Streat-katuruokafestarit: herkkuja, tungosta, tunnelmaa ja jonoja

Helsingissä päästiin lauantaina nauttimaan uudesta katuruokatapahtumasta, kun Streat Helsinki levittäytyi Torikortteleihin Kauppatorin laidalle. Tapahtuman Facebook-sivuilla kerrotaan, että herkut houkuttelivat paikalle yli 20 000 katuruoan ystävää  puolet enemmän kuin järjestäjillä oli tavoitteena!

Streat Helsingille on siis selvästi tilausta. Ruoan ympärille tuntuu muutenkin nykyään rakentuvan aina vain uusia tapahtumia, mikä on tietysti lähtökohtaisesti hyvä asia. Ravintolapäivä lienee jo vakiinnuttanut asemansa. Siinä kyse on kuitenkin ennen kaikkea kotikokkien pop up -ravintoloista, kun taas Streat Helsinki toi kadulle ravintola-alan ammattilaisia niin Suomesta kuin ulkomailta. Erityisesti ruotsalaisilla oli Streatissa vahva edustus.

Tarjolla oli suorastaan hämmästyttävän paljon erilaisia ruokavaihtoehtoja. Menuissa komeili muun muassa kotimaista lammasta, monenmoisia burgereita, vegaaneillekin kelpaavaa kasvisruokaa, itsetehtyä tuorepastaa eri kastikkeilla, kuppikakkuja, vohveleita, eksoottisia makuja idästä ja tyylikästä grilliruokaa. Ja paljon, paljon muuta.

Sold out! Monet kojuista myivät annoksensa loppuun hyvissä ajoin ennen tapahtuman päättymistä. Kuva: Meri Liukkonen

Ystäväni kanssa ehdimme tapahtumaan ikävä kyllä vasta hieman ennen iltaviittä. Silloin monet kojut olivat jo myyneet tarjoilunsa loppuun, ja yhä auki olevista paikoista moniin oli melkoiset jonot. Niistä jonoista voisi muuten vetää helposti johtopäätöksen, että suomalaisia kiinnostavat erityisesti erilaiset hampurilaiset. Muutenkin toki tungosta riitti ilmeisesti koko päiväksi.

Me taas päädyimme burgereiden ja hirmuisen jonottamisen sijaan ostamaan yhdestä kojusta kaksi annosta: höyrytettyjä tuoresimpukoita sekä kasvisannoksen, jossa oli paistettua munakoisoa, tomaattia, parmesaania ja tuoretta basilikaa. Simpukoita katuruokana Suomessa, ohhoh! Molemmat ruoat tarjoiltiin kauniisti, hauskasti ja ekologisesti ilmeisesti ohuesta puusta tehdyistä astioista.

En ole ravintolakriitikko enkä muukaan ruoka-alan ammattilainen, mutta olen kuitenkin herkkusuu ja arvostan hyvää ruokaa. Myöhemmin katsoin, että taisimme ostaa itse Luca Castiglionen valmistamat annokset! Minulle kyseinen nimi ei sanonut mitään, mutta Streat Helsingin kotisivujen mukaan kyseessä on ”Kapkaupungin ruokavaunupioneeri” sekä ”kaikkien katuruokafanien innoittaja ja idoli”.

Nam! Kuva: Meri Liukkonen

Tämän tiedon jälkeen tuskin yllättää se, että molemmat ruoat osoittautuivat mainioiksi valinnoiksi. Sain viimeinkin maistella simpukoita, joita olin oikeastaan jo vuodenvaihteen Ranskan-reissustani lähtien himoinnut. En liiemmin eri lajeja tunne, mutta veikkaisin, että annokseni koostui sinisimpukoista. Ne tarjoiltiin oikeaoppisesti suoraan kuoristaan. Jäin kaipaamaan vain kosteuspyyhettä, jolla olisin voinut näppini siistiä syönnin jälkeen. Mukana tuli myös tuoretta leipää, foccaciaa kai, joka oli myös herkullista.

Ystäväni kanssa olimme yhtä mieltä siitä, että tällainen tapahtuma kannattaisi järjestää uudestaan vähän lämpimämmällä säällä. Aurinko paistoi ja lämpöasteitakin taisi olla muutama, mutta sormille tuli nopeasti kylmä, kun hansikkaat joutui riisumaan syömistä varten. Onneksi ei kuitenkaan tullut lunta! Jos festarit olisi järjestetty viikkoa aiemmin, olisivat kävijät saaneet nautiskella ruokansa lumimyräkän keskellä. Nyt sää oli varmasti maaliskuulle paras mahdollinen.

Aurinkoinen sää, rento tunnelma ja hyvä ruoka vetivät bloggaajan suun hymyyn.

Entäpä hintataso? Maksoimme ruoasta seitsemän euroa per annos, mikä on toki Suomessa ravintolaruoasta aika vähän, mutta katukeittiössä mielestäni ehkä hiukan yläkanttiin. Toisaalta valitsemamme ravintola oli matkannut ulkomailta Helsinkiin eikä simpukka ole raaka-aineena halvimmasta päästä. Kun sen ottaa huomioon, ei voi kuin todeta annoksien olleen edullisia.

Joka tapauksessa Streat Helsingin idea on hauska ja toimii. Toteutus vaatii vielä vähän viilaamista. Ensinnäkin tapahtuman voisi surutta järjestää jatkossa isompanakin: lisää katukeittiöitä ja tilaa. Pienet kujat menivät nyt pahasti tukkoon, ja Havis Amandankin ympärillä kävi hirmuinen kuhina. Jonot olivat epätoivoisen pitkät moneen kojuun. Monet nälkäiset ilmeisesti suuntasivat lopulta jonnekin muualle syömään vatsansa täyteen, niin mekin. Ensi kerralla tapahtumaa voisi kenties levittää laajemmalle alueelle ja kenties useammalle päivällekin ja jonotukseen kehittää jonkinlaisen järjestelmän.

Tungosta riitti, mutta pöydissä oli onneksi tilaa. Kuva: Meri Liukkonen

Kaipaisin myös tarjolle pienempiä ja edullisempia annoksia. Ainakaan illansuussa ei enää ollut montaa ravintolaa, joista olisi saanut esimerkiksi viidellä eurolla jotain. Minusta ainakin olisi mukavaa jatkossa maistella mahdollisimman monen eri paikan antimia eikä täyttää vatsaa ja tyhjentää lompakkoa vain muutamassa ravintolassa.

Tunnelmasta puolestaan antaisin paljon kehuja jo tällä kertaa. Bassoradio soi, ja se sopi hienosti urbaaniin menoon. Hymyileviä kasvoja näkyi kaikkialla.

Lopuksi lienee tarpeen kertoa, että Streat Helsingissä kyse oli oikeastaan kolmen tapahtuman kokonaisuudesta. Lauantain katuravintoloiden lisäksi Streat Helsinkiin kuului TALKS-katuruokakonferenssi Gastro Helsinki -ammattilaismessujen yhteydessä ja PARTIES-iltabileet Teurastamolla perjantaina. Kokoon kutsuvana voimana  toimi nettisivujen mukaan Helsingin kaupungin ruokastrategia paikallisten ja kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Koska tapahtuma osoittautui suurmenestykseksi, uskallan veikata sen saavan jatkoa melko piankin. Seuraavaa kertaa odotellessa fiiliksiin voi virittäytyä Streat Helsingin Facebook-sivuilla, joilla on paljon hienoja kuvia lauantain tapahtumasta. Kannattaa käydä katsomassa!

Lisätietoa Streat Helsingistä tapahtuman kotisivuilta ja Facebook-sivuilta. Streat Helsinki EATS järjestettiin Katukortteleissa lauantaina 24. maaliskuuta klo 11–19. Mahdollisesta jatkosta tiedotetaan ilmeisesti myöhemmin. Ravintolapäivä puolestaan järjestetään seuraavan kerran 17. toukokuuta. Lisätietoa Ravintolapäivän kotisivuilta ja Facebook-sivuilta

Huomautus: Kaikki tässä julkaistut kuvat ovat blogin pitäjän omaisuutta. Ethän kopioi niitä luvatta, kiitos! Tämän kirjoituksen pääkuva: TacoBotin vieressä kiemurteli jono koulubussiin, joka sekin myi hetkeä myöhemmin ei oota.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s