Pakopelit 12/?: Kiivas pakoyritys päättyi räjähdykseen Marsissa

Hyvät Maan asukkaat, olette juuri laskeutuneet maailman ensimmäisellä miehitetyllä lennolla Marsiin! Ikävä kyllä aluksenne vaurioitui, kun saavuitte punaisen planeetan pinnalle. Teillä on tunti aikaa keksiä, miten saatte laskeutumismoduulinne korjattua ja pääsette takaisin emoalukselle. Aika kuluu jo!

Aloitetaan tämäkin arvio silti tällä perinteisellä rimpsulla, josta on jo tullut piiitkä:

*** Tämä on tosielämän pakopeleistä kertovan arviosarjan 12. osa. Lue ensimmäinen osa (Escape Room Helsinki: Dinner Party) ja tietoa peleistä ylipäätään täältä. Lue myös nämä: toinen osa (Labyrinth Games: Internship), kolmas osa (InsideOut Escape Games: Escape from the surprise party), neljäs osa (Escape Room Korjaamo: Apocalypse), viides osa (Room Escape Running Rabbit: Child’s Play), kuudes osa (Amazed Games: Kaksoisagentti X), seitsemäs osa (Room Escape Running Rabbit: Murharyhmä: Kitaristin kuolema), kahdeksas osa (Exite Live Games: Airplane), yhdeksäs osa (Komnata Quest: Pyhän Enkelin linna), kymmenes osa (Truescape: Hannibal) ja 11. osa (Clu Tku: Temppeli) sekä katsaukset pakopeleistä: tammikuussa 2017 julkaistu Suuri pakopelikooste – päivitetty listaus Helsingin pakopaikoista ja vinkit pelin valintaan ja joulukuussa 2015 julkaistu Ajankohtaista Helsingin tosielämän pakopeleistä.***

No niin, kaikki kartalla? Tällä kertaa Kulttuurikuuri testaa Helsingin Tennispalatsissa sijaitsevan Room Escapen pelin Out of Mars, jossa tarkoitus on siis päästä pois Marsista. Tarkat alkuasetelmat kävivätkin jo selväksi tuosta alun selostuksesta.

Avaruusseikkailuun lähtivät kanssani Sateenkaarenmaalari-blogin Elisa Helenius ja Lady Dandy -blogin Lady Dandy. Molemmat olivat pelanneet pakopelejä yhden kerran aiemmin.

Pelipäivänä olin aika väsynyt, eivätkä ajatukset oikein tahtoneet pysyä koossa. Ehkä osin omasta mielentilastani johtuen pelin logiikkaan sisälle pääseminen vaati tovin jos toisenkin. Monet arvoitukset ovat sinänsä yksinkertaisia, mutta ne haastavat loogisen päättelykyvyn lisäksi muitakin matemaattisia taitoja. Tässä huoneessa on myös selkeästi hyötyä siitä, jos on pelannut pakopelejä aiemmin. Eteenpäin ei pääse vain mekaanisesti etsimällä piilotettuja avaimia.

Huone on pelkistetyn tyylikäs, ja taustamusiikki sopii hyvin tunnelmaan. Peli on toteutettu laadukkaasti. Vihjeitä saa pelinvalvojalta kymmenen minuutin välein tai silloin, kun hän katsoo ryhmän niitä tarvitsevan.

Tennispalatsin kakkoskerroksessa on kolme erilaista tosielämän pakopeliä. Kuva: Meri Liukkonen

Tennispalatsin pelejä markkinoidaan toisen sukupolven pakopeleinä. Niissä hyödynnetään paljon modernia tekniikkaa. Arvoituksen ratkaiseminen ei esimerkiksi välttämättä avaakaan lähintä lukkoa, vaan luukkuja ja muita piiloja saattaa aueta ihan missä vain. Täytyy kuitenkin myöntää, etten aivan saanut otetta siitä, mikä näissä huoneissa on ratkaisevan erilaista verrattuna joihinkin muihin pelaamini pakopeleihin. Olisi myös ollut mukava, jos erilaisia tiloja olisi ollut enemmän.

Pelinohjaaja kertoi, että tästä huoneesta pääsee ajoissa ulos vain noin 20 prosenttia ryhmistä. Kuten jo tämän kirjoituksen otsikosta ilmenee, meidän ryhmämme ei lukeutunut tähän onnekkaaseen joukkoon. Kohtalonamme oli siis posahtaa avaruuteen. Ajan kulumista pystyi seuraamaan näytöltä, joten lopputulos ei tullut yllätyksenä.

Surullisesta päätöksestä huolimatta suupielet kääntyivät nopeasti hymyyn, ja kokemuksessa riitti keskusteltavaa. Heti pelin jälkeen Elisa ja Lady Dandy kertoivat pyynnöstäni kameralle, mikä pelissä oli parasta:

Room Escapen henkilökunta oli oikein ystävällistä. Tilat ovat siistit, mutta mitään varsinaista odotustilaa ei pelaajille ole. Tennispalatsin ehdottomana etuna on sijainti kätevästi Kampin metroaseman kupeessa. Tennarissa voi käydä myös taidemuseossa tai elokuvissa.

Tässä vielä erikseen Elisan plussat ja miinukset pelistä:

+ Huoneen eli laskeutumismoduulin visuaalinen toteutus on upea ja uskottava.
+ Teemaan sopiva taustamusiikki luo tunnelmaa.
+ Suomenkieliset ohjeet helpottivat. Edellinen pakopelini Turussa oli kokonaan englanniksi.
+ Pakopeli tarjoaa oivalluksia ja mahtavia onnistumiselämyksiä sekä lujittaa porukan henkeä, kun tehdään yhteistyötä.
– Jo huoneiden tiedoissa voisi lukea, minkätyyppisiä arvoitukset ovat. Esimerkiksi meidän huoneemme esinemäärä oli minimalistinen ja arvoitukset olivat matemaattisia ja logiikkapelejä, mikä voi olla joillekin ihmisille liian vaikeaa tai ei-innostavaa. Kuulemma taas esimerkiksi Maya-huoneen arvoitukset liittyvät enemmän huoneessa oleviin esineisiin ja niiden tutkailuun.
– Huoneessa olisi vierähtänyt helposti puolitoistakin tuntia. Silloin olisimme varmaan jo ratkaisseet pelin, kun meiltä jäi enää muutama lukko avaamatta. Olisi kiva, jos halutessaan huoneen voisi varata pidemmäksikin aikaa.

Kiitos Elisalle ja Lady Dandylle arvioista! Minustakin sopivan pelin valitsemista helpottaisi, jos verkkosivuilla olisi jonkinlainen tasomääritys kullekin pelille. Esimerkiksi pelin selvittämisprosentti voisi auttaa ainakin siinä vaiheessa, kun pelanneita ryhmiä on enemmän kuin muutama. Out of Mars -peliä suosittelisin ennen kaikkea jo pakopeleihin tutustuneille. Erityisen mielenkiintoinen se voisi olla heille, jotka todella kaipaavat haasteita. Toisaalta neljän, viiden tai jopa kuuden hengen porukalla tämä huone ei liene lainkaan mahdoton, vaikka pelaajilla ei olisi vielä liiemmin kokemusta.

Muutenhan pelin valinta on hyvin pitkälti makuasia. Olen huomannut, että minusta on kiva penkoa, etsiä ja ihmetellä kaikenlaista rekvisiittaa sekä liikkua pelin aikana useissa eri tiloissa. Jokin toinen Room Escapen huone olisi siis ehkä ollut sopivampi minunlaiselleni pelaajalle. Malttamattomana tyyppinä en oikein jaksaisi käyttää kovin kauaa yhteen arvoitukseen, vaan mieluummin ratkoisin pulmia ripeässä tahdissa. Joku toinen taas päässee flow’hun juuri silloin, kun joutuu vaivaamaan hoksottimiaan minuuttikaupalla saman tehtävän parissa, eikä innostu penkomisesta yhtään.

Helsingin lisäksi Room Escapen pelejä pääsee pelaamaan Tampereella, Lahdessa, Rovaniemellä ja Naantalissa. Tennispalatsissa yrityksellä on yhteensä kolme peliä. The Mayan Treasure –huoneessa seikkaillaan maya-intiaanien aarteen perässä. The Secret Cabinissa taas ollaan vähän erilaisella mökkireissulla: pelaajat ovat timanttiryöstäjiä, jotka piiloutuvat piilopirttiin. Mökkireissua vähän harkitsinkin, kun mayojen jäljillä olen ollut jo Turussa.

Pistetään taas keskustelua käyntiin tässä alla kommenteissa. Millaisista pakopeleistä pidät? Oletko kokeillut Room Escapen Out of Mars -huonetta tai muita pelejä? Missä menee raja liian vaikean ja sopivan vaikean välillä? Muita ajatuksia?

Jään muuten tänään lomalle. Olen ajastanut blogiin postauksia lomani ajaksi, mutta kommentteihin ja muihin viesteihin saatan vastata viiveellä. Blogi pyörähtää täysin voimin käyntiin jälleen syyskuun alussa. Lämmintä ja elämyksellistä elokuun loppua kaikille lukijoille!

Room Escape Helsinki Tennispalatsi, Salomonkatu 15, 2. kerros. Elokuussa 2017 tarjolla kolme peliä: Out of Mars, The Mayan Treasure ja The Secret Cabin. Ryhmän koko 2–6 hlö, suositeltu koko vähintään 3 hlö. Hinta riippuu pelaajien määrästä, katso hinnasto. Peliaika 60 min. Lisätiedot ja varaukset Room Escapen kotisivuilta.

Kävimme testaamassa pelin 25.7.2017. Kiitos Room Escapelle ilmaisesta pelikerrasta! Tämän kirjoituksen pääkuvassa vasemmalta oikealle: Lady Dandy, Kulttuurikuurin Meri Liukkonen ja Sateenkaarenmaalari-blogin Elisa Helenius. Kuvan oikeudet: Meri Liukkonen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s