Monitaiteinen Femina Box tutkii naisten elämää ja valintoja mystisen laatikon avulla

Helsingissä Kanneltalossa sai hiljattain ensi-iltansa tuoreen ranskalais-suomalaisen teatteriryhmän ensimmäinen esitys. Teatteri Skarabeen Femina Box yhdistää teatteria, tanssia ja nukketeatteria. Jos haluat nähdä jotain uutta ja ajatuksia herättävää, tämä voisi olla esityksesi.

Femina Box on kaunis teos ja jättää katsojan tulkinnalle reilusti tilaa. Punaisena lankana on Kovasen perheen naisten elämän seuraaminen. Näiksi naisiksi lavalla muuntautuu Linda Lemmetty, toinen Teatteri Skarabeen perustajista.

Niin Lemmetyn kasvot kuin keho ovat täynnä ilmaisuvoimaa. Yksi peruukki ja muutama erilainen asukokonaisuus riittävät luomaan hänestä hahmon toisensa jälkeen, nuoresta tytöstä viinaan menevään äitiin. Vaikka lava ja sali ovat melko isoja, Lemmetty onnistuu pääsemään lähelle katsojaa. Tunnelma on intiimi ja koskettava.

Lavalla vuoroin seisoo ja vuoroin makaa suuri, valkoinen laatikko. Siihen astutaan, siitä astutaan ulos ja siellä ollaan.

Esitys luottaa myös lavastuksessa yksinkertaisuuden voimaan, mutta on visuaalisesti näyttävä. Lavalla vuoroin seisoo ja vuoroin makaa suuri, valkoinen laatikko. Siihen astutaan, siitä astutaan ulos ja siellä ollaan. Välillä Lemmetty keimailee lavalla perinteiseen pin up -tyyliin tai tanssii.

Femina Box pääsi yllättämään raikkaudellaan, sillä naiseutta käsitellään osin abstraktimmalla tasolla ja oivaltavammin kuin osasin odottaa. Monikerroksinen, monitunnelmainen ja monitulkintainen teos auennee varsin eri tavoin eri katsojille. Aloin miettiä sitä, millaisten asioiden, roolien ja elämän virstanpylväiden kautta nainen yhteiskunnassamme hahmotetaan.

Esitys käsittelee yksilöä, yksilöllisyyttä ja valintoja sekä erilaisia polkuja, joille päädymme. Se rakentuu erilaisista kohtauksista, joita mystinen laatikko sitoo yhteen. Yksi mieleenjäävimmistä kohtauksista nähdään, kun nainen lavalla hoivaa jonkinlaista pientä sikiön ja vauvan yhdistelmää. Käsinukkena toteutettu vauva näyttää hätkähdyttävän ilmeikkäältä, takoo naista pienillä nyrkeillään ja liikkuu muutenkin eloisasti. Yleisö pääsee näkemään pienokaisen myös valaistussa kohdussa.

teatteri skarabee femina box 1
Linda Lemmetty muuntautuu lavalla naisiksi, joiden tarinaan liittyy jollakin tavalla mystinen laatikko. Kuva: David Augerot

Femina Box kertoo tosielämästä tyylikkäästi mutta uskottavasti. Tunnistin lavan naisista itseäni ja tuntemiani naisia ja heidän elämänsä tapahtumista omaa elämääni. 50 minuutin mittainen esitys rakentuu napakaksi ja eheäksi kokonaisuudeksi, jossa ei ole yhtään turhaa hetkeä. Pitkille kokoillan spektaakkeleille on tietysti oma paikkansa, mutta minusta on hienoa, että Suomessa uskalletaan tehdä myös tiivistä teatteria.

Kaksi teatterialan ammattilaista, suomalainen Linda Lemmetty ja ranskalainen David Augerot, perustivat Teatteri Skarabeen keväällä 2017. Femina Box on ranskalais-suomalaisen teatteriryhmän ensimmäinen esitys, kuten alussa mainitsin. Ryhmän tarkoituksena on omien sanojensa mukaan ”luoda teatteria, joka rikkoo esittävän taiteen raja-aitoja yhdistämällä sen eri muotoja intensiivisiksi ja visuaalisiksi kokonaisuuksiksi”. Teatteri Skarabee tekee yhteistyötä muiden luovan alan ammattilaisten kanssa.

Kanneltalo puolestaan on yksi Helsingin kulttuurikeskuksen toimipaikoista. Suosittelen tutustumaan talon tapahtumatarjontaan, sillä minusta se on harvinaisen monipuolista ja tuoretta. Jos siis mielikuvasi kaupungin kulttuuritarjonnasta tiivistyy lähemmäs sanoja ”pölyttynyt” tai ”konservatiivinen”, on aika päivittää ajatuksia. Myös ilmaistapahtumia on paljon, ja pidän talon tunnelmasta. Kanneltalo sijaitsee aivan Kannelmäen aseman vieressä, ja sinne pääsee kätevästi vaikka Kehäradalla tiheästi kulkevilla junilla.

Tämän kirjoituksen myötä on Kulttuurikuurin syksyn teatterikausi lähtenyt käyntiin! Seuraavaksi vuorossa on arvio KOM-teatterin uutuudesta MyBaby, mutta sitä ennen saattaa olla luvassa vielä matkakertomusta päivästä Game of Thronesin maisemissa. Miltä teidän lukijoiden kulttuurisyksy näyttää? Joko kalenteri on täyttynyt vai odottaako se yhä ensimmäistä merkintäänsä?

Teatteri Skarabee: Femina Box Kanneltalossa (Klaneettitie 5) 20.9.2017 asti. Liput 12/15 e. Kesto noin 50 min. Lisätiedot ja liput Kanneltalon kotisivuilta. Katso myös Teatteri Skarabeen kotisivut. Kulttuurikuurin aiemmat kirjoitukset Kanneltalosta: naiseutta käsittelevä tanssiteos Song of the Goddess, drag-ilta School of Vanilla: Debutante Ball 2017.

Ensi-ilta oli pe 8.9.2017. Kävimme katsomassa 9.9. esityksen. Kiitos Kanneltalolle kutsusta ja vapaalipuista! Tämän kirjoituksen pääkuvan kuvaaja: David Augerot.

Esitystiedot:

Konsepti: Linda Lemmetty
Ohjaus: David Augerot
Esiintyjä: Linda Lemmetty
Koreografi (venäläinen mustalaistanssi): Anita Kurvinen
Lavastaja: Amadeu Vives
Äänisuunnittelu: Olli-Pekka Jauhiainen
Nukke ja visuaalinen suunnittelu: Linda Lemmetty

Järj. Teatteri Skarabee ja Kanneltalo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s