Monitaiteinen runoesitys lumoaa ja jättää keveän mielen – katso esittelyvideo

Mitä saadaan, kun palkittu runoteos tuodaan näyttämölle monitaiteisessa esityksessä? Helsingissä KokoTeatterissa saa vastauksen tähän kysymykseen, sillä siellä nähdään nyt taiteilijaryhmä Vapaan Vyöhykkeen koskettava elämys Toivo. Esityksestä on näytöksiä niin suomeksi kuin ruotsiksi.

Toivo perustuu Henriikka Tavin samannimiseen runoteokseen. En ole lukenut teosta, mutta siitä ei ollut haittaa: kauniita ja erityislaatuisia runoja oli hyvin miellyttävää kuulla ja nähdä esitettyinä. Teemat koskettavat meistä jokaista: näyttämöllä käydään rauhallisesti ja sopivan viipyilevästi läpi muun muassa rakkaan ihmisen menettämisestä koituvaa surua. Pitäisi muistaa ja unohtaa, päästää irti ja pitää kiinni, muuttua ja pysyä samana. Vaikka aiheet ovat rankkoja, on esityksessä lohdullinen ja toivoa tuova pohjavire.

Lavalla on vain yksi näyttelijä, Rebecca Viitala. Hän on niin läsnä ja lähellä yleisöä, että iho nousee kananlihalle. Viitala siirtyy erittäin taitavasti tunnelmasta toiseen ja eläytyy rooliinsa pieniä eleitä myöten. Koko esityksen onnistuminen on käytännössä täysin hänestä kiinni, mutta ensi-illassa hän onnistui vaativassa ja syvän inhimillisessä roolissaan täydellisesti. Viitalan lisäksi esitystä kuljettavat tekstit, kuvat, äänet, lavastus ja valaistus. Kaikki elementit soljuvat saumattomina yhteen.

Vapaa Vyöhyke on luonut hyvin kauniin ja tasapainoisen kokonaisuuden. Toivo on hieno esimerkki siitä, miten taitavat tekijät saavat varsin minimaalisista aineksista koostettua koskettavan elämyksen. Tavin monitasoiselle tekstille annetaan tilaa, ja katsoja saa rauhassa maistella sanoja ja säkeitä. Äänitettyihinkin runoihin on löydetty ilmeikkäät lausujat. Esityksessä on myös lämmintä ja oivaltavaa huumoria sekä lapsuudesta muistuttavaa viattomuutta. Herkkä loppukohtaus jättää levollisen ja keveän mielen.

Vapaa Vyöhyke: Toivo KokoTeatterissa (Hämeentie 3) suomeksi 27. ja 28.5. ja ruotsiksi 31.5. sekä 1. ja 3.6. Liput 20/15 e. Kesto noin 1 tunti, ei väliaikaa. Lisätiedot KokoTeatterin verkkosivuilta ja Vapaan Vyöhykkeen Facebook-sivuilta

Kiitos Vapaalle Vyöhykkeelle ja KokoTeatterille vapaalipuista esitykseen. Kävimme katsomassa ensi-illan ma 23. toukokuuta. Tämän kirjoituksen pääkuva: Vapaa Vyöhyke.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s