Suuri pakopelikooste – katso päivitetty listaus Helsingin pakopaikoista ja vinkit pelin valintaan!

Listailin vuosi sitten Helsingin tosielämän pakopelejä (eli huonepakopelejä). Nyt on päivityksen aika! Tämän kirjoituksen lopussa tarjoan vielä muutaman yleisen vinkin, joiden avulla voi pohtia, mikä peli voisi sopia omalle porukalle pelattavaksi.

Jos pakopeli ei ole entuudestaan tuttu käsite, kannattaa käydä lukemassa ensimmäinen aihetta käsitellyt kirjoitukseni. Kulttuurikuurissa on siis jo lähes parin vuoden ajan ollut käynnissä yhä jatkuva sarja, jossa testataan erilaisia pakopelejä eri firmoissa. Kaikki arviot pääset lukemaan täältä.

Pakopelipaikat Helsingissä alkuvuodesta 2017

Seuraavaksi pääsemmekin sitten tarkastelemaan Helsingin pakopeliskeneä. Tiedot on kerätty yritysten verkkosivuilta ja muista läheistä tammikuun 2017 alussa. Tilanne voi muuttua nopeastikin, joten tarkistathan ikärajat ja muut oleelliset seikat ennen pelin varaamista esimerkiksi suoraan kunkin firman sivustolta. Pelejä on myös saatettu muokata ajan saatossa, joten Kulttuurikuurin muutama vuosi sitten pelaamat huoneet eivät välttämättä ole enää täysin samanlaisia kuin testausaikaan.

Yritykset, joiden pelejä Kulttuurikuuri on testannut:

 • Labyrinth Games Kalliossa. Tarjolla kaksi erilaista peliä 2–4 pelaajalle. Kokeilin mielisairaalateemaista Internshipiä huhtikuussa 2015, lue arvioni täältä. Toinen peli on nimeltään The Great Mind. Siinä yritetään pelastaa huipputohtorin dokumentit, joissa paljastetaan muun muassa maailmankaikkeuden saloihin liittyviä asioita. Ikäraja nykyään verkkosivujen mukaan 12 vuotta.
 • Escape Room Helsinki keskustassa / keskustan tuntumassa. Oho, tämäpä firma on jälleen laajentanut toimintaansa vuoden aikana! Tarjolla peräti 12 peliä viidessä eri toimipisteessä. Pelaamaan pääsee kerrallaan maksimissaan 4–6 henkilöä, lukuun ottamatta 4–10 pelaajalle tarkoitettua peliä Space Bound. Joitakin pelejä on kaksi identtistä, joten isotkin ryhmät voivat päästä pelailemaan samaa peliä ja kisaamaan, kumpi porukka pääsee lukkojen takaa ensin ulos. Muuten huoneiden joukossa muun muassa K-18-peli Black Love, useita lapsiperheille sopivia pelejä (ikäraja 9+) sekä mielenkiintoisen oloinen Oopperan kummitus eli Ghost of the Opera, jota pelataan Aleksanterin teatterissa sijaitsevissa tiloissa. Kävin keväällä 2015 testaamassa Dinner Party -huoneen, arvioni täällä. Silloin Escape Room Helsinki oli vasta aloittanut Helsingissä. Viime vuoden pakopelikoosteessa esitellyn Imaginary Friendsin jouluaiheinen peli on muuten nyt siirtynyt Escape Room Helsinkiin pelattavaksi.
 • InsideOut Escape Games. Kuusi peliä, joista kolme Kalliossa ja kolme Vuosaaressa. Pelit 2–6 hengelle, alaikäraja useimpiin peleihin 12 vuotta, kahteen 15. Tarjolla myös siirrettävä pakopeli, jonka voi tilata ohjelmanumeroksi vaikka firman bileisiin. Huoneissa seikkaillaan muun muassa friikkisirkuksessa, yövuorossa luonnontieteellisessä museossa ja ihmisen alitajunnassa. Verkkosivuilla on peleistä kattavat kuvaukset ja suositukset siitä, mikä esimerkiksi sopii ensikertalaisille. Kattava kielivalikoima: pelata voi suomeksi, englanniksi, ruotsiksi, venäjäksi ja Kalliossa myös unkariksi. Kävin keväällä 2015 testaamassa Escape from the Surprise Party -pelin, arvio täällä. Kyseinen peli oli myös koko Suomen ensimmäinen pakopeli, mutta ainakaan tällä hetkellä sitä ei enää ole InsideOutin valikoimissa.
 • Korjaamo Escape Room. Kaksi peliä Korjaamolla Töölössä. Kävin keväällä 2015 kokeilemassa Apocalypse-huoneen, arvio täällä. Toinen peli on Hypnoosi, jossa koetetaan päästä pois hypnoosista. Molemmat pelit 2–6 hengelle. Apocalypsen sanotaan verkkosivuilla käyvän lapsillekin, Hypnoosiin ikäraja on 15 vuotta. Pelikieli englanti, mutta alkeiden osaaminen riittää.
 • Room Escape Running Rabbit Herttoniemessä lähellä Siilitien metroasemaa. Yritys muutti vajaa vuosi sitten uusiin tiloihin, jotka sijaitsevat lähellä entistä toimipaikkaa. Tarjolla on neljä erilaista peliä. Verkkosivujen mukaan keväällä 2017 avataan uusi peli, jonka aihe on vielä salaisuus, ja ajoittain on tarjolla myös pop up -pelejä. Kävin vanhoissa tiloissa loppuvuodesta 2015 pelaamassa kauhuteemaista Child’s Play -peliä, arvio täällä, ja isollekin porukalle sopivaa peliä Murharyhmä: Kitaristin kuolema, josta puolestaan arvio täällä. Murharyhmää pääsee pelaamaan myös uusissa tiloissa, ja sitä suositellaan enintään kahdeksan hengen ryhmille. Muita pelejä suositellaan 2–5 pelaajalle. Ikärajat ovat 10 vuodesta ylöspäin ja vaihtelevat hieman peleittäin ja sen mukaan, onko mukana aikuisia vai ei. Yksi tämän paikan erikoisuuksista on se, että kaikki huoneet ovat sen omistajaperheen suunnittelemia ja rakennettuja lähes pelkästään kierrätysmateriaaleista.
 • aMazed Games. Viisi peliä lähellä Hietalahden toria. 2–6 pelaajalle. Ikäraja 15 vuotta, mutta nuoremmat voivat pelata aikuisen seurassa. Kaikki pelit on mahdollista varata samanaikaisesti pelattaviksi vaikkapa yrityksen virkistyspäivän ohjelmanumerona. Kaksoisagentti X -pelistä arvio täällä. Lisäksi verkkosivujen mukaan Erottajalle on aukeamassa kaksi peliä, jotka ilmeisesti on tarkoitettu erityisesti täysi-ikäisille kauhun ystäville. Iiks, jännittävää!
 • Exite Live Games Katajanokalla. Tarjolla kolme peliä. Kulttuurikuuri testasi kesällä 2016 Airplane-pelin, jossa reissataan kaapatussa lentokoneessa. Arvio täällä. Lisäksi pelattavana luonnon elementeistä ammentava peli ja peli, jossa mökinröttelössä asuva samaani langettaa kauhistuneiden pelaajien päälle kirouksen. Pelit 2–5 tai 3–5 pelaajalle. Yrityksen verkkosivuilla peleille on määritelty myös vaikeusasteet, mikä saattaa kiinnostaa etenkin kokeneita pakenijoita. Huoneet ovat firman omistajan suunnittelemia. Lapset aikuisten seurassa, muuten ikäraja 15 vuotta.
 • Truescape Room Escape Games Punavuoressa. Tarjolla kolme eri peliä. Kulttuurikuuri testasi marraskuussa 2016 auenneen kauhuteemaisen K-18-pelin Hannibal, lue arvio täältä. Truescape on yksi Helsingin uusimmista pelipaikoista: se avasi ovensa kesän 2016 alussa. Pelit on ostettu ulkomailta. Suositusikäraja pimiöön sijoittuvaan Ghost Photolabiin ja vankilapeli Prison Breakiin 10 vuotta, alle 14-vuotiaat pelaavat aikuisen seurassa.
 • Komnata Quest. Tämä yritys on nyt vähän mysteeri itsessään. Komnata Quest on siis kansainvälinen pakopeliketju, jolla on ollut toimintaa myös Helsingissä. Nyt Helsingin Komnata Questin Facebook-sivuilla on päivitys, jonka mukaan ”on muutoksien ja muuton aika”, vanha toimipiste on suljettu ja uusi avataan vuonna 2017. Koetin soittaa Facebook-sivuilla ilmoitettuun puhelinnumeroon, mutta siihen ei saatu yhteyttä. Komnatan ystävien kannattaa varmaan seurailla firman tiedotusta vaikkapa juuri Facebook-sivujen kautta. Kulttuurikuuri testasi Pyhän Enkelin linnan kesällä 2016, arvio täällä.

Vielä testaamista odottavia:

 • Exit Room Helsinki Vallilassa. Tämä firma näyttää laajentaneen toimintaansa kovasti vuoden 2016 aikana. Kahdessa lähekkäin sijaitsevassa toimipisteessä on tarjolla yhteensä kuusi eri peliä, joiden joukossa kokonaisessa asunnossa pelattava peli, Bodomin surmat -aiheinen huone ja peli, jota pelataan aidossa asuntoautossa. Aikaa selvitä ulos on tavallisen tunnin sijaan 66 minuuttia. Suositusikäraja 12 vuotta, alle 16-vuotiaat vain aikuisen seurassa. Poikkeuksena President’s Apartment -pelin suositusikäraja 16 vuotta. 2–6 pelaajalle, mutta parhaan elämyksen saamiseen suositellaan 3–4 hengen ryhmää.
 • Room Escape HelsinkiToimipisteet Tennispalatsissa ja Isolla Roobertinkadulla, yhteensä neljä eri peliä. Tennarin pelejä mainostetaan toisen sukupolven pakopeleiksi, ja Kulttuurikuuri aikookin käydä ottamassa selvää, mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Yrityksellä toimintaa myös Tampereella, Lahdessa ja Rovaniemellä. Yksi Stadin uusimmista pelipaikoista. Alle 15-vuotiaat aikuisen kanssa. Pelit 2–6 pelaajalle. Isolla Roballa on kolme samanlaista huonetta, joten samaa peliä voi pelata vaikka 18 henkeä kerrallaan. Mikä tiimi pääsee ensin huoneesta ulos?

Jotain erilaista, ei ihan pakopeliä?

 • Prison Island. Kääks! Tämä peli on ollut testilistalla jo vuoden 2016 keväästä lähtien. Prison Island toimii nyt kolmessa eri kaupungissa: Vantaalla, Helsingissä ja Jyväskylässä. Pelissä kerätään pisteitä ja seikkaillaan vankilassa. Pelin aikana on tarkoitus ratkoa mahdollisimman paljon tehtäviä erilaisissa selleissä aikarajojen puitteissa. Ilmeisesti fyysiset taidotkin pääsevät koetukselle. Suositusikäraja 10 vuotta, tätä nuoremmat voivat pelata aikuisen seurassa. 2–4 pelaajalle. Kyse ei siis ole varsinaisista pakopeleistä, mutta sanoisin tämän pelin olevan silti jonkinlaista sukua niillekin.

Miten valita omalle ryhmälle sopiva peli? Tässä viisi vinkkiä, joiden avulla pääset toivottavasti ainakin alkuun:

 1. Kuinka iso ryhmä on? Helsingissä on tarjolla mukavasti pelejä niin muutamalle hengelle kuin isoille porukoille. Suosituksia sopivista pelaajamääristä kannattaa (ja usein pitääkin) noudattaa. Jos pelaajia on liikaa, osa saattaa tylsistyä; jos taas liian vähän, voi huoneesta pääsy osoittautua liki mahdottomaksi tehtäväksi. Pelit sopivat perheille ja ystäväporukoille tai vaikka ohjelmaksi polttareihin, duunin virkistyspäivään, treffeille tai synttäreille. Oikein isot ryhmät voivat varata joiltakin firmoilta jopa kaikki saman toimipaikan huoneet samanaikaisesti käyttöönsä.
 2. Oletteko pelanneet aiemmin? Suurin osa peleistä käy niin konkareille kuin ensikertalaisille. Osa huoneista on kuitenkin hankalampia kuin toiset, mistä usein kerrotaan yritysten verkkosivuilla. Pelit eivät ole fyysisesti vaativia, mutta osa niistä edellyttää kykyä sietää esimerkiksi pimeää tai ahtaita tiloja. Useimmat pelit eivät kuitenkaan ole erityisen jännittäviä saati pelottavia ja sopivat aremmillekin pelaajille. Huoneista pääsee aina tarvittaessa ulos ja pelinvalvoja seuraa tapahtumia kameroiden kautta.
  (Ekstravinkki ekakertalaisille: Kokeilkaa pelihuoneessa luovasti kaikkea. Siis ihan kaikkea, mahdottomiltakin tuntuvia juttuja, mutta älkää rikkoko mitään ja noudattakaa tietysti muutenkin sääntöjä. Monissa peleissä on mukana yliluonnollisen oloisia efektejä. Kannattaa myös penkoa tilat kunnolla ja tarkastella kaikkea löytämäänsä avoimin mielin.)
 3. Onko joukossa kovin nuoria pelaajia? Pelien ikäraja on usein jossakin yläkouluikäisen tienoilla, mutta aikuisen seurassa lapsetkin saattavat päästä pelaamaan. Lapsiryhmien mukana tulee yleensä olla ainakin yksi aikuinen. Kannattaa tsekata ikärajat tai -suositukset kunkin firman sivuilta. Joillakin firmoilla vauvat ja taaperot ovat tervetulleita mukaan maksutta. Helsingissä on avautumassa koko ajan lisää myös vain täysi-ikäisille tarkoitettuja pelejä.
 4. Mikä teema ja millaiset pelit teitä kiehtovat? Haluatteko lähteä matkalle avaruuteen, palata kylmän sodan tunnelmiin, käydä jännittävässä paikassa, paeta vankilasta vai tehdä jotain ihan muuta? Kymmenien eri pelien joukosta löytyy varmasti jotain mielenkiintoista kaikille. Tämä taitaakin olla pelin valitsemisen hankalin askel.
  Helsingissä on sekä itsenäisiä yrityksiä että pelipaikkoja, jotka ovat osa kansainvälistä ketjua. Itsenäisetkin yritykset puolestaan ovat voineet joko itse kehitellä pelinsä tai ostaa ne muilta. On makuasia, mistä pitää. Verkkosivuilta voi lukea kuvauksia muun muassa pelien teemoista ja valita niiden mukaan ryhmää kiinnostavan huoneen. Huoneissa on myös eroja esimerkiksi siinä, millaisia arvoitukset ovat tai käytetäänkö erityisefektejä vai ei. Nämä asiat sitten selviävätkin vain kokeilemalla.
 5. Onko esimerkiksi sijainnilla, pelin esteettömyydellä tai kielellä väliä? Kaikki Helsingin pakopelipaikat sijaitsevat hyvien julkisten liikenneyhteyksien päässä, ja moniin pääsee keskustasta nopeasti myös kävellen. Valitettavan monet pelitilat sijaitsevat kuitenkin kellarissa tai muuten rappusten takana. Tällaisiin tiloihin voi liikuntaesteisen olla hankalaa tai jopa mahdotonta päästä, ja monet pelitkin ovat kaikkea muuta kuin esteettömiä. Esimerkiksi pyörätuolia käyttävän kannattaa jo ennen pelin varaamista varmistaa, onko pelaaminen mahdollista.
  Osassa huoneista on vilkkuvia valoja, mikä puolestaan esimerkiksi epilepsiaa sairastavan kannattaa ottaa huomioon.
  Kielellä taas on harvoin peleissä väliä muuten kuin siinä, millä kielellä vihjeitä annetaan. Toki pelaajan tulee myös ymmärtää pelin säännöt. Yleisimmin pelaamaan pääsee suomeksi ja/tai englanniksi, mutta osassa yrityksistä on käytössä muitakin kieliä.

Tulipas tästä pitkä postaus. Ilmoitelkaahan, hyvät lukijat, jos listassa on puutteita tai kummallisuuksia. Vastaan mielelläni myös kysymyksiin ja kuulen teidän kokemuksistanne eri peleistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Mietityttääkö jokin pakopeleissä? Mikä on ollut paras pelikokemuksesi? Jos et ole vielä pelannut, haluaisitko? Muuta sanottavaa? Kommentoida voi vaikka suoraan tähän alle tai sähköpostitse minulle osoitteeseen meri.liukkonen (miuku) gmail.com.

Tällaisen kilometripostauksen jälkeen taitaa muuten olla aivan turhaa edes yrittää väittää, etteikö tosielämän pakopeleihin voisi jäädä koukkuun.

Usea firma tarjoaa ajoittain pelejä alennuksilla. Myös lahjakortti tosielämän pakopeliin on varmasti monelle mieleen. Kannattaa miettiä, millaisista teemoista lahjansaaja voisi eniten innostua. Tämän kirjoituksen pääkuvana kollaasi Kulttuurikuurin testiryhmien eri pelikerroilta. Ethän kopioi blogista kuvia ilman lupaa, kiitos! Blogin kirjoittajan Instagram-tili, jossa on erityisesti kulttuuria ja kissoja (ja pakopelejä välillä myös): @meriliuk.

2 vastausta artikkeliin “Suuri pakopelikooste – katso päivitetty listaus Helsingin pakopaikoista ja vinkit pelin valintaan!

 1. Hauska nähdä, että pakopeli-intoilijoita löytyy tästä(kin) blogista 🙂
  Pidämme yllä kattavaa sivustoa kaikista Suomessa sijaitsevat pakopeleistä osoitteessa http://pakopelit.fi. Siellä voi käydä antamassa äänensä pelaamilleen peleille ja etsiä uusia teeman tai sijainnin mukaan!
  Helsingissä avataan muuten huoneet nr. 80 ja 81 parin viikon päästä, jahka Escape Room Helsingin kaksi uutta huonetta avautuvat.

  Tykkää

 2. Hei Pauliina! Kiitos kommentista. Minulle sivusto onkin jo tuttu. Hyvä vinkki lukijoille, joita pakopelit kiinnostavat kovasti! Huoneita alkaa olla Helsingissä melkoinen määrä, varsinkin kun ottaa huomioon, että vain muutama vuosi sitten firmojakin oli vasta yksi. Onpahan ainakin valinnanvaraa. 🙂 Jännittävää syksyn jatkoa!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s