Kesäteatteria: Ennätysmies Elmo tarjoilee suuria tunteita ja urheilun huumaa

Kulttuurin nälkäisten penkkiurheilijoiden suunta on tänä kesänä selvä: Jyväskylän kupeessa Hankasalmella esitetään nyt näytelmää, jossa eletään jatkuvasti suurta urheilujuhlaa. Fiktiivinen suomalainen supermies Elmo rikkoo ennätyksiä ja on kansan suosikki. Itse hän kuitenkin haluaisi eniten vain elellä rauhallista arkea suuren rakkautensa, suloisen Aliisan kanssa.

Perinteikäs, viime vuonna kuusikymppisiään juhlinut Venekosken kesäteatteri on tuonut näyttämölle Juhani Peltosen teoksen Elmo, joka tunnetaan ilmeisesti parhaiten radiokuunnelmana. Näytelmä Elmo – suomalainen supersankari alkaa nimihenkilön ristiäisistä ja etenee tämän viimeisiin hetkiin asti. Elmo ei ole mikään tavanomainen poika, vaan suuntaa teininä vuosiksi merille ja ryhtyy sitten oikeastaan sattumalta kahmimaan mitaleja.

ESITYKSEN TRAILERI:

Erityisen onnistunutta näytelmässä onkin aidosti naurattava ja vauhdikas urheiluparodia. Elmo jättää kilpakumppanit itkemään surkeina takavasemmalle ja kipuaa korkeimmalle palkintopallille lajissa kuin lajissa. Selostajat elävät täysillä mukana jännittävissä käänteissä. Kaiken urheiluhuuman ja sankarifanituksen keskellä kulkee herkkä rakkaustarina, joka alkaa yksisuuntaisena ja kestää vuosikausien eron.

Harrastajateatterissa näyttämölle astuu monenlaista näyttelijää. Yhteistä heille kaikille tuntuu olevan aito innostus. Tänä vuonna mukana on poikkeuksellisen paljon lapsia ja nuoria. Erityisen hykerryttäviä roolisuorituksia nähdään Elmon erimaalaisilta kilpakumppaneilta, jotka kukin purkavat häviön tuomaa pettymystä omalla tavallaan. Muista sivuosista mainittakoon esimerkiksi veikeät porot ja lapsi-Elmon kaverit.

Taas yhdet kisat! Elmo kolmantena oikealta. Kuva: Kari Lamberg

Aikuisista Elmon valmentajaa Rymyä näyttelevä Anssi Lilja on liittynyt Venekosken teatteriporukkaan vasta tänä kesänä. Hän onnistuu roolissaan loistavasti. Myös Rymyn puvustus on napakymppi.

Joka kerta tulee lisäksi lämmin ja kotoisa olo siitä, kun näkee näyttämöllä jo vuosien tai jopa vuosikymmenien takaa tuttuja näyttelijöitä. Venekosken konkari Jari Ihalainen näyttelee suurta persoonaa, Koillista, varmoin ottein ja hyppää luontevasti myös papin rooliin. Anssi Pöyhönen taas on erinomaisen energinen ja uskottava päähenkilö Elmona. Hänet ja Tuija Kytölä (Elmon suuri rakkaus Aliisa) on jo ainakin kerran aiemmin nähty näytelmässä Venekoskella rakastuneena parina. Nuori lempi leiskui tälläkin kertaa hyvin herkästi ja luontevasti. Yksi esityksen vaikuttavimmista hahmoista oli myös 950-kiloinen hevonen Herra Etman, jolla Aliisa ratsasti.

Elmo taitaa lajin kuin lajin. Kuva: Kari Lamberg

Elmo – suomalainen supersankari olisi kaivannut vielä pientä lisäpontta joihinkin kohtauksiin, vaikka näytelmä välttyi varsinaiselta tyhjäkäynniltä. Esitys on lämpimän humoristinen ja sympaattinen, mutta lopussa siinä on myös surumielisiä sävyjä. Tunnelma ei silti onneksi ehdi kovin synkäksi missään vaiheessa. Ohjaus, dramatisointi ja koreografiat ovat niin ikään aiemmilta kesiltä tutun Emma Paju-Torvaldsin käsialaa.

Vielä yksi asia täytyy tietysti mainita. Teatteriyleisöä on jo monen vuoden ajan hurmannut Susu-kissa, joka ei tuottanut pettymystä tälläkään kertaa. Näyttämöllä katti tosin vieraili hyvin pikaisesti ja jätti katsomon väliin kokonaan. Ennen näytelmää Susu kävi tarkistamassa, että kaikki on valmista illan esitystä varten. Ohessa vielä kuvatodisteita tästä.

Susu tarkistamassa teatteria ennen illan esitystä. Kuvassa oikealla myös Herra Etman, näytelmän hevosnäyttelijä. Kuva: Meri Liukkonen
Teatterikissa Susu kaipaili rapsutuksia ja otti rennosti. Kuva: Meri Liukkonen

Postauksia on luvassa jälleen suht pikapuoliin, kesäteatterihaaste kun on yhä voimassa. Olisiko teillä lukijoilla vinkkejä mielenkiintoisista kesäteattereista tai muista riennoista? Aurinkoa alkaneeseen heinäkuuhun!

Elmo – suomalainen supersankari Venekosken kesäteatterissa Hankasalmella 30.7.2017 asti. Peruslippu 15 e, eläkeläiset ja opiskelijat 13 e, alle 12-vuotiaat 6 e. Lisätiedot teatterin kotisivuilta. Lue myös Kulttuurikuurin aiemmat arviot Venekosken kesäteatterin näytelmistä: Ulvova mylläri (2015) ja Katri Helena – eli kuu järven yllä (2014).

Kävin katsomassa Elmon la 24. kesäkuuta. Ensi-ilta oli juhannusaattona 2017. Tämän kirjoituksen video: Jaakko Manninen. Kirjoituksen pääkuvassa Elmo (Anssi Pöyhönen) ja Aliisa (Tuija Kytölä) elävät suuren urheilujuhlan lisäksi rakastumisen huumaa. Kuva: Kari Lamberg.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s