Tuoreen tanssiryhmän neljän teoksen illalla oli painavaa sanottavaa

Olen viime aikoina käynyt katsomassa aika paljon tanssiesityksiä. Helsinki Dance Theatren teoskokonaisuus Something to tell you on aika perinteisestä päästä ja sopii parhaiten katsojalle, joka haluaa nähdä taitavia nuoria tanssijoita mutta ei mitään liian omituista ja vaikeaa. Nimensä mukaisesti kokonaisuus ei kuitenkaan ole silkkaa kaunista liikettä, vaan jokaisella neljästä teoksesta on painavaa sanottavaa.

Tunnin mittainen Something to tell you nähtiin Helsingissä Musiikkitalon Sonore-salissa maaliskuun alussa. Lisäesityksiä ei ikävä kyllä ilmeisesti ainakaan aivan lähiaikoina ole tiedossa. Näin Helsinki Dance Theatre itse kuvailee kokonaisuutta:

”Illan ohjelmiston neljästä teoksesta kolme on Val Suarezin koreografioita: Bobby McFerrinin sävellyksen Messages innoittama, jatkuvasti eteenpäin aaltoileva Embrace the Tide, perhettä kohtaavan tragedian yksilöllisistä seurauksista kertova Folding Us Apart, sekä yhteiskuntaluokkien välisen kasvavan kuilun ja siitä seuraavan eristäytyneisyyden vaikutuksia tutkiva Who Gets Left Behind? HDT:n vierailevan koreografin Mia Jaatisen pienteoksen, Undivided Territory, maailman luovat valtasuhteiden kehollinen vuoropuhelu, virtaava ja rosoinen liike, fyysinen kontakti, pyrähdykset sekä toisen kohtaaminen.”

Helsinki Dance Theatre on minulle tuore tuttavuus. Nykytanssiryhmä onkin varsin uusi, perustettu vuonna 2016. Tässä vielä Sade Heinon tekemä teaser-video:

Käsiohjelmassa Val Suarezin liikekielen sanotaan yhdistävän balettia, jazz- ja nykytanssia sekä etnisiä vivahteita teatterillisiin elementteihin. Yhdistelmä kuvaakin illan tanssiantia osuvasti.

Harmikseni oma mielentilani ei ollut paras mahdollinen tanssista nauttimiseen. Varsinkaan musiikkivalinnat eivät tällä kertaa oikein iskeneet, vaikka ne muodostivatkin tasapainoisen yhdistelmän. Olisi mielenkiintoista nähdä teoskokonaisuus uudestaan silloin, kun olen virkeä ja jaksan paremmin paneutua tulkitsemaan liikettä.

Pidin esityksen ilmavasta estetiikasta: yksinkertaiset asut, lava ja valaistus päästivät pääosaan sen kaikista tärkeimmän, tanssijoiden pienetkin liikkeet. Teoskokonaisuus onkin oiva esimerkki siitä, ettei aina tarvita mahtipontisia lavasteita tai dramaattista esityspaikkaa.

Eniten minua puhutteli aivan lopussa nähty tanssi, jossa pari liikkui kauniisti ja koskettavasti.

Helsinki Dance Theatre: Something to tell you. Esitykset olivat Helsingin Musiikkitalossa su 4.3.2018. Tästä sekä ryhmän tulevista teoksista ja esiintymisistä lisätietoa Helsinki Dance Theatren Facebook-sivuilta.

Kävin su 4.3. klo 18 alkaneessa esityksessä. Kiitos kutsuvieraslipusta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s