Showkuoro Aventur virittelee viihteellisesti joulumielelle

Ah, nyt saa vihdoin tunnelmoida joulua hyvillä mielin! Joulukonserttikausikin on jo hyvässä vauhdissa. Sunnuntaina pääsin kuuntelemaan uutta tuttavuutta, showkuoro Aventuria, Pitäjänmäen kirkossa Helsingissä. Noin 45 hengen sekakuoro panostaa laulun lisäksi kokonaisvaltaiseen elämykseen.

Konsertin aloitti Walking in the Air, joka on minusta ehkä ihanin kappale ikinä. Katson Lumiukon joka joulu, joten jännitin hieman, pitäisinkö Aventurin sovituksesta. Onnekseni se ei tuottanut pettymystä. Illan ohjelmisto osui muutenkin kohdalleen. Lauluissa oli sopivasti tuttua ja tuntematonta, englanninkielistä ja suomenkielistä. Kokonaisvaikutelmasta muodostui hyväntuulinen, keveä ja viihdyttävä. Aventurin taiteellinen johtaja Miika Granholm johti kuoroa varmoin ottein. Little Drummer Boy -kappaleesta en yleensä erityisemmin innostu, mutta Aventurin esittämä Granholmin sovitus oli ehkä paras koskaan kuulemani. Samoin kävi Carol of the Bells –kappaleen kanssa, siinä oli vakuuttavaa voimaa. Myös Tulkoon joulu oli upea. Se on yksi lempijoululauluistani ylipäätään.

12241518_10153747959779859_4010100100756322725_n
Aventur esiintyy jälleen joulukonserteissa. Kuva viime vuodelta. Kuva: Showkuoro Aventur

Showkuoro taitaa olla minulle käsitteenä täysin uusi tuttavuus, vaikka muuten olen toki kuorolaulua kuullut. Aventurin esityksessä oli selkeä viihteellinen svengi sekä letkeä ja lämmin meininki. Kuorokansioita ei näkynyt, vaan laulut kajahtivat komeasti ulkoa opeteltuina. Laulajien paikat vaihtuivat tiheästi ja hymy nousi myös katsojan huulille. Pidin erityisesti kuoron sini-mustista esiintymisasuista, jotka olivat sopivan juhlavat, rennot ja tyylikkäät mutta kuitenkin myös persoonalliset. Jokainen oli ilmeisesti saanut valita, haluaako mieluummin esimerkiksi sinisen paitapuseron vai jakun ja mustan paidan.

Aventurissa erikoista on myös se, että siinä laulaa todella paljon naisia suhteessa miehiin. On ykkös- ja kakkossopraanoja sekä ykkös- ja kakkosalttoja. Miesääniä edustaa vajaan kymmenen hengen baritonijoukko. Laulu kuulosti näin maallikon korvaan oikein hyvältä, ja syviäkin sävyjä kuului riittävästi. Soolot olivat mielestäni hieman epätasaisia. Kuoron vahvuus onkin luonnollisesti nimenomaan kuorolaulussa. Ihmetystä herätti se, että konsertti kesti vain noin kolme varttia. Se on toki perheystävällinen aika ja sopii myös joulukiireiden stressaamille sieluille. Silti olisin mielelläni nauttinut musiikista pidempäänkin.

Aventurin show’ta voi suositella erityisesti heille, jotka kaipaavat muuta kuin harrasta tunnelmaa ja läpeensä tuttuja tulkintoja. Illasta jää keveä ja rentoutunut olo. Edes Sylvian joululaulu ei saanut pyyhkimään silmäkulmia. Osin esitys on silti yllättävänkin perinteinen. Kuoron heittäytymistaidot tulivat kunnolla esiin vasta encoressa, jossa nähtiin iloista ja villiä revittelyä. Kuorolaisten voimat olisi voinut päästää jo aiemmin esiin! Mieleenpainuva päätös hienolle illalle jätti kuitenkin halun nähdä kuoroa lisää. Itse konsertista ei taida olla videota, mutta alla näyte Aventurin vuonna 2010 julkaisemalta joululevyltä. Levyjä voi ostaa ainakin konserttien yhteydessä. Muita kuin joulumeininkejä kannattaa käydä katsomassa myös Aventurin viralliselta YouTube-kanavalta.

Teille lukijoille on jo varmaan tullut selväksi, että olen aivan mahdoton jouluihminen. En siksi malta olla vinkkaamatta paria muuta joulujuttua vielä. Kirjoitin vuosi sitten muun muassa joulun suosikkikappaleistani. Kaksi vuotta sitten puolestaan kävin laulamassa Kauneimpia joululauluja Kallion kirkossa. Tänä vuonna lisäisin vinkkeihin vielä Jouluradion. Nettiradion kahdeksan eri kanavaa pitävät huolen siitä, että missä tahansa fiiliksissä voi kuunnella jotain jouluista. Valinnanvaraa riittää rouheasta klassiseen, ja lapsille ja lapsenmielisillekin on omaa kuunneltavaa. Nyt erityisen trendikkääksi noussut radiokanava järjestää joulukuussa myös ainutlaatuiset bileet. Helsingin Tavastialla pääsee aattoa edeltävänä perjantaina Joulureiveihin, joissa joulukipaleet yhdistyvät elektroniseen tanssimusiikkiin.

12196014_10153723802104859_6286628439846715757_n
Aventurin riveissä laulaa noin 45 eri-ikäistä miestä ja naista. Ikähaarukka yltää päälle parikymppisistä päälle nelikymppisiin. Kuva: Showkuoro Aventur

Yleiseen joulumielen nostatukseen suosittelen komboa höyryävä glögi + kynttilät ja koristevalot + oman maun mukainen joulumusiikki + villasukat + omaa rauhaa. Aloitin näistä nauttimisen jo muutama viikko sitten. Jouluna aion olla paljon läheisten kanssa, mutta varata aikaa myös lukemiseen ja rentoon makoiluun kissojen kanssa. Lisäksi toiveissa olisi ehtiä vielä toiseen joulukonserttiin ennen aattoa. Aventuria katsomassa seuranani oli äitini. Viime kerrasta yhdessä kulttuurin parissa olikin jo vierähtänyt tovi. Kiitos äidille seurasta! Joululahjoja tuskaileville vinkki: yhteinen elämys voi olla sekä mieluisa että ekologinen lahja!

Aventur puolestaan jatkaa kiertuettaan. Kuoro esiintyy joulukuussa Munkkiniemen kirkossa Helsingissä ja Pyhän Laurin kirkossa Vantaalla. Ensin mainitussa en ole käynyt. Jälkimmäistä voin taas suositella lämpimästi, sillä vanhaa kivikirkkoa tunnelmallisempaa konserttipaikkaa saa etsiä.

Hyvät lukijat, minua kiinnostaisi myös kuulla, käyttekö te joulukonserteissa. Jos käytte, millaisissa? Kommentoida voi vaikka tämän kirjoituksen alle. Ihanaa joulun aikaa kaikille Kulttuurikuurin lukijoille, tukijoille ja yhteistyökumppaneille!

Showkuoro Aventur: Joulu! Helsingissä Munkkiniemen kirkossa ti 1.12. klo 19 ja Vantaalla Pyhän Laurin kirkossa su 20.12. klo 20. Käsiohjelma 15 e. Lue lisää Aventurin kotisivuilta ja Facebook-sivuilta.

Kiitokset Aventurille vapaalipuista esitykseen ja joululevyistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s