Deittihermoiluja ja vaipparallia: musikaali naurattaa sketseillä sinkkuilusta vakiintumiseen

Mitä: Suomen Komediateatterin kevään uutuusmusikaali Käyttöohje kahdelle kuvaa rakkautta ja parisuhdetta sketsien ja musiikkinumeroiden kautta. Englanninkielinen alkuperäisteos I love you, you’re perfect. Now Change. on niittänyt Off-Broadwaylla menestystä jo pitkään. Off-Broadway tarkoittaa siis näytelmiä ja musikaaleja, joita nähdään New Yorkissa mutta Broadway-teattereita pienemmissä tiloissa.

Suomenkielinen Käyttöohje kahdelle tuo lavalle Helsingissä rautaisen näyttelijänelikon: Kaisa Helan, Ushma Karnanin, Riku Niemisen ja Heikki RannanOhjauksesta vastaa Samuel Harjanne.

Parasta: Esityksessä oli hetki, jolloin kaikki ei mennytkään ihan niin kuin oli harjoiteltu: pehmonallelle kävi yllättäen huonosti, vaikka se oli kuulemma harjoituksissa kestänyt retuutuksen moitteettomasti. Ammattinäyttelijät tietysti improvisoivat hienosti, ja kohtaus kirvoitti erityisen raikuvat naurut. Muutenkin tuli naurettua paljon. Näyttämöllä pariskunnat etenivät perinteisen kaavan mukaan ujostuttavista ensitreffeistä alttarille, lapsiperheen elämään ja siitä edelleen vanhan parin arkeen.

Esityksen ensimmäinen puolisko puhutteli sekä minua että seuralaistani enemmän kuin jälkimmäinen osio. Syynä oli varmasti se, että meille henkilökohtaisesti tutumpia ovat sinkkuelämän kompastelut ja nuoren parisuhteen kuviot kuin vuosikymmenien mittainen sitoutuminen toiseen. Näyttelijät olivat huikeita ja hyppäsivät roolista toiseen uskottavasti. Myös keskinäinen kemia tuntui toimivan erinomaisesti.

Treffimokat: Treffailua ja tapailua käsittelevä osuus sekä tarjoaa vertaistukea että aiheuttaa sinkussa kauhua muistuttamalla, mitä kaikkea jännittävää, ihanaa ja kamalaa deittailuun liittyy. Välillä tuntui siltä kuin käsikirjoittaja olisi seurannut omaa elämääni lähietäisyydeltä. Ystävälläni oli kuulemma samantapainen fiilis. Musikaali perustuu amerikkalaisen näytelmäkirjailijan Joe DiPietron kirjaan ja lyriikoihin.

Hmm…: Esitys rakentui turhankin paljon stereotypioiden ja karikatyyrien varaan. Nalkuttava vaimo, mitään kuulematon penkkiurheilijamies, autostaan iloitseva perheenisä ja vauvastaan täysin sekaisin mennyt nuoripari eivät tuoneet uusia näkökulmia aiheeseen, vaikka toki tilanteiden tuttuus nauratti.

Henkilöhahmojen nimiä ei ollut käännetty, mikä tuntui välillä hieman teennäiseltä ratkaisulta. Voi toki olla, ettei nimiä olisi edes saanut sopimussyistä kääntää. Aivan esityksen loppupuolella oli hautajaiskohtaus, joka tuntui turhan vakavalta ja pitkitetyltä. Ylipäätään ensimmäinen puolisko oli railakkaampi kuin toinen.

KOK_Heikki_Ushma_Kaisa_ja_Riku
Iloinen lapsiperhe automatkalla. Kuva: Matti Rajala / Suomen Komediateatteri

Oho! Esitys toi monella tapaa mieleen viime syksynä näkemäni Alastomat kundit lavalla, joka niin ikään on menestynyt Off-Broadway-musikaali. Molemmat ovat helppoa katsottavaa ja kuunneltavaa! Käyttöohje kahdelle -kappaleet eivät kuitenkaan herättäneet minussa erityisemmin tuntemuksia. Vika ei ollut ainakaan muusikoiden eikä laulajienkaan: pianisti Risto Kupiainen ja viulisti Lotta-Maria Pitkänen esiintyivät varmasti ja ammattitaitoisesti, mutta hurmasivat myös osuvilla ilmeillä ja eleillään.

Musiikki on amerikkalaisen Jimmy Robertsin käsialaa. Ehkä biiseihin pääsisi paremmin sisälle, jos niitä kuulisi useampaan kertaan? Oopperan kummitukseenkin olen ihastunut entistä enemmän kuunneltuani siitä tuttuja kappaleita Spotifysta. (Etsiessäni säveltäjä Robertsista tietoa opin muuten senkin, että hänellä on monta nimekästä kaimaa: ainakin jääkiekkoilija, urheiluselostaja ja laulaja.)

Kenelle: Yleisö näytti varsin naisvaltaiselta, mutta oli joukossa toki myös miehiäkin. Viihdyttävä esitys sopii minusta hienosti tyttöjen illan ohjelmanumeroksi, mutta kyllähän tämä toiminee myös miesporukoille tai vaikka pariskunnille. Puitteet ovat hienot: Club Capital sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Helsingin ydinkeskustasta, teatteritila näyttää upealta, baaritiskiltä saa ostaa juomia myös katsomoon vietäviksi.

Jos haluaa viettää iltaa pitkän kaavan mukaan, suosittelen ensin ravintolaillallista, sitten Suomen Komediateatterin show’ta. Lopuksi voi vaikka jäädä juhlimaan Club Capitaliin tai lähteä muualle Helsingin yöhön. Iloinen ja harmiton viihde-elämys jättää hyvän mielen – kunhan osaa ottaa riittävän rennosti vastaan stereotypiat miehistä, naisista ja parisuhteista.

Käyttöohje kahdelle Suomen Komediateatterissa toukokuun loppuun asti ja jälleen lokakuusta joulukuuhun. Esityspaikka Club Capital, Fredrikinkatu 51. Peruslippu 37 e; opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät 33 e. Kesto 2,5 tuntia väliaikoineen. Lisätiedot Suomen Komediateatterin verkkosivuilta.

Ensi-ilta oli 31.3.2016. Me olimme katsomassa pe 1.4. näytöksen. Kiitos Suomen Komediateatterille vapaalipuista! Tämän kirjoituksen pääkuvassa kaikki näyttelijät ovat lavalla. Kuva: Matti Rajala / Suomen Komediateatteri.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s