18-henkinen Sointi Jazz Orchestra + neljä laulajaa = elämäni paras joulukonsertti

Olen saanut ilokseni hiljattain nauttia ainakin tähänastisen elämäni parhaasta joulukonsertista. Sointi Jazz Orchestran Tiernapojat toi niin Tiernapojat-kuvaelmaan kuin klassikkolauluihin uudenlaista lumoa ja yllätti myös esittelemällä yhden aivan uuden kappaleen, joka ansaitsee ehdottomasti nousta klassikkojen joukkoon.

Sointi Jazz Orchestra on minulle aivan uusi tuttavuus. 18-henkisen kokoonpanon muodostavat nuoret musiikin ammattilaiset. Yhtye on muun muassa voittanut Suomen big band -mestaruuden. Musiikilliseksi lähtökohdakseen SJO ilmoittaa pyrkimyksen ”uudistaa, monipuolistaa ja elävöittää big band -kulttuuria tuorein ja yllätyksellisin sovituksen sekä huumaavin improvisaatioin”. Alla olevan videon avulla voi kurkistaa joulukonsertin antia:

Tänä vuonna SJO esiintyi kolmessa joulukonsertissa, joista viimeinen pidettiin Helsingissä Savoy-teatterissa. Konsertin ensimmäinen puolisko kului Tiernapoikien parissa. Jo sen aikana tuli selväksi, että yhtyeen musiikillinen lähtökohta ei ole suinkaan jäänyt pelkäksi sanahelinäksi. Miten valloittava tuore näkökulma klassikkoon saatiinkaan! Käsiohjelmassa sovitusta kuvataan ”musiikillisesti runsaaksi ja tuoreeksi kokonaisuudeksi”, ja sitä se todella oli.

Konsertin neljää laulajaa eli Kalle Ruusukalliota, Lauri Mikkolaa, Juuso Warista ja Minna Tuuliaista on kiittäminen paljosta. He kaikki ovat valovoimaisia esiintyjiä, joiden äänet toimivat hienosti niin yksin kuin yhdessä. Jokaisella heistä tuntui olevan omanlaisensa esiintyjäpersoona, mutta yhteispeli sujui hämmästyttävän hyvin. Ruusukallio jäi mieleen erityisen energisenä ja ulospäinsuuntautuneena myös juonnoistaan, Mikkola taas intensiivisellä karismallaan. Waris ja Tuuliainen puolestaan esiintyivät hieman vähäeleisemmin mutta yhtä upeasti eläytyen kuin kollegansa.

Tämän vuoden solistit vasemmalta oikealle: Lauri Mikkola, Minna Tuuliainen, Kalle Ruusukallio ja Juuso Waris. Kuva: Essi Nisonen.

Soittajista konsertista jäi erityisesti mieleen rumpali Siiri Partanen. Kultaiseen glitter-haalariin pukeutunut Partanen irroitteli soolossa mieleenpainuvasti ja näytti muutenkin nauttivan lavalla olemisesta joka solullaan. Sooloja saatiin kuulla muutenkin runsaasti eri soittajilta, mikä varmasti ilahdutti yleisöä laajalti. Ja onhan se ylipäätään komeaa, kun 18-henkinen orkesteri soittaa! Musiikin johdosta vastannut Rasmus Soini sai soittajista irti niin hiljaisia kuin näyttäviä ääniä. Hämmästelin myös sitä, miten tarkasti laulajat ja orkesteri onnistuivat rytmittämään osuutensa kohdalleen.

Konsertin toisella puoliskolla väliajan jälkeen kuultiin hienosti valittu valikoima joululauluja. Kappaleista osa oli kaikille tuttuja klassikkoja: En etsi valtaa loistoaOi jouluyö, Varpunen jouluaamuna, Tulkoon joulu ja Hoosianna. Oli upeaa kuulla ja nähdä, kuinka niihinkin saatiin aivan uudenlaista syvyyttä ja eloa. Varsinkin pianisti Aleksis Liukon Varpunen jouluaamuna -sovitus oli virkistävän erilainen. Tunnelma vaihteli kappaleen aikana useaan kertaan. Juuri kun ajattelin, ettei enää tarvitse pelätä kyyneliä, kaunisääninen Tuuliainen päätti laulun pysäyttävän herkällä tavalla. Kappaleen kaksi viimeistä sanaa, ”enkeleitten maasta”, saivat uskomattoman tunnelatauksen.

Orkesteri oli pukeutunut tyylikkäisiin tummiin asuihin. Kuva: Pietari Purovaara

Uudempia joululauluja edustivat puolestaan lauluyhtye Rajattoman Ketun joululaulu ja aivan uusi, marraskuun lopussa ensiesityksensä saanut Tähtipojat, jonka on säveltänyt jo yllä mainittu rumpali Partanen. Jos Tähtipojat-kappaletta ei ole vielä äänitetty, se pitää tehdä heti. Runoilija Larin-Kyöstin tekstit ja Partasen sävellys soivat upeasti yhdessä. Pätkän Tähtipoikia kuulee ylläolevassa teaser-videossa, mutta kappale kuulosti vielä moninkertaisesti ihanammalta livenä.

Avecini suosikiksi nousi Tulkoon joulu, omakseni Tähtipojat. Ei ole kuitenkaan liioittelua sanoa, että kaikki kappaleet hurmasivat minut. Kuuntelen paljon joululauluja, mutta nyt meinasi melkein sydän pakahtua joulutunnelmasta ja siitä olosta, kun sain kuulla aivan uudenlaisia versioita tutuista kappaleista. Kappaleista rakentui myös erinomaisen yhtenäinen kokonaisuus, niin kuin koko konsertista ylipäätään.

15440530_663614037151960_3822975059566467641_o
Kalle Ruusukallio ja huikea glitter-parta! Kuva: Pietari Purovaara

Sointi Jazz Orchestra tarjosi erittäin tyylikkään, lämminhenkisen ja sielukkaan konsertin. Joulukonserteissa mennään usein aika varovaisella linjalla. Ihailen erityisesti sitä, miten rohkeasti SJO on uskaltanut uudistaa kappaleita ja tehdä niistä omannäköisiään, mutta onnistunut silti säilyttämään niiden hengen. Nuoret muusikot toivat klassikoihin raikkautta ja tuoreutta sekä erinomaista jazz-henkistä vapaata iloittelua. Sama linja jatkui toki myös laulajilla.

Kaiken lisäksi SJO solisteineen paitsi kuulosti myös näytti erittäin hyvältä. Laulajat oli koristeltu juhlavasti glitterillä. Ruusukallion kultaisena kimaltava parta oli juuri sopivan överi asuste muuten tummasävyiseen lookiin. Hauskoja yksityiskohtia mieslaulajilla olivat vinoon asetetut rusetit ja keskenään erilaiset harmaat kauluspaidat.

Olen tainnut täällä blogissakin mainita, kuinka oma musiikkiharrastukseni rajoittuu musiikin kuunteluun. Välillä harmittaa se, että jotkin tasot konserteista menevät minulta pakosti ohi, kun en osaa itse soittaa mitään instrumenttia tai laulaa tai tiedä vaikkapa nuoteista paljon mitään. Jos harrastaisin musiikkia myös sitä itse tekemällä, osaisin varmasti asiantuntevammin nostaa esiin esimerkiksi eri sooloja konsertista ja eritellä niiden lumoa. Onneksi hyvästä musiikista nauttimiseen pystyy silti erinomaisesti myös minun kaltaiseni ummikko. Sekä minä että avecini suuntasimme kotiin lämpimin mielin ja ilosta kevein askelin. Pimeästä illastakin huomasimme nyt vain sen, kuinka kauniilta Helsingin keskusta näyttääkään jouluvalaistuksessaan.

Sointi Jazz Orchestra on tältä erää joulukonserttinsa pitänyt, mutta suosittelen pistämään nimen korvan taakse ensi vuotta varten! Yhtyeen Facebookissa ja Instagram-tilillä voi myös seurata soivaa joulukalenteria aattoon asti. Keväällä SJO:lla näyttää olevan keikka ainakin huhtikuussa.

Tässä tärppini muista joulukonserteista, joihin kenties ehtii vielä:

  • Rajaton Joulu ja Club For Fiven JouluNäiden tunnettujen a cappella -yhtyeiden joulukonserteissa pääsee ihastelemaan, mihin kaikkeen ihmisääni taipuu. Useita esityksiä niin Helsingissä kuin muualla Suomessa.
  • Helsingin Poliisilaulajat: 200 vuotta turvallista joulua. Laulavaa virkavaltaa kuulee tunnelmallisesti Johanneksenkirkossa Helsingin Ullanlinnassa 20.12. klo 19. Tsekkaa myös oman lähikirkkosi anti: joulu on konserttien aikaa!
  • Eva & Manu: Christmas Tour. Suosittu ja sympaattinen ranskalais-suomalainen duo pitää ensimmäistä kertaa joulukonsertteja! Luvassa on niin suomalaisia kuin ranskalaisia joululauluja. Savoy-teatterissa ke 21.12. klo 19.

Sitten vain kokemukset ja vinkit joulukonserteista jakoon! Kommentoida voi julkisesti vaikka tähän alle. Tunnelmallista joulun aikaa jokaiselle lukijalle!

Sointi Jazz Orchestra: Tiernapojat -konsertti pidettiin Savoy-teatterissa to 8.12.2016. Lisätiedot konserteista ja yhtyeestä SJO:n verkkosivuilta. Soiva joulukalenteri esimerkiksi Facebookissa. Jouluinen kiitos SJO:lle kutsusta konserttiin ja lipuista! Kirjoituksen pääkuva tämän vuoden aiemmasta konsertista Porvoosta, kuvaaja: Mikael Green.

Psst! Blogin kirjoittajan Instagram-tilillä on kuvaterveisiä konsertin väliajalta. Tsekkaa myös Kulttuurikuurin aiempien vuosien joulupostaukset: Kauneimmat joululaulut -yhteislauluihin osallistuminen, Joululaulufanaatikon vinkit tunnelmointiin ja arvio showkuoro Aventurin joulukonsertista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s