Circo Aereon Kinema on mahtipontisen dramaattista ja viihdyttävää nykysirkusta

Monille nykysirkuksen faneille yksi syksyn odotetuimpia esityksiä on varmasti ollut kansainvälisesti tunnetun Circo Aereo -ryhmän uusi teos. Maksim Komaron ohjaama Kinema sai ensi-iltansa Tukholmassa lokakuussa, mutta nyt joulukuussa sen on päässyt viimein näkemään myös Suomessa.

Kinema on dramaattinen, sopivasti huumorilla maustettu ja vauhdikas esitys, joka luo uutta mutta onnistuu silti säilyttämään sirkuksen tutun salaperäisen taian. Otsikon mahtipontisuudellakin viittaan esitykseen vain positiivisessa mielessä. Teos on hyvin näyttävä.

Lavalla nähdään kansainvälinen ja monipuolisesti lahjakas sirkustaiteilijajoukko: norjalainen ilma-akrobaatti Karoline Aamås, ruotsalainen akrobaatti Lisa Angberg, ukrainalainen sirkustaiteilija Karina Saarela, kamppailulajeista inspiroituneen akrobatian eli trikkauksen taitaja Veli-Matti ”Vellu” Saarela sekä jonglööri Onni Toivonen.

Alla oleva video antaa hieman esimakua siitä, millaisia temppuja esityksessä on.

Circo Aereo Kinema (2)
Esityksessä nähdään myös elävä marionetti. Kuva: Kalle Nio

Teos päivittää sirkusperinteitä raikkaasti ja oivaltavasti ja lainaa hauskasti elokuvista tuttua kuvastoa. Eri taiteenlajit pääsevät hienosti esiin niin yksilönumeroissa kuin pari- tai ryhmänumeroissa.

Vellu Saarela ja Onni Toivonen käyvät kaksintaistelua pilke silmäkulmassa toimintakohtauksissa, jotka muistuttavat action-leffoista mutta ovat paljon mielenkiintoisempia ja hienompia. Ympyrää laukkaavan hevosen sijaan lavalle puolestaan huristelee tasapainoskoottereille kätensä ja jalkansa asettanut hahmo, jonka selkään Karina Saarela hyppää. Toisessa numerossa hän puolestaan tasapainoilee suoraan skootterin päällä.

Circo Aereo Kinema (5)
Karina Saarela ja Vellu Saarela päivitetyssä sirkustempussa. Kuva: Markus Garder

Köysinumerot saavat yleisön hiljenemään jännityksestä, kun Karolina Aamås liikkuu sulavasti yläilmoissa. Hänen mekkonsa pitkä tummanvihreä helma keinuu keveästi ja kauniisti mukana. Kinema yhdistelee muutenkin oivaltavasti vahvaa ja herkkää. Yhdessä numerossaan Toivonen jonglööraa linnunsulilla, mikä on raikas ja hauska idea.

Esityksessä käytetään paljon valkoisia isoja tauluja, joihin projisoidaan Kalle Nion luomaa videokuvaa. Niillä luodaan erilaisia illuusioita ja paikoin myös huvittavia efektejä. Erityisen näyttävästi videota hyödyntää Vellu Saarela, joka onnistuu ajoittamaan taulujen siirtelyn hämmästyttävän hyvin  ja tekee siinä samalla sulavasti jos jonkinlaisia voltteja, hyppyjä ja pyörityksiä.

Projisointi on muuten ollut tärkeässä osassa monessa tänä vuonna näkemässäni teoksessa ja taitaakin olla yksi suurista trendeistä eri taiteenaloilla nyt. Esimerkkeinä voisin mainita vaikkapa Tanssiteatteri Hurjaruuthin Flora & Fauna -videotanssiteoksen, Espoon kaupunginteatterin näytelmän Seuraavat 500 vuotta ja tietysti Kansallisoopperan Taikahuilun. Jännittävää nähdä, miten eri tavoin videoita voidaankaan hyödyntää.

Circo Aereo Kinema (1)
Videoprojisoinnit ovat teoksessa tärkeässä roolissa. Kuva: Markus Garder

Kokonaisuutena Kinema muodostuu todella monipuoliseksi ja runsaaksi elämykseksi. Dramaattista vaikutelmaa luovat myös valaistus, lavastus sekä Tuomas Norvion suunnittelema äänimaailma ja musiikin vastapainona kuultava hiljaisuus. Vau-hetkiä on paljon. Esiintyjät ovat intensiivisesti vuorovaikutuksessa niin keskenään kuin yleisönkin kanssa.

Tuli taas ihmeteltyä sitä, mihin kaikkeen ihminen voikaan venyä  myös aivan kirjaimellisesti. Samalla heräsi halu nähdä lisää nykysirkusta.

Kinemasta on pääkaupunkiseudulla esityksiä ainakin toistaiseksi vain yhden viikon ajan. Jos haluat saada lyhyen aikaa ohjelmistossa olevista teoksista tietoa etukäteen, kannattaa pitää silmällä Kulttuurikuurin Facebook-sivua.

Circo Aereo: Kinema Espoon kulttuurikeskuksessa Tapiolassa (Kulttuuriaukio 2) vielä la 16.12.2017. Kesto noin 65 min, ei väliaikaa. Liput 36/33/18 e, perhelippu (2 aikuista + 2 lasta) 95 e, lisälapsi 18 e. Suositellaan yli 7-vuotiaille. Kinema on osa Cirkon kausiohjelmaa yhteistyössä Espoon kaupunginteatterin kanssa, katso lisätiedot täältä. Circo Aereon kotisivut täällä.

Kävin katsomassa esityksen ke 13.12. Kiitos vapaalipusta Cirkolle! Kinema sai ensi-iltansa Tukholmassa 2.10.2017. Tämän kirjoituksen pääkuvassa Onni Toivonen, kuva: Kalle Nio.

Esitystiedot:

Konsepti ja ohjaus: Maksim Komaro
Esiintyjät: Karoline Aamås, Lisa Angberg, Karina Saarela, Veli-Matti Saarela, Onni Toivonen
Videosuunnittelu: Kalle Nio
Musiikki: Tuomas Norvio
Puvustus: Kristina Nováková Záveská
Lavastus: Katrine Høyberg, Kalle Nio, Juho Rahijärvi, Maksim Komaro
Tuotanto: Circo Aereo, Suomen Tukholman instituutti
Tukijat: Cirko – Uuden sirkuksen keskus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s