Kansallisbaletin ihana jouluklassikko Pähkinänsärkijä hurmaa klassisen baletin ystävät

Sää on jälleen tätä kirjoittaessa kaikkea muuta kuin jouluinen, mutta Kansallisbaletissa voi onneksi virittäytyä joulutunnelmaan ilmalla kuin ilmalla. Rakastettu Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas sopii koko perheelle aivan pienimpiä lukuun ottamatta.

Tässä klassikkobaletin jännittävä juoni pikakelauksella: Joukko iloisia ihmisiä on kokoontunut viettämään tunnelmallista joulua yhdessä, ja joulunviettoon kuuluvat tietysti myös lahjat ja kertomukset  kuten tarina Pähkinänsärkijästä ja Hiirikuninkaasta. Jouluyönä nuori Klaara näkee sitten jännittävän unen, jossa Pähkinänsärkijä-nukeksi taiottu prinssi taistelee Hiirikuningasta vastaan. Uni päättyy lopulta onnellisesti, kun prinssi palautuu ihmiseksi ja pääsee Klaaran kanssa upealle matkalle vieraisiin maihin.

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas (5)
Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas on ollut joulunajan kestosuosikki Kansallisbaletissa vuodesta 2002 lähtien. Kuva: Sakari Viika / Suomen kansallisbaletti

Tämä versio Pähkinänsärkijästä ja Hiirikuninkaasta sai ensi-iltansa jo vuonna 2002. Esitys on vakiinnuttanut paikkansa Kansallisbaletin joulunajan ohjelmistossa. Se virittelee katsojan lempeästi mukavaan joulutunnelmaan ja sisältää myös runsaasti lämmintä huumoria.

Ikärajaksi Kansallisbaletti suosittelee katsojille viittä vuotta, sillä esityksessä on monia jännittäviä kohtauksia. Tätä vanhemmille naperoille teoksessa on paljon nähtävää siksikin, että myös lavalla on paljon lapsia etenkin ensimmäisen näytöksen aikana. Pienten esiintyjien ilmeet ja eleet näkyivät hienosti katsomoon, ja koreografiat olivat hallussa. Heistä välittyi myös aito esiintymisen ilo.

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas baletti (1) – kopio
Kuva: Sakari Viika / Suomen kansallisbaletti

Varsinkin Lumihiutaleiden tanssi vähän ennen väliaikaa oli todella kaunis. Sen jälkeen olo oli silti yhä lähinnä odottavainen. Toisen näytöksen aikana sitten sainkin olla jatkuvasti pyyhkimässä silmäkulmiani, sillä silloin baletti todella näyttää ja kuulostaa liikuttavan kauniilta.

Koko toinen näytös koostuu lukuisista tanssinumeroista, jotka seuraavat toisiaan saumattomasti. Jälleen nähdään näyttäviä joukkokohtauksia, mutta myös herkkää paritanssia ja hienoja sooloja. Pjotr Tšaikovskin säveltämä, vivahteikas ja aina yhtä hurmaava musiikki siivittää taitavia tanssijoita. Tällä kertaa lavan valtaavat aikuiset ja nuoret.

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas baletti (2) – kopio
Baletissa matkataan myös vieraisiin maihin. Kuva: Sakari Viika / Suomen kansallisbaletti
Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas (3)
Frans Valkama ja Abigail Sheppard prinssinä ja Klaarana vuonna 2016. Kuva: Mirka Kleemola / Suomen kansallisbaletti

Michal Krčmář sopi prinssin rooliin täydellisesti. Nicholas Ziegler ja Antti Keinänen tekivät ihastuttavan ilmeikkäät ja humoristiset sivuroolit herra Drosselmeierinä ja vanhenevana Don Juanina. Jouka Valkama tanssi Hiirikuninkaan osan vivahteikkaasti, ja Samuli Poutanen oli sopivan särmikäs Pähkinänsärkijä-nukkena. Yimeng Sun tulkitsi Klaaraa herkästi, mutta olisin kaivannut vielä jotain enemmän. Eri esityksissä on eri tanssijoita, ja Kansallisbaletin verkkosivuilta voi tarkistaa, kuka nousee näyttämölle kunakin iltana.

Lavastus on perinteistä mutta tunnelmallista ja satumaista. Maalauksellisissa ulkokohtauksissa näyttämöllä sataa suuria haituvaisia lumihiutaleita, ikkunoista loistaa lämmin valo ja kuusimetsä nousee komeana kohti tähtitaivasta. Talvi-illan ja -yön tuntu on vahva ja maaginen. Kun hahmot astuvat sisätiloihin, ollaan keskellä menneen ajan loistoa. Isot lavasteet vaihtuvat vaikuttavan nopeasti toisiin. Myös puvustus ja maskeeraus täyttää ja jopa ylittää odotukset tälläkin kertaa. Hiirikuningas on karmivan elävän oloinen.

Orkesteri soitti Eva Ollikaisen johdolla jopa vielä vaikuttavammin kuin yleensä. Varsinkin Sugarplum Fairy (onkohan tälle suomenkielistä nimeä?) soi sävähdyttävän herkkänä ja toisaalta taas vavahduttavan vahvana. Tämän baletin sävellykset ovat varmasti todella monille tuttuja eri yhteyksistä, vaikka niitä ei heti osaisikaan yhdistää juuri Pähkinänsärkijään.

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas (6)
Talvista tunnelmaa. Kuva: Sakari Viika / Suomen kansallisbaletti

Ensimmäisen näytöksen jälkeen en ollut vielä aivan vakuuttunut, mutta toisen jälkeen voin todeta seuraavaa: Kansallisbaletin Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas on liki täydellinen elämys perinteisistä balettiteoksista nauttiville. Oopperatalon pehmeissä penkeissä uppoaa pariksi tunniksi kauniiseen, taianomaiseen satumaailmaan, jossa jännittävien käänteiden jälkeen neito saa komean prinssinsä ja kaikki päättyy muutenkin hyvin. Juuri tällaista taiteesta lumoutumista aikuinenkin kaipaa ajoittain karun tosielämän vastapainoksi.

Tämän vuoden esitykset ovat jo lähes täynnä, joten lippujen varaamisessa ei kannata aikailla.

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas Suomen kansallisbaletissa tänä vuonna pe 22.12. asti. Liput 15–109 e. Kokonaiskesto 2 h 20 min, 1 väliaika. Suositusikäraja 5 vuotta. Ensi-ilta oli Suomen kansallisbaletissa 29.11.2002. Liput, esitystiedot ja muut lisätiedot Kansallisbaletin kotisivuilta.

Kävin katsomassa baletin 166. esityksen 1.12.2017. Kiitos Kansallisbaletille vapaalipusta ja alennushintaisesta avec-lipusta! Tämän kirjoituksen pääkuvassa Lumihiutaleiden tanssi. Kuvaaja: Sakari Viika / Suomen kansallisbaletti.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s