Kiehtova lasten videotanssiteos hyödyntää uutta teknologiaa ja sopii myös aikuisille

Tällä kertaa Kulttuurikuurissa kuunnellaan myös hyvin nuoren teatteriarvostelijan mielipidettä, sillä kävin nelivuotiaan veljenpoikani Sisun kanssa Helsingissä katsomassa Flora & Fauna -videotanssiteoksen. Suosittelen luonnon ihmeistä kertovaa teosta paitsi lapsille myös aikuisille jopa ilman lapsiseuraa. Tanssiteatteri Hurjaruuthin esityksessä hyödynnetään upeasti ja oivaltavasti uutta teknologiaa, kuten liiketunnistimia äänen ja kuvan tuottamiseen.

Teatterinjohtaja Arja Petterssonin ohjaaman teoksen visuaalinen ilme onkin omaa luokkaansa. Aineellista lavastusta ei juurikaan ole lukuun ottamatta valkoista keveää kangasta, jota tanssija Vilma Tihilä liikuttelee. Näyttämölle heijastetaan Joona Petterssonin suunnittelemia videoita, jotka tuovat katsojan eteen luonnon kaikessa kauneudessaan ja runsaudessaan. Kannattaa kivuta yläriviin istumaan, sillä muun muassa eläin- ja kasvikunnasta ammentavat videot näkee parhaiten ylhäältä. Erityisesti vesi on hämmentävän hienon näköistä ja houkuttelee pulahtamaan. Sisun suosikkeja taisivat olla kaikki eläimet, kuten heti alussa nähtävät isot valkoiset kanit.

Ihastuin esityksen musiikkiin. Pisko Aunolan ja työryhmän laatimissa, kielellä leikittelevissä sanoituksissa tavoitetaan hienosti lapsen tapa ihmetellä maailmaa ja suomen sanojen kiehtova monimerkityksisyys. Lyriikoissa mietitään muun muassa, pukeutuuko tiikeri raidalliseen takkiin, ja todetaan, että hiuksissa voi olla siili.

Kokonaisuutenakin teos on hyvin elämyksellinen ja kaunis, ja 40 minuuttia kului niin aikuiselta kuin lapselta hujauksessa. Sisu tapitti lavan tapahtumia selvästi kiinnostuneena. Jotkin äänet eivät tosin olleet hänelle mieleen, ja muutama kohtaus taisi vähän pelottaa. Yksi parhaista hetkistä puolestaan oli se, että lopuksi kaikki saivat mennä lavalle tanssimaan. Loppukappale oli niin rytmikäs ja kiva värikkäine kuvineen, että toivottavasti siitä tulee vielä musiikkivideo. Sisu sanoi ensin, ettei halua mennä näyttämölle, mutta yhtäkkiä sitten kirmasikin hyppelemään muiden lasten joukkoon ja silmin nähden nautti olostaan.

Esityksen musiikin säveltänyt Viljami Lehtonen soitti mukaansatempaavasti. Tanssin ystävänä nautin myös siitä, miten monipuolisia koreografioita Tihilällä oli nykytanssista katutanssiin.

Flora_Fauna_photo5_joona_pettersson
Tanssija Vilma Tihilä muovin sisällä. Kuva: Joona Pettersson

Kaapelitehtaalla sijaitseva Hurjaruuth toimii ihailtavan hyvin juuri lasten ehdoilla. Kahvilatilassa riittää ihmeteltävää pikkuväelle. Pehmolelusohva osoittautui Sisun suosikkipaikaksi, mutta hän ihasteli myös muita hauskoja esineitä. Henkilökunta vastasi ystävällisesti ja kärsivällisesti kaikenlaisiin kysymyksiin, joita lapsilla usein riittää. Kanssamme samassa näytöksessä oli isoja päiväkotiryhmiä, mutta ulkovaatteiden riisumis- ja pukemisruljanssit sun muut tuntuivat sujuvan hämmästyttävän hyvin, sillä tilat ovat toimivat.

Flora & Fauna sopii mielestäni hyvin kaikenikäisille aivan perheen pienimpiä lukuun ottamatta. Suositusikäraja on kaksi vuotta. Videolla ja kuvassa näkyvä kohta, jossa hahmon punaiset silmät kiiluvat kankaan läpi, taisi tosiaan vähän pelottaa Sisua. Minustakin kohtaus oli aika hurja.

Sisu ei ole vielä kovin tottunut teatteriharrastaja, joten häntä huolestutti myös etukäteen teatterisalin pimeys ja se, onko esitys pelottava, kun mainosjuliste kuulemma vähän oli. Olimme onneksi paikalla niin aikaisin, että ystävällinen teatterinjohtaja tarjoutui sattumalta esittelemään meille salia valot päällä ennen esitystä. Saimme myös kuulla, että pimeää pitää olla, jotta lavan eläimet näkyvät hyvin. Tämän jälkeen Sisukin uskaltautui rohkein mielin jopa salin toiseen laitaan istumaan.

Flora_Fauna_photo_Arja_Pettersson
Kuva: Arja Pettersson

Esitys oli minulle hyvä muistutus siitä, ettei kulttuuri suinkaan ole vain aikuisten juttu. Kannustaisinkin kaikkia vanhempia tutustuttamaan naperonsa myös teatterin ja tanssin maailmaan, ja muitakin lapsen elämässä mukana olevia aikuisia rohkeasti ehdottamaan yhteistä kulttuuriretkeä. Oivaltava ja monitasoinen Flora & Fauna tarjoaa myös aikuisille kiinnostavaa katseltavaa ja kuultavaa. Parhaimmillaan lapsille tarkoitetut esitykset taitavatkin puhutella myös muita kuin pääasiallista kohderyhmäänsä.

Seuraavaksi Kulttuurikuurissa mennään sitten taas ihan toiseen ääripäähän. Kävin vain täysi-ikäisille tarkoitetussa immersiivisessä teatteriesityksessä, joka tapahtui keskellä Helsinkiä. Katsoja ei jäänyt vain katsojan rooliin, vaan osallistui monella tavalla. Lisää tästä tulossa viikon sisään.

Hurjaruuthissa puolestaan kannattaa vierailla aivan pikapuoliin, sillä Florasta & Faunasta on nyt vain muutamia esityksiä.

Flora & Fauna Tanssiteatteri Hurjaruuthissa (Kaapelitehdas, A-rappu, 2. kerros) ke 3.5. ja to 3.5. klo 10.30 ja 18. Suositusikäraja kaksi vuotta. Liput alkaen 15/12 e (päiväkoti- ja koululaisryhmille eri hinnat). Kesto noin 40 minuuttia. Lisätiedot ja liput Hurjaruuthin verkkosivuilta. Flora & Fauna sai maailmanensi-iltansa 14.11.2016 Kamerunissa, kansainvälisellä Fatej-teatterifestivaalilla. Suomen-ensi-ilta oli Hurjaruuthin Ruutia!-festivaalilla 25.4.2017. Tämän kirjoituksen pääkuva: Joona Pettersson.

Kävimme katsomassa esityksen ke 26.4. aamulla. Kiitokset Hurjaruuthille vapaalipuista!

Ohjaus: Arja Pettersson
Äänisuunnittelu, musiikin sävellys ja esitys: Viljami Lehtonen
Videosuunnittelu: Joona Pettersson
Tanssi, laulu, huilu: Vilma Tihilä
Valosuunnittelu: Antti Helminen
Puvut: Pauliina Sutinen
Laulujen sanat: Pisko Aunola ja työryhmä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s