Bäkkärin rakennusta tähdille – jättimäinen Flow Festival talkoolaisen näkökulmasta

Olin viime viikonlopun talkoilemassa Flow Festivalia varten Helsingin Suvilahdessa. Oli niin hauskaa, että haluan jakaa kokemukseni myös julkisesti kysymys-vastaus-postauksen muodossa. Sukelletaan suoraan syvään päähän eli työtehtäviini festareiden rakennusvaiheessa.

Millaista talkootyö oli?

Rentoa ja mukavaa. Halusin tehdä jotain fyysistä vastapainoksi päivätyölleni, ja toiveeni toteutui. Kolmen päivän aikana muun muassa lapioin ja tasoittelin maata; laittelin kiviä somisteeksi artistien käytössä olevien työmaakonttien eteen; nostelin ja kannoin niin keveitä kuin painavia esineitä, kuten suojamuovia, kävelylaitureita ja huonekaluja; leikkasin, asettelin ja teippasin lattiamattoa konttien lattioille sekä virittelin verhoja. Hain myös lisää tarvikkeita materiaalivarastosta ja siivousvälineitä siivousteltalta. Keräsin roskia, irrotin kuljetussuojia kokovartalopeileistä ja raivasin varastoa.

Työ ei vaatinut erityistaitoja, ja kahdeksan tunnin päivät hurahtivat nopeasti. Päämääränä meillä oli siis rakentaa viihtyisät backstage-alueet eli lavojen takaiset oleskelutilat festareilla esiintyville artisteille. Meillä oli aika pieni porukka: yhteensä ehkä tusinan verran väkeä silloin, kun sekä aamu- että iltavuoro olivat paikalla. Tauot ja ruokailu rytmittivät päivää. Aamupäivällä oli yksi kahvitauko ja iltapäivällä toinen, välissä kävimme lounaalla.

Olen kaukana Remontti-Reiskasta ja erityisen surkea esimerkiksi sahaamaan. Ainakaan minun hommissani ei onneksi tarvinnut mitään erityistaitoja tai oudompia työvälineitä. Talkoillessa pärjää muutenkin pitkälle sillä, että osaa ottaa vastaan ja noudattaa ohjeita ja on huolellinen ja luotettava. Työssä saattaa tulla välillä myös joutokäyntiä, joten maltti on valttia. Työnohjaaja kertoo kyllä, mitä tulee tehdä, ja neuvoo tarvittaessa työkalujen käytössä. Aina voi kysyä, jos ei ymmärrä. Jonkin verran pääsee vaikuttamaan omiin tehtäviinsä. Itse sain muun muassa valita verhojen ripustamisen ja varaston tyhjennyksen välillä ja halusin nimenomaan roudailla huonekaluja. Vaativat rakennushommat ovat luonnollisesti ammattilaisten heiniä.

Kokemus oli niin positiivinen, että voisin hyvin ajatella tekeväni ensi vuonna pidemmänkin talkoopätkän, jos vain aikatauluni sen sallivat.

flow raksa 2
Taivas, jollaista talkoolainen ei haluaisi nähdä työpäivänään. Vanhat kaasukellot kyllä näyttävät aina hienoilta. Kuva: Meri Liukkonen
flow raksa 1
Ilmeeni, kun olen herännyt aikaisin alle viiden tunnin unien jälkeen, koko aamupäivän on satanut ja lopulta ropina taukoaa. 90-luvulla hankittu sadetakki suojaa yhä.  Kuva: Meri Liukkonen

Mitä talkoolainen saa vastineeksi työpanoksestaan?

Kun tekee kolme päivää hommia ennen festareita tai niiden jälkeen, saa palkkioksi vapaan pääsyn Flow’hun. Tapahtuman aikana talkoilevat puolestaan tekevät kaksi vuoroa vapaata pääsyään vastaan. Flow’n kolmen päivän lippu maksaa lähes 200 euroa. Talkootyö onkin erityisen mahtava ratkaisu niille festarifiilistelijöille, joilla on enemmän aikaa kuin rahaa.

Minusta hienointa talkoolaisena on se, että pääsee seuraamaan etualan paikalta, miten iso festivaali syntyy, ja osallistumaan sen järjestämiseen.  Lisäksi vapaaehtoiset saavat Flow-t-paidan, talkootodistuksen sekä työpäivinään yhden lämpimän ruoan ja kahvitauoilla rajattomasti kahvia, teetä ja pientä naposteltavaa. Tänä vuonna tarjolla oli sipsibuffet eli montaa erilaista sipsiä ja karkkia, mutta toki myös hedelmiä ja pähkinöitä.

Mikä oli parasta talkootyössä?

Oli todella mielenkiintoista päästä seuraamaan, miten isoa festivaalialuetta rakennetaan, ja osallistua siihen omalla panoksellaan. En ehtinyt nähdä yhdenkään lavan backstagea valmiina, mutta sain kuitenkin jonkinlaista kuvaa siitä, millaista niillä on. Koko projektin suuruus yllätti. Kun tulin sunnuntaina festivaalialueelle, päälavan backstagen edessä kävi todellinen kuhina, kun kymmenet työntekijät rakensivat lavaa.

Liikkuvia palasia on todella paljon. Sain ehkä aavistuksen siitä, miten vaativaa työtä tämän kokoluokan festivaalin suunnittelu on. Työnteko voi tyssätä hetkeksi niinkin pieneen asiaan kuin puuttuvaan teippiin, jos muut työvaiheet ovat kiinni siitä, että teippaukset saadaan kuntoon. Puuhaa riittää, ja jotkut hommat vievät yllättävän paljon aikaa.

Flow’n kaikki palkatut työntekijät tuntuivat todella arvostavan vapaaehtoisten panosta, ja tunnelma oli mukava. Tuntui siltä, että koko iso porukka tosiaan tekee urakalla töitä yhteisen tavoitteen eteen. Vapaaehtoiskoordinaattori apuvoimineen tuntui olevan aina valmis jeesimään, jos oli jotain epäselvää tai muuta hämminkiä.

Ruoka oli erittäin hyvää. Flow on tunnettu vegaaniystävällisyydestään, ja kasvissyöjät ja vegaanit oli otettu kivasti huomioon.

Oli mukavaa tehdä hommia, joissa työskentelyn tulokset näki samantien. Suvilahti on myös paikkana aivan ihana ja tunnelmallinen. Backstage-tiimissä oli mukavia ihmisiä, joiden kanssa oli helppo olla.

Miten vapaaehtoiseksi pääsee?

Ainakin tänä vuonna Flow’n vapaaehtoiseksi haettiin täyttämällä hakulomake loppukeväällä. Hakuaika päättyi 21. toukokuuta. Tämän jälkeen festarin järjestäjät yhdistelivät palasia kohdalleen ja lähettivät ehdotukset työvuoroista sähköpostiin, jos hakijalle sopivia vuoroja oli tarjolla. Hakija sai tämän jälkeen joko hyväksyä tai hylätä vuoroehdotukset. Työvuorojen hyväksymisen jälkeen talkoilu alkoi infotilaisuudella, jossa käytiin läpi muun muassa aluetta ja työtehtäviä.

Flow Festivaleilla talkoilee yhteensä noin tuhat vapaaehtoista, mikä on minusta huima määrä. Hakijoita on käsittääkseni viime vuosina ollut enemmän kuin paikkoja. Tilanteet muuttuvat kuitenkin nopeasti, joten festariviikon tuntumassakin saattaa vielä tulla peruutuspaikkoja hommiin. Talkoolaisen tulee olla vähintään 18-vuotias.

flow
Bloggaaja lähdössä iltarientoihin talkoopäivän jälkeen lauantaina. Taustalla näkyy yhä rakennusvaiheessa ollut festarialue. Kuva: Meri Liukkonen

Vinkkejä vapaaehtoisille?

Pukeudu sään mukaan ja varaudu aina myös sateeseen ja kylmään tuuleen. Kaatosateellakin saattaa joutua ulkohommiin, sillä välillä se vain on välttämätöntä töiden etenemiseksi. Muista kauniilla säällä aurinkolasit, päähine ja aurinkorasva. Poltin niskani ja kasvoni, kun ajattelin, että olen kuitenkin paljon varjossa. Ota vesipullo mukaan ja muista juoda riittävästi.

Rakennushommissa kannattaa pukeutua rentoihin vaatteisiin, joissa on helppo liikkua ja jotka saavat myös likaantua. Omaa raksatyyliäni voi ihailla tämän kirjoituksen pääkuvassa. Asuni kulmakiviä olivat urheilutrikoot, vanhat lenkkikengät ja vyölaukku, ja Flow-paita tietysti pääsi päälle myös. Aika moni muukin tuntui luottavan samoihin elementteihin asukokonaisuuksissaan. Olin vahingossa trendikäs, sillä vyölaukut ovat nyt muodissa. Niiden tärkein ominaisuus on kuitenkin kätevyys: kädet pysyvät vapaina kantohommiin, kun kännykkä ja muut arvotavarat köllöttelevät turvallisesti vyötäröllä käsilaukun sijaan. Kengissä kannattaa panostaa mukavuuteen, sillä päivän aikana tulee liikuttua ja seisottua paljon.

Festaritalkoilu on myös loistava mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin. Juttele rohkeasti muiden talkoolaisten kanssa ja pyri luomaan mukavaa ilmapiiriä. Ujompikin löytää jutun juurta ainakin festarin esiintyjistä ja siitä, onko käynyt Flow’ssa ennen. Olin kuvitellut, että olisin suunnilleen ainoa talkoolainen, joka ei ole koskaan ennen edes käynyt Flow Festivaleilla. Hämmästyin, kun kuulin, että meitähän on monia! Oma festarointityylini taitaa Flow’n ja viime vuoden Provinssi-kokemuksen perusteella olla lähinnä ”kaikki tai ei mitään”.

Samuli-Pentti-Flow
Tältä Flow’ssa on näyttänyt jonakin aiempana vuonna. Kuvan lavan takana on paikka, jossa pääasiassa talkoilin. Kuva: Flow Festival / Samuli Pentti

Tärkein ohje: Nauti talkootyöstä ja seuraa, mitä ympärilläsi tapahtuu. Talkootyön on tarkoitus olla sekä hyödyllistä että kivaa!

Seuraavaksi tämän kirjoituksen julkaisun jälkeen rupean muuten pikkuhiljaa valmistautumaan ensimmäisen päivän festarihumuun. Jotkut festarivieraat ovat ilmeisesti suunnitelleet asujaan huolellisesti jo viikkojen ajan, mutta itse en ole ehtinyt suoda aiheelle kovinkaan montaa ajatusta. Yhtä vähän olen ehtinyt miettiä, keitä artisteja menen kuuntelemaan. Valtaosasta esiintyjiä en ollut tainnut ennen Flow’ta kuullakaan, joten on ainakin jotain uutta tiedossa. Festarialueella ihan hyvä taktiikka on varmaan sekin, että kulkee sinne, minne huvittaa, ja vaihtaa paikkaa, kun siltä tuntuu. Aion myös tsekata vielä Extempore Kulttuuriblogien Lady Dandyn Flow-tärpit.

Tule ihmeessä juttelemaan, jos bongaat minut väkijoukosta! On kiva tavata niin vanhoja tuttuja kuin uusia kasvoja. Hauskaa ja aurinkoista viikonloppua niin Flow-jengille kuin kaikille muillekin!

Flow Festival Helsingin Suvilahdessa pe 11. – su 13.8.2017. Lisätiedot ja liput festivaalin kotisivuilta.

Olin talkoilemassa viikonloppuna 4.– 6. elokuuta. Tämän kirjoituksen pääkuvassa blogisti talkoomeiningeissä. Kuva: talkookollegani Pauliina. Ethän kopioi kuvia luvatta, kiitos!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s