Nyt halloweenia viettämään! Katso karmeimmat menovinkit pakopeleistä teematapahtumiin

Kauhun ystävää hellitään loka–marraskuun vaihteessa. Tässä Kulttuurikuurin tärpit sopivasti selkäpiitä karmiviin elämyksiin pääkaupunkiseudulla.

Poimin vinkkejä niin mitään hätkähtämättömille kuin aremmillekin kulttuurin kuluttajille. Orionissa näytetään live-säestyksellä yksi kenties maailman surkeimmista kauhuelokuvista, Heurekassa tutustutaan aivoja syöviin kannibaaleihin ja muokataan rakkaista leluista hirviöitä, tosielämän pakopeleissä paetaan kaiken maailman monstereita, Teurastamo tursuaa monenlaista ohjelmaa ja kotisohvalla viihtyvillekin on pari zombinpuraisemaa vinkkiä. Nyt mennään!

PAKENE! (TAI AINAKIN YRITÄ…)

 • Viikki kuhisee zombeja! Elävät kuolleet valtaavat Helsingin pakopelihenkisessä kauhutapahtumassa, jonka järjestää pakopelifirma Room Escape Running Rabbit. Osallistujilla on tunti aikaa pelastaa ihmiskunta. Tehtävänä on paitsi välttyä joutumasta zombien hampaisiin, löytää vastalääke. Ongelmanratkaisun ja kauhun lisäksi luvassa on muun muassa eläviä kuolleita näyttelijöitä. Zombien yöt 27.–29.10. ja 3.–5.11. Liput 29 e. K-16. Lisätiedot Running Rabbitin verkkosivuilta.
 • Hirviöt kansoittavat pakohuoneet Kampissa! Pakopeliyritys Amazed järjestää kauhujen illan, jonka aikana neljä yrityksen peliä muuntautuu halloween-peleiksi. Kaksoisagentti X pelataan verisenä versiona, Kahlekuninkaaseen yhdistyy manausta, Lockdowniin ilmestyy yliluonnollisia elementtejä ja Komissariaattiin tulee sarjamurhaajalisä. Kulttuurikuuri on testannut Kaksoisagentti X:n normaaliversiona. Night of Horror Kampin Amazed-pakopeleissä la 28.10. klo 18.30, 20.00 ja 21.30. Lisätiedot Amazedin kotisivuilta.
 • Truescapen ympäri vuoden pelattavissa olevaa Hannibal-peliä uskallan suositella kauhukonkareillekin. Peli on jäänyt mieleen vaikuttavana kokonaiselämyksenä, jossa riitti niin karmivia elementtejä kuin jännittäviä yllätyksiä. Lue Kulttuurikuurin arvio pelistä täältä. Tosifani yhdistää pakopeli-iltaan leffamaratonin, jonka aikana katsotaan Uhrilampaat jatko-osineen. Arempi tyyppi ei katso edes alla olevaa pelin traileria… Lisätiedot Truescapen kotisivuilta.
 • Muita karmivia pakopelejä, joita voi pelata muulloinkin halloweenina: Amazedilla on Erottajalla auki kauhuteemainen Fear Factory, jonka peleissä on mukana näyttelijöitä. Lisätiedot ja varaukset Amazedin Fear Factory -sivulta. Labyrinth Gamesin Internship sijoittuu hylättyyn mielisairaalaan, lue Kulttuurikuurin arvio täältä ja katso lisätiedot yrityksen sivuilta. Escape Room Helsingin huone Black Love on myös K-18, lisätiedot firman sivuilta. Pelaajat pääsevät tarinassa outoon vierastupaan keskelle korpea.

NÄITÄ KAUHUESITYKSIÄ EI VAIN NÄHDÄ, VAAN KOETAAN…

 • Teatteri Tuikkeessa Helsingin Tapanilassa vietetään kauhuviikonloppuja, joiden aikana voi kokea kaksi aistikauhuesitystä samana iltana. Kulttuurikuuri on käynyt katsomassa niin Hautajaiset kuin Viimeisen vuoronkin. Viimeinen vuoro koetaan silmät sidottuina, ja elämys rakentuu kuulo-, haju- ja tuntoaistin avulla. Hautajaisissa yleisö myös näkee tapahtumat, mutta muitakin aisteja hyödynnetään. Mielenkiintoinen, erilainen ja mieleenpainuva kokemus! Sopivasti kaameat esitykset pelottavat kohtuudella, ja Tuikkeen tilat ovat tunnelmallinen paikka halloweenin viettoon. Kauhuviikonloput Tuikkeella 27.–28.10., 3.–4.11. ja 10.–11.11.2017. Liput: yksi esitys 20 e, molemmat esitykset yhteensä 30 e. Lisätiedot Teatteri Tuikkeen kotisivuilta.
 • After Dark Helsingin immersiivinen kauhuelämys Motelli aukeaa vielä hetkeksi! Vain täysi-ikäisille suunnattu esitys yhdistelee teatteria, amerikkalaisia kauhutaloja ja tosielämän pakopelejä. Esitys kestää tunnista reiluun tuntiin, ja siihen osallistutaan 2–6 hengen ryhmissä. Kulttuurikuuri on testannut After Darkin aiempia produktioita. Tsekkaa arviot hylätystä hotellista, sairaalasta, uskonlahkosta ja hämärähommista keskellä Helsinkiä. Motellin halloween-esitykset ti 31.10., to 2.11., pe 3.11. ja la 4.11. Liput 42 e / osallistuja. Lisätiedot After Dark Helsingin kotisivuilta.
teatteri tuike viimeinen vuoro
Teatteri Tuikkeen Viimeinen vuoro tapahtuu kauheuksien metrojunassa. Kuva: Teatteri Tuike

YLLÄTTÄVÄÄ JA MONIPUOLISTA MONEEN MAKUUN

 • Teurastamon Halloween ilahduttaa monipuolisuudellaan. Ohjelmaa on niin hardcore-kauhufaneille kuin romanttisen mystisestä tunnelmasta nauttiville. Täällä After Dark Helsinki on vallannut kellarikatakombit, joissa pääsee osaksi immersiivistä kauhuesitystä – nyt ollaan sananmukaisesti teurastamolla ja ikäraja on 16 vuotta. Ken on heistä kaikkein kauhein, ken on karmivin –  se puolestaan selviää, kun Zombie Runwaylla palkitaan illan näyttävimmät elävät kuolleet. Recover Laboratory tuo iltaan absurdin lisän esityksellään, ennustaja ennustaa tulevaisuutta ja ohjelmaa on muutenkin pitkin päivää ja iltaa. Teurastamon Halloween 3.–4.11. Teurastamolle vapaa pääsy, osaan ohjelmasta pääsymaksu. Lisätiedot Teurastamon sivuilta.
 • Kauhua ja tiedettä aikuisille? Kyllä! Tieteen janoisen osoite lokakuun viimeisenä lauantaina on selvä. Tiedekeskus Heurekan halloween-teemaillassa kaikki näyttelyt ovat auki ja tarjolla on myös monipuolisesti ja paljon lisäohjelmaa. Laboratorioissa roiskuu tekoveri ja leikellään sisäelimiä. Kävijä voi myös tuunata rakkaan lelunsa hirviöksi vaikka leikkelemällä tai polttamalla sitä ja kuulla tutkijoilta kannibaaleista tai piruista. Kalevi Helvetti (eli Pertti Kurikka) lausuu kummitusrunoja, ja tietovisassa otellaan illan teeman mukaisissa kysymyksissä. Jos iskee halu levähtää hetki hauta-arkussa, sekin onnistuu! Yksi yhteistyökumppaneista on hautaustoimisto Mononen. H18: Halloween Heurekassa la 28.10. klo 19–24. K-18. Liput 15 e. Lisätiedot Heurekan sivuilta.
halloween
Tiedekeskus Heurekan halloween-tapahtuma on vain aikuisille. Kuva: Heureka
 • Viaporin kekri paljastaa kävijöille Suomenlinnan salaisia paikkoja. Kovaa kauhua kaipaava suuntaa muualle, mutta kummitustarinoiden ja pimeiden iltojen tunnelmasta nauttivalle kekri on omiaan. Kulttuurikuurin valinta voisi olla vaikkapa Kurja Viapori -kierros, jolla tutustutaan Suomenlinnan synkkiin tositarinoihin. Viaporin kekri ympäri Suomenlinnaa la 4.11. klo 14–22. Lisätiedot Suomenlinnan sivuilta.
 • Pääsy maailman huonoimpien kauhuelokuvien listalle lienee varsin kyseenalainen meriitti. Elokuvateatteri Orionissa voi pähkäillä, onko The Creeping Terror (1964) jo niin huono, että se onkin hyvä. Tahdittajana toimivat thereminiä ja syntikoita soittava Nasu Viljanmaa ja elokuvan suomeksi livedubbaava Marko Pyhähuhta. Itse elokuvahan kertoo avaruushirviöistä, jotka terrorisoivat kalifornialaiskaupunkia mutta kohtaavat sitten vastarintaa. Kinokonsertti: Creeping Terror elokuvateatteri Orionissa la 28.10. klo 21.30. Liput 12 e, KAVIn klubikortilla 10 e; yhteisliput Kinokonserttiin ja jatkoille Klub Kalmaan 17/15 e. Lisätiedot Kansallisen audiovisuaalisen instituutin sivuilta.
 • Maunula-talon ohjelma sopii vähän aremmallekin halloweenin viettäjälle. Loppuiltapäivästä Stadin juhlaorkesteri fiilistelee halloweenia, ja varsinkin lapsille on runsaasti ohjelmaa. Ilta huipentuu Kinokonserttiin, jossa nähdään mykkäelokuvien scifi-klassikko Aelita – Marsin kuningatar, jossa Facebook-tapahtuman kuvauksen mukaan ”mahtipontinen neuvostopropaganda kohtaa sankarillisen avaruusoopperan”. Leffaa säestää itsetehdyistä soittimistaan tunnettu kulttiyhtye Cleaning Women, joka taikoo ääniä muun muassa pyykkitelineistä ja roskapöntöistä. Kauhujen ilta Maunula-talossa 3.11. klo 16–22. Kinokonsertti alkaa klo 20. Ilmainen, mutta Kinokonserttiin vain rajallinen määrä paikkoja – lipun voi noutaa myös etukäteen. Lisätiedot Maunula-talon sivuilta.

ZOMBIENTÄYTEISET BONUSVINKIT kaikille kotisohvalla loikoiluun

 • Blogistin ei niin kovin salainen pahe ovat erinäiset zombisarjat ja -elokuvat. Sarjoista kannattaa tutustua juuri uuden kautensa aloittaneeseen The Walking Deadiin, jos sarja ei ole vielä tuttu. Käänteet tosin ovat ajoittain niin rajuja, etten ainakaan itse pysty niitä katsomaan ilman, että kädet lennähtävät silmien peitoksi. Eivät ne zombien syömätouhut vaan ihmisten sairas toiminta… Toisaalta sarjassa viehättävät mielenkiintoiset henkilöt ja ylipäätään kuvaus elämästä maailmanlopun jälkeen. Sarjan maailmaan perustuva, mutta eri hahmoista kertova Fear the Walking Dead on tähänastisilla tuotantokausillaan ollut hieman vähemmän raju kuin esikuvansa.
halloween2015
Blogistin halloween-ilme kahden vuoden takaa. Kuva: Meri Liukkonen
 • Elokuvista suosittelen esimerkiksi klassikkoa Elävien kuolleiden yö (Night of the Living Dead, 1968) sekä brittikauhua 28 päivää myöhemmin. Näistä jälkimmäinen on kiitelty mutta hyvin karu elokuva, ja ensimmäinen oli oikeastaan nykyaikaisten zombien ensiesiintyminen valkokankaalla. Jos maailmanlopun kuvaukset uhkaavat kuitenkin vetää mielen matalaksi, kannattaa pistää pyörimään zombikomediat Shaun of the Dead, Zombieland tai Warm Bodies. Niiden aikana saattavat popcornit ja muut leffaherkutkin upota.
 • Lukutoukka suuntaa tietysti kirjastoon ja varaa sohvan lähelle pinon kauhukirjoja tai vaikka The Walking Dead -sarjakuvia. Zombiapokalypsiin varautumiseen sopii erityisen hyvin Max Brooksin teos Zombi: Taistelijan opas. Harto Hännisen ja Marko Latvasen vuonna 1992 kirjoittama tietokirja Verikekkerit Kauhun käsikirja puolestaan on runsas perusteos kaikille kauhukulttuurista kiinnostuneille. Kirjallisuudesta voi nauttia ilmaiseksi myös kuunnelmina: Ylen verkkosivuilla on nyt kuunneltavissa Draculaa, Frankensteinia sekä muita kauhu- ja tieteiskuunnelmia.

Karmivaa kuunvaihdetta!

Tämän kirjoituksen pääkuvassa poseeraa Kulttuurikuurin halloween-assistentti Rotta L. Uuranko. Kuva: Meri Liukkonen. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s