Neljä päräyttävää poimintaa syksyn kulttuuritarjonnasta

Kulttuurikuuri täyttää tänään 2.10.2017 neljä vuotta. Merkkipäivän kunniaksi poimin neljä mielenkiintoista esitystä syksyn kulttuuritarjonnasta Helsingissä. Listalle päätyi rakkautta ja taidetta (yhdessä), seksuaalisuutta ja leipää (erikseen), aikuisten joulukalenteri ja monitaiteelliset jatkot.

Ensimmäiseen esitykseen on jo kiire ehtiä. Taiteilijan nimen voisi kuitenkin pistää korvan taakse joka tapauksessa.

Tässä kirjoituksessa annan tekijöiden ensin itse kuvailla teostaan ja kerron sitten, miksi teos päätyi listalleni. Aloitetaan!

Maija Hirvanen: Taide ja rakkaus

Mitä?Taide ja rakkaus on Maija Hirvasen koreografinen luentoesitys, jonka materiaalina on rakkaus, monissa muodoissaan. Miten tehdä ja esittää rakkautta? Mikä on rakkauden osa taiteessa?

Taide ja rakkaus tarkastelee jaettuja ja opittuja rakkauskäsityksiä ja valjastaa ne sydämen sykettä nostattavaan käyttöön. Luontofantasiat, romanttisen rakkauden pimeä puoli, rakkaus objektina, tuntemattoman rakkaus ja rakkaus taiteeseen asettuvat esityksen sisällä keskenään virittyneisiin suhteisiin. Taide ja rakkaus ei toisinna siirappisia ja stereotyyppisiä rakkauskuvia, vaan kutsuu katsojan käymään läpi oman rakkauskäsityksensä alueita ja rajoja. Esityksen dramaturgiassa kulkevat rinta rinnan puhe ja fyysiset aktit.”

Miksi kiinnostaa? Tämän teoksen nimi ja sisältö itsessään perustelevat, miksi esitys on listalla. Ketäpä ei kiinnostaisi rakkaus? ”Koreografinen luentoesitys” kuulostaa myös hauskalta. Menen, jos suinkin ehdin. Toivottavasti esityksiä tulee myöhemmin vielä lisää, sillä nyt esityskausi oli vain viikon mittainen. Vikat esitykset lokakuun alussa eli ihan lähipäivinä tämän kirjoituksen julkaisusta!

Maija Hirvanen: Taide ja rakkaus Zodiakissa Kaapelitehtaalla vielä englanniksi 3. ja 4.10. Suomenkielinen ensi-ilta oli ke 27.9.2017.

maijahirvanen_taidejarakkaus_press1_c_kristiinamannikko2017.jpg
Taide ja rakkaus. Kuvassa: Hanna Ahti (sylissä), Maija Hirvanen. Kuvaaja: Kristiina Männikkö

Todellisuuden tutkimuskeskuksen syksyn esitykset

Mitä? Miksi kiinnostaa? Sopivan oudolta mutta hyvin uskottavalta kuulostava Todellisuuden tutkimuskeskus (TTK) on esitystaiteellisten seikkailijoiden kollektiivi. Tämän syksyn ohjelmassa on ainakin yhteisöllistä ruisleivän leivontaa Helsingin keskustassa. TTK on kiinnostanut minua jo aiemmin. Kollektiivin kotisivujen tekstejä lukiessani innostuin alustavasti eniten Sleeping Beauty –esityksestä, joka nähdään ainakin Cirkon Baltic Circle -festivaaliklubin yhteydessä marraskuussa. Esityksen toteuttaa yksi TTK:n saarekkeista, SexLab.

”SexLab Valta/yhteisö -työryhmä lähestyy seksuaalisuutta rituaalisen ja osallistavan esitysympäristön kautta. Prosessi korostaa seksuaalisuuden ritualistista luonnetta, valtaa ja antautumista. Tutkimuskysymyksenä: Minkälaisessa esityksellisessä ympäristössä/yhteisössä on mahdollista tutkia omaa yksilöllistä seksuaalisuutta ja uudelleen luoda seksuaalisuuden muotoja. Sleeping Beauty -esitys valmistuu syksyllä 2017.”

Seksuaalisuus on minusta kiinnostava mutta myös hyvin herkkä ja henkilökohtainen aihe niin taiteessa kuin elämässä ylipäätään. Tämän esityksen lähtökohdat ovat innostavan erikoiset tutkimuskysymyksineen. (KORJAUS 2.10. KLO 20.20: Tähän postaukseen nyt lisätty tieto esitysajoista, joita en nopealla etsimisellä ensin löytänyt. Cirkon kotisivuilta löytyi samalla myös varsinainen teoskuvaus Sleeping Beautystä, ja sen perusteella esitys vaikuttaa varsin rohkean ihmisen valinnalta… Kuvauksen voit lukea täältä.)

Sleeping Beautyä odotellessani saatan upottaa käteni taikinaan, sillä TTK:n perustama vähän erilainen leipomo pyörähtää käyntiin jo ennen lokakuun puoliväliä. Lisätiedot leipomosta täältä. Leipomo sopii varmasti myös vähän aremmille tyypeille, joille tuo toinen esitys on jo kuvauksen perusteella liikaa. Itsekin pohdiskelen, mihin asti kanttini riittää.

Todellisuuden tutkimuskeskus leipoo: Työ 5.0: LEIPÄ HAM-kulmassa Tennispalatsissa. Avajaiset ke 11.10. Leipomo on auki 13.10.–23.12.2017. Vapaa pääsy.

Sleeping Beauty Cirkossa 14.–18.11. Lisätiedot Cirkon verkkosivuilta. Liput alkaen 12–17 e, ei ennakkovarauksia tai -myyntiä.

Todellisuuden tutkimuskeskus Leipä
Kuva: Todellisuuden tutkimuskeskus

Jyrki Karttunen – Helsinki Dance Company: Aikuisten joulukalenteri

Mitä? ”Aikuisten joulukalenteri on konstailematon tanssiteatteriesitys. Se tarjoaa eheyttävää jouluhoitoa aikuisille, jotka hetkittäin kokevat ulkopuolisuutta suhteessa joulutraditioihin. Kaikkien tuntemat perinteiset joululaulut ja -leikit toteutetaan uusina ja osin improvisoituina tulkintoina moniosaavien esiintyjien käsissä.

Esityksessä yhdistyvät jouluinen fantasia sekä joulunalusajan vuodesta toiseen muuttumattomina säilyvät valmistautumisrituaalit ja kliseet. Joulun mysteeriä nyhjätään sen verran tyhjästä ja arveluttavassa valossa, että tämä joulukalenteri on vain aikuisille.”

Miksi kiinnostaa? Ihastuin viime keväänä Jyrki Karttusen räväkkään mutta syvälliseen Jemina Show’hun. Ja ai niin – rakastan joulua! Jospa tämä esitys virittelisi kaikki katsojansa sellaiseen joulufiilikseen, joka auttaa tekemään tulevasta joulusta omannäköisen ja ihanan. Jeminan perusteella uskallan odottaa yllättäviä hetkiä ja upeaa liikettä. Lokakuussa joulukalenterin syntyä pääsee seuraamaan maksuttomissa avoimissa harjoituksissa.

Aikuisten joulukalenteri Helsingin Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä (Eläintarhantie 5). Ensi-ilta 15.11. Esityksiä 11.12. asti. Liput 15–30 e. Vain aikuisille!

aikuisten joulukalenteri hkt
Aikuisten joulukalenteri, kuvassa Jyrki Karttunen. Kuva: Mirka Kleemola

Sivuun Ensemble: Jatkot

Mitä?Jatkot on välitila juhlien ja väistämättömän aamun välillä. Tästä eteenpäin roikutaan menetetyn hyvän rippeissä, toiveena saada vielä pieni maku eilisestä – vai olisiko tällä hetkellä vielä jotakin annettavaa? Nyt jahdataan nälkäisenä kokemuksia, nautintoja, lopun ajan täyttymystä ja ohi menneitä mahdollisuuksia. Nyt sivuun itsehillintä ja itsekritiikki, rajat ylittyvät ja itseriittoisuus on makeaa.

Jatkoilla henkilökohtainen kokemus heijastelee yhteiskunnan ilmiöitä, rakenteita ja maailmantilaa. Mittakaava liikkuu vaivattomasti yksityisestä yleiseen, yleisestä yksityiseen, mikrokosmoksesta makrokosmokseen: keski-ikäisen jatkoaika, pariskunnan jatkoaika, planeetta Maan jatkoaika, länsimaisen kulttuurin jatkoaika…

Jatkojen inspiraation lähde on Tove Janssonin maalaus ’Jatkot’, joka kuvaa haikeaa hetkeä juhlien jälkeen. Maalaus on kuitenkin vain lähtökohta, Tove Janssonin teosta tai hänen taiteilijapersoonaansa ei käsitellä. Jatkot on Tanssiteatteri Sivuun Ensemblen monitaiteellinen, tanssia, musiikkia, draamaa ja visualisointia yhdistelevä näyttämöteos, joka käsittelee fragmentteina ’elämän jatkoaikaa’ eri näkökulmista. Teos yhdistää eri taiteenalojen ammattilaiset.”

Miksi kiinnostaa? Näin viime syksynä teatteri Quo Vadiksen ja Sivuun Ensemblen yhteisteoksen Temptation. Pidin siitä kovasti, joten Jatkot kiinnostaa siksikin. Teoskuvauksen perusteella luvassa on jotakin, joka tyrkkää ajatukset liikkeelle. Kaikista eniten minua kuitenkin kiehtoo monitaiteellisuus: tanssi, musiikki, draama ja visualisointi kuulostaa vaikuttavalta yhdistelmältä. Esityksen kanssa samana iltana näytetään myös lyhytelokuva The Wunderers.

Sivuun Ensemble: Jatkot. Ensi-ilta 18.11.2017 KokoTeatterissa. Esityksiä 25.11. asti. Liput 27/19 e.

Sivuun Ensemble Jatkot
Sivuun Ensemble järjestää Jatkot. Kuva: Sivuun Ensemble

Löytyikö mieleisiä menoja? Kuulen mielelläni kommentteja poiminnoistani. Vinkkaa myös, jos listalle kuuluisi ehdottomasti vielä jotain muuta.

Tervetuloa mukaan Kulttuurikuurin viidenteen vuoteen!

Tämän kirjoituksen pääkuva Maija Hirvasen teoksesta Taide ja rakkaus. Kuvassa: Hanna Ahti (sylissä), Maija Hirvanen; kuvaaja: Kristiina Männikkö.

 

2 vastausta artikkeliin “Neljä päräyttävää poimintaa syksyn kulttuuritarjonnasta

 1. Onnittelut nelivuotiaalle ja monia vuosia lisää!

  Mainioita vinkkejä. Tuo Sleeping Beauty on kyllä kanttia vaativa, ei taida itsellä rahkeet riittää. Ruislepää voisin kyllä leipoa, pullaa olenkin esityksessä jo leiponut.

  Tuo Jatkot kuulostaa kiinnostavalta, pitää tsekata!

  Tykkää

  1. Kiitos Linnea! 🙂 Kauhean nopeasti on aika kyllä mennyt. Piti useampaan kertaan laskea, että joko siitä on neljä vuotta…

   Sleeping Beautystä en itsekään ole kovin varma. En eka tosiaan löytänyt tarkempaa teoskuvausta ja esitysaikoja, kun koetin etsiä niitä vain TTK:n kotisivuilta. Googlatakin tajusin vasta pian kirjoituksen julkaisun jälkeen. Teoskuvaus olikin sitten aika paljon hurjempi kuin olin ajatellut. Tai hurja ja hurja, ainakin erilainen kuin osasin odottaa. Onpahan jotain uutta.

   Missä esityksessä olet päässyt leipomaan pullaa? 😀

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s