Pikavisiitti galleriaan: Söpö kohtaa karun Suvilahdessa

Helsingin Suvilahti on kiehtova alue. Siellä tuotettiin noin sadan vuoden ajan sähköä ja kaasua kaupunkilaisille. Nyt siitä on muotoutumassa yhä enemmän urbaanin elämän ja kaupunkikulttuurin keskus. Erilaista toimintaa on sirkuksesta tanssikouluun.

Jokunen vuosi sitten Suvilahteen perustettiin myös Make Your Mark Garage / Gallery, kahden 1980-luvulta lähtien graffititaidetta tehneen taiteilijan kuratoima taidegalleria, jonka yhteydessä on myös pieni kauppa.

Make Your Mark on ollut ”pitäis käydä tuollakin” -listallani jo pitkään. Nyt vihdoin sain aikaiseksi mennä sinne. Hops vaan, metrolla Kalasatamaan. Muutama minuutti kävelyä ja olet jo perillä. Tässäpä oiva paikka pikavisiitille taiteen maailmaan.

Tervetuloa galleriaan! Kuva: Meri Liukkonen

Suurelle yleisölle paikka lienee tuttu eritoten siitä, että galleria sai kunnian esitellä maailmankuulun, newyorkilaisen graffititaiteilijan Ghostin töitä ensimmäistä kertaa Suomessa pari vuotta sitten. Nyt huhtikuussa Suvilahdessa pääsee puolestaan tutustumaan Kuvataideakatemiasta hiljattain valmistuneen kuvataiteilijan Valtteri Halmetojan teoksiin.

Vuonna 1982 syntynyt Halmetoja yhdistää teoksissaan niin piirtämisen, maalamisen kuin grafiikan tekniikoita. Kollaaseissa polveilee viivoja, hehkuu maalattuja värejä ja näkyy sapluunoiden jälki – tai jopa itse sapluuna. Muutama esimerkki tässä suoraan alla.

Valtteri Halmetojan teoksia vasemmalta oikealle: It’s Working ja From the North. Kuva: Meri Liukkonen

Ihastuin eritoten teosten vastakohtaisuuteen ja värimaailmaan. Ne yhdistävät mielenkiintoisella tavalla kaunista, kamalaa, karua ja somaa. On hempeää vaaleanpunaista ja -sinistä, iloista keltaista ja niille kontrastina ronskia mustaa viivaa. Söpöjä eläinhahmoja, mutta myös hautausmaata ja teräase.

Teoksissa riittää tulkittavaa mielelle, mutta ne toimivat hyvin myös pelkästään esteettisenä nautintona. Näitä teoksia voisin katsella pidempäänkin.

Taidegallerian yhteydessä toimii myös pieni kauppa. Sen hyllyjä pilkottaa kuvassa vasemmalla. Kuva: Meri Liukkonen

Yllätyin siitä, kuinka pieni galleria lopulta onkaan. Nähtävää riitti kuitenkin juuri sopivasti lyhyelle visiitille, ja gallerian omistajan kanssa oli mukava rupatella hetki niin taiteesta, liikkeen pitämisestä kuin Suvilahdesta.

Make Your Markissa on myös myytävänä kaikkea graffitimaalaamiseen tarvittavaa sekä muutakin asiaankuuluvaa. Sesonkiaika on kuulemma kesällä, mikä on tietysti loogista. Gallerian näyttelyt vaihtuvat kuitenkin kuukausittain ympäri vuoden. Ahkerallekin kävijälle riittää siis usein uutta katsottavaa.

Koko Suvilahti ylipäätään on vierailun arvoinen. Alue on kiehtovan rosoinen ja urbaani väripilkku kerrostaloalueiden laidalla. Nähtävää ja tehtävää on paljon. Tämän kirjoituksen loppuun haluan liittää hieman kuvasatoa vierailultani.

Karua, mutta kiehtovaa. Kuva: Meri Liukkonen
Kaasukellot muistuttavat yhä alueen historiasta. Kuva: Meri Liukkonen

Aurinkoisena päivänä Suvilahti sopii hienosti vaikkapa urbaaniin piknik-elämykseen tai rentoon hengailuun muuten vain. Hiljattain Kattilahallissa on alettu myös järjestää kirpputoria, joka on osoittautunut huikean suosituksi.

Ja kun Suvilahti on nähty, on kävelymatkan päässä lisää nähtävää: Tukkutorin Teurastamo. Josko viimeistään kesän aikana?

Valtteri Halmetoja: Take A Break -näyttely MAKE YOUR MARK Garage / Galleryssa  30.4.2014 asti. Avoinna ti–pe klo 12–19, la klo 11–16, su klo 12–16.  Ilmainen sisäänpääsy. Lisätiedot gallerian verkkosivuilta. Käy tutustumassa myös taiteilija Valtteri Halmetojan omiin kotisivuihin ja lue lisää Suvilahden historiasta ja nykyisyydestä sekä toimijoista ja tapahtumista alueen omilta verkkosivuilta. Tämän kirjoituksen pääkuva: Suvilahdessa kalliotkin on koristeltu! Metrolta löytää helposti perille: ei tarvitse kuin seurata tageja ja graffiteja. Kuva: Meri Liukkonen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s