorissa kurkotetaan paikoin tavallista ylemmälle tasolle, mutta tullaan välillä sopivasti myös rytinällä alas. Jaettu synnytyskokemus tuottaa tuskaa, mutta lopulta myös yhdistää ja palkitsee. Aikuisten ”vauvojen” vaipanvaihto ja muu hoivaaminen tuo eteen yllättäviä haasteita. Yleisö hekottaa ääneen.

mybaby 1
Glowheadzeja innovoimassa tulevaisuuden palveluita. Oikealta vasemmalle Emmi Parviainen, Vilma Melasniemi, Niko Saarela ja Juho Milonoff. Kuva: Marko Mäkinen

Glowheadz on täynnä mitä erikoisempia tyyppejä, joiden innovatiivisia puuhia on hauska seurata. Koko firman johtajana on tietysti 26-vuotias räppihenkinen ja letkeä jannu (Johannes Holopainen), jolta ei puutu itseluottamusta tai innostusta. Erityisesti Eeva Soivio taas sai ilahduttavasti syvyyttä hahmoonsa, nelikymppiseen perheettömään uraohjukseen paniikkikohtauksineen. Niko Saarela ja Vilma Melasniemi puolestaan eläytyivät jättiläisvauvoiksi niin, että tuskin kukaan katsomossa pystyi pitämään vakavaa naamaa.

Dialogi on ilahduttavan selkeää, ja näytelmää on muutenkin vaivatonta seurata. Salla Viikan ja Hilkka-Liisa Iivanaisen laatiman käsikirjoituksen ote ei herpaannu kertaakaan. Ristiriitaista onkin, että jäin ehkä silti kaipaamaan jotain lisää. Jotain oikein syvältä koskettavaa, joka olisi jättänyt varmasti pysyvän muistijäljen. Epämääräisesti määritelty, mutta en osaa nyt tarkemminkaan kuvailla. Antaisin MyBabylle arvosanan 4/5, jos arvosanoja jakelisin.

mybaby3
Jaettu synnytyskokemus tekee kipeää, mutta lopussa kaikkia jo hymyilyttää. Kuva: Marko Mäkinen

Lavastus tasapainoilee hienosti futurismin ja nykyhetken välillä. Se onnistuu samanaikaisesti sekä sisältämään mielenkiintoisia yksityiskohtia että olemaan riittävän huomaamatonta. Puvustuskin osuu nappiin. Aikuisen vauvamaisuuteen riittävät näköjään erinomaisen hyvin pelkät myssy ja vaipat.

MyBaby tarjoilee katsojille erittäin viihdyttävän kaksituntisen ja erinomaisia näyttelijäsuorituksia. Tiukasti ajan hermolla oleva näytelmä on myös hieno esimerkki siitä, miten sinänsä herkkiä ja henkilökohtaisia aiheita, kuten elämäntilannelapsettomuutta tai erilaisia perheitä, voidaan käsitellä lämpimästi ja oivaltaen huumorin keinoin. Esitys on räväkän yliampuva, mutta silti hätkähdyttävän todenmakuinen. Kuka muka tietää, mihin kaikkeen jakamistalous tulevaisuudessa taipuukaan?

MyBaby KOM-teatterissa 16.12.2017 asti. Kesto väliaikoineen noin kaksi tuntia. Peruslippu 32 e, eläkeläiset 28 e; opiskelijat, työttömät, varusmiehet ja siviilipalvelusmiehet 18 e; lisäksi ryhmäalennuksia. Lisätiedot KOM-teatterin verkkosivuilta. Tämän kirjoituksen pääkuvan kuvaaja: Marko Mäkinen.

Ensi-ilta oli pe 8.9.2017. Kävimme katsomassa ke 13.9. esityksen. Kiitos vapaalipuista KOM-teatterille! Kulttuurikuurin aiemmat arviot KOMin näytelmistä: Pasi Was Here – Aikamatka 80-luvun Suomeen ja lapsuuteen sekä Muuttomiehet.

Esityksen työryhmä:

Käsikirjoitus: Salla Viikka ja Hilkka-Liisa Iivanainen
Ohjaus: Hilkka-Liisa Iivanainen
Lavastus: Milja Aho
Pukusuunnittelu: Siru Kosonen
Video- ja valosuunnittelu: Tomi Suovankoski
Äänisuunnittelu: Jani Rapo
Maskeeraus: Leila Mäkynen

Rooleissa: Johannes Holopainen, Vilma Melasniemi, Juho Milonoff, Emmi Parviainen (vier.), Niko Saarela ja Eeva Soivio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s