Suklaakakkua ja sienijuomia raakaruokakahvilassa

Olin keskiviikkona puolivahingossa trendikäs ja piipahdin keväällä avatussa raakaruokakahvilassa aivan Senaatintorin kupeessa Helsingissä.

Raakaruokahan on kovin muodikasta juuri nyt.  Siinä ei ole valkoisia jauhoja tai valkoista sokeria, eikä sitä kypsennetä tai paisteta. Reseptit ovat monesti täysin vegaanisia, eli mitään eläinperäisiä tuotteita ei välttämättä käytetä. Raakaravintoa mainostetaan tavallista ruokaa terveellisemmäksi, ja sitähän se ainakin ainesosien perusteella usein on. Raaka-aineina käytetään paljon erilaisia vihanneksia, marjoja, siemeniä, pähkinöitä, kasviöljyjä ja muuta luonnollista.

Pieni ja sympaattinen kahvila Raw Food Cafe Hymy toimii ”ekolifestylen kaupaksi” itsensä määrittelevän Urbanstoryn yhteydessä. Konseptit kieltämättä sopivat hienosti yhteen. Asiakaskunta olisi varmasti osin samaa molemmissa liikkeissä, vaikka ne toimisivatkin eri osoitteissa.

Hymy on keskittynyt tarjoamaan paikan päällä tehtyjä, kypsentämättömiä kahvilatuotteita. Leipomuksia oli keskiviikkona kolmea erilaista: suolaista piirakkaa, tyrnikakkua ja balilaista suklaakakkua. Sekä minä että seuralaiseni päädyimme suklaakakkuun. Nam ja slurps, hyvä valinta! Kakku oli kovin täyteläistä ja tiivistä. Niin rakenne kuin maku miellyttivät, eikä tullut ikävä perinteisiä sokeriherkkuja.

20140514_162758-600x450
Päivän valikoima vitriinissä. Etualalla vasemmalla suolainen piirakka, jossa oli ilmeisesti ainakin tomaattia. Taka-alalla balilainen suklaakakku, oikealla tyrnikakku. Kuva: Meri Liukkonen

Raaka-aineina oli käytetty ilmeisesti ainakin saksanpähkinöitä, taateleita, cashew-pähkinöitä, kaakaovoita, palmusokeria ja raakakaakaojauhetta. Terveellinen ei tässä korreloi sanan ”kevyt” kanssa, mutta tuskin tätäkään herkkua on tarkoitus syödä määrättömästi.

Juomavalikoima Hymyssä on mukavan monipuolinen: suodatinkahvia, cappuccinoa, lattea, teetä, mutta myös superfood-piireissä tuttuja ja muille vähän tuntemattomimpia juomia, kuten instant reishiä, pakurihauduketta ja kookosvettä. Ja taatusti tuoreita mehuja! Päivän mehussa yhdistyivät tomaatti, porkkana, veriappelsiini ja ceyloninkaneli.

En kuitenkaan juonut mehuja, sillä niiden sijaan halusin maistaa pakurihauduketta. Pakuri on kiinnostanut minua jo hyvän aikaa. Hymyn hauduke oli maustettu vaniljalla ja kardemummalla. Suutuntuma oli jännän täyteläinen, mutta mausteiden lisäksi en maistanut juurikaan muuta. Hyvää! Juoma olisi kuitenkin minusta saanut olla selvästi kuumempaa, nyt se oli lähes haaleaa.

20140514_162939-600x450
Balilaista suklaakakkua ja sienijuomia. Vasemmalla kupissa pakurijuoma, oikealla reishi. Kuva: Meri Liukkonen

Osalle lukijoista pakuri tuskin sanoo mitään, vaikka sitä on viime vuosina lanseerattu superfoodiksi oikein urakalla. Pakurikääpä on siis Suomessa kasvava lahottajasieni, josta on jo sodan aikana tehty kahvinkorviketta. Evira otti kantaa pakurikääpään muutama vuosi sitten ja luokitteli sen uuselintarvikkeeksi, jota saa käyttää toistaiseksi vain ravintolisissä tai esimerkiksi mausteissa tai teessä.

Seuralaiseni päätyi myös valitsemaan varsin eksoottista juotavaa. Reishi- eli lakkakääpäjuoma sekä tuoksui että maistui sienimäiseltä. Jännä kokemus, mutta ei ehkä houkutellut maistelemaan enempää.

Sekä pakurilla että reishillä sanotaan olevan monia hyviä terveysvaikutuksia, mutta ilmeisesti vain harva väittämistä on toistaiseksi todistettu tieteellisesti. Sama pätee joihinkin suklaakakun raaka-aineisiin, kuten raakakaakaoon. Kakuista ja juomista jäi kuitenkin hyvä ja virkeä olo eikä minkäänlaista sokeripöhnää. Pähkinöissä on muuten tunnetusti muun muassa koko keholle tarpeellista pehmeää rasvaa.

Asiakaspalvelussa monet isommat paikat voisivat todella ottaa mallia Hymystä. Jopa minä, lievästi skeptinen maallikko, tunsin itseni tervetulleeksi ja uskalsin kysellä kaikenlaista. Myyjä vastasi asiantuntevasti ja hymyillen kysymyksiimme ja luetteli muun muassa suklaakakun ainesosat ulkomuistista. Palvelu jatkui vielä maksamisen jälkeen erinomaisena. Suojaisalla sisäpihalla oleva terassi nimittäin houkutteli kovasti, mutta se on ikävä kyllä varattu läheisen ravintolan asiakkaille. Myyjä opasti meidät sisäpihan penkille istumaan ja toi siihen vielä oman pienen pöydänkorvikkeen. Kyllä kelpasi.

Sisällekin olisi toki voinut jäädä. Kahvilassa oli mukavan kiireetön ja rauhallinen tunnelma. Yksin tulevalle on seuraksi erilaisia aikakauslehtiä, ja terveysteemaan sopivia kirjojakin pääsee selaamaan.

20140514_161931-600x450
Silmänruokaa Torikortteleissa. Vanhat kengät olivat saaneet uuden, hauskan käyttötarkoituksen Katariinankadulla. Kuva: Meri Liukkonen

Mikään edullinen paikka Hymy ei ole. 7,5 euroa pienehköstä kakkupalasta ja 3,5 euroa kupillisesta juomaa on aika paljon, vaikka kotisivuilla mainitaan, että kaikki raaka-aineet ovat luomua tai ainakin kotimaisia. Laadukkaita ja kehoa helliviä raaka-aineita arvostavalle kokemus on kuitenkin varmasti hinnan väärti. Jäin himoitsemaan suolaista piirakkaa, jota en siis tällä kertaa maistanut. Valikoimat vaihtuvat usein, ja Hymyn Facebook-sivuilta voi kätevästi vilkaista, mitä vitriinissä on tarjolla.

Hymy on ollut auki vasta 2,5 kuukauden ajan. Sitä ei uskoisi, sillä Facebook-faneja on ehtinyt kertyä jo reilut parituhatta. Raakaruoka on selvästi nyt kovin in. Näin kesän kynnyksellä houkuttelee ajatus siitä, että kokeilisin itse valmistaa vaikkapa juuri raakakakkua tai miksei suolaista piirakkaa. Vaikka sokerin syöminen silloin tällöin ei mielestäni ole lainkaan paha asia, olen nyt avoimempi myös terveelliselle herkuttelulle. Hymy Raw Food Cafe todisti, ettei mausta tarvitse suinkaan tinkiä. Kakkuja saa muuten ostettua tai tilattua kahvilasta myös mukaan.

Kahvila sijaitsee Senaatintorin lähellä Torikortteleissa, mikä on sekä idyllistä että kätevää. On ylipäätään mukavaa, että historiallisiin kortteleihin hyvällä paikalla on saatu jälleen puhallettua eloa. Matkalla kahvilaan ilahduimme hauskasta ja kauniista näystä: värikkäät kesäkukat olivat löytäneet uudenlaiset ruukut vanhoista kengistä. Etenkin kuvan taka-alalla näkyvät, pienet keltaiset kumisaappaat ovat verrattoman suloiset. Mikä ihana ja kekseliäs idea!

HUOM! Päivitys 4.7.2017: Hymy Raw Food Cafe on lopettanut toimintansa syyskuussa 2015. Kahvila sijaitsi Goviniuksen talon sisäpihalla.  Lisätiedot kahvilan Facebook-sivuilta.  Kirjoituksen pääkuvassa sympaattisen pieni ja tunnelmallinen kahvila on löytänyt oman soppensa liiketilan yhdestä päästä. Kuva: Meri Liukkonen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s