Tanssiryhmä tarjoilee kilttiä mutta toimivaa terapiaa joulun kolhimille aikuisille

Painaako taakka selkää, rasittaako joulustressi? Ei hätää, jouluterapeutti Leo-Matti ”Aivo” Kurkiainen auttaa! Joulun aiheuttamista henkisistä vaivoista ei tarvitse enää tyytyä vain kärsimään hiljaa, sillä traumoihin on nyt tarjolla ainutlaatuista, eheyttävää jouluterapiaa Helsingin kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä.

Esityskuvauksen ja viime kevään Jemina Show:n perusteella odotin Helsinki Dance Companylta eli kaupunginteatterin tanssiryhmältä räväkkää show’ta, jossa joulukliseet saisivat erittäin kylmää kyytiä ja hyvän maun rajoja koeteltaisiin. Näihin odotuksiini nähden Aikuisten joulukalenteri hiihtelee yllättävän tuttuja ja turvallisia latuja, vaikka toki ironisella käänteellä. Ylilyönneistä ei ole vaaraa, ja joululaulutkin soivat enimmäkseen varsin perinteisinä. Toisaalta hyvä niin: kiltti mutta erittäin viihdyttävä ja lämminhenkinen show sopii iltojen iloksi monenlaisille katsojille. Esitys aukeaa vaivattomasti heillekin, joille tanssi on vielä tuntematonta aluetta.

Aikuisten joulukalenteri HKT 5
Kuvassa: Leenamari Unho, Tiina Peltonen, Katri Soini, Jyrki Kasper, Mikko Vihma, Heidi Naakka, Jyrki Karttunen. Kuva: Marko Mäkinen

Illan aikana availlaan joulukalenterin luukkuja, joista paljastuu erilaisia terapiatehtäviä. Pähkinänsärkijä, Lucia-neito, Joulun Taika, Joulutonttu, Joulukuusi, Tiernapoikien tähdenpyörittäjä Mänkki, Jouluenkeli ja Joulupukki heittäytyvät avuliaasti Kurkiaisen asiakkaiksi ja avustajiksi. Avautumisnallen innostamana Joulupukki (Mikko Vihma) tilittää suoraan sohvalla siitä, miten rankkaa on painaa duunia kellon ympäri. Kuulemme muutenkin eräiden jouluhahmojen tarinoista uusia puolia. Heidi Naakka on erinomainen etenkin härskinä italialaisena Lucia-neitona.

Välillä pyörähdetään trooppisiin tunnelmiin, ja satavuotiasta Suomea muistetaan yhdessä improvisoidulla koreografialla. Pikkujoulut eivät tietysti suju toilailuitta. Joulusiivous odottaa tekijäänsä, mutta pystyisikö pölynimuria pakenemaan vielä?

Aikuisten joulukalenteri HKT 1
Kuvassa: Heidi Naakka. Kuva: Marko Mäkinen

Luukut avautuvat ripeässä tahdissa, ja klisee toisensa jälkeen pääsee taitavan terapiaryhmän syyniin. Esitys päättyy hieman töksähtäen, enkä ainakaan itse heti tajunnut, että oho, tämä tosiaan on nyt tässä. Toisaalta se kertoi myös siitä, että katsomossa aika suorastaan lentää, ja show’ta olisi mieluusti katsonut pidempäänkin, mikä on aina tietysti hyvä merkki.

Erityisesti ihailen sitä, miten monipuolisesti lahjakkaita esiintyjät ovat. Lavalla tanssitaan, lauletaan ja näytellään ihastuttavasti ja aidosti.

Aikuisten joulukalenteri HKT 2
Kuvassa: Jyrki Kasper, Jyrki Karttunen, Heidi Naakkka, Leenamari Unho, Mikko Paloniemi, Mikko Vihma, Emilia Nyman, Tiina Peltonen. Kuva: Marko Mäkinen

Terapiassa huomioidaan eritoten stressaantuneet perheenäidit ja pinna kireällä kiistelevät pariskunnat. Jouluun kohdistuvista odotuksista ja niiden toteutumattomuudesta olisi voinut ammentaa vielä syvällisemmin ja monipuolisemmin sisältöä. Osa jouluun liittyvistä ahdistavista asioista taitaa tosin olla sellaisia, ettei niitä voi yhdistää näin kepeään iloitteluun, ellei halua samalla vaihtaa tyylilajia ja tunnelmaa.

Aikuisten joulukalenteri osallistaa yleisöä lempeästi ja tarkoituksenmukaisesti. Esityksen konseptin ja koreografian laatinut Jyrki Karttunen luotsasi jouluterapeutti Kurkiaisena katsojat asiantuntevasti läpi terapiasessioiden. Pääsimme heittelemään pehmoleluja, huutamaan ja tanssimaankin. Yleisön mukaan ottaminen oli oikein hyvä ratkaisu, ja ainakin ensi-illassa jengi lähti siihen ihailtavan hyvin.

Aikuisten joulukalenteri HKT 4
Kuvassa: Jyrki Kasper, Heidi Naakka. Kuva: Marko Mäkinen

Puvustus-, maskeeraus- ja kampaustiimit ovat jälleen saaneet revitellä. Joulukuusi (Tiina Peltonen) on mahtava ilmestys eri asuissaan. Metalliväreissä kimaltava tonttu (Mikko Paloniemi) taas on tuunattu hauskasti nykyaikaan. Myös perinteisen Joulupukin asun alta paljastuneet, osuvat työmiesvaatteet kirvoittivat yleisöltä kunnon naurut. Show on ylipäätään visuaalisesti antoisa myös lavastukseltaan ja valaistukseltaan. Pyörivä lava lisää Kurkiaisen terapiaan vielä lisää kierroksia.

Tanssista kenties vaikuttavimpana hetkenä jäi mieleen Pähkinänsärkijän eli Jyrki Kasperin keveä ja kaunis soolo pehmolelujen keskellä. Vauhdikas katutanssihenkinen yhteiskappale dj:neen puolestaan pisti jalan naputtamaan tahtia myös katsomossa, ja leikki Tonttujen jouluyön tiptap tiptap -tahtiin oli kaikessa loppuvaiheen hulluudessaan hieno. Ylipäätään ihastuin taas siihen, miten monenmoista koreografiaa ja liikettä yhdessä teoksessa pääsee näkemään  aivan niin kuin viime keväänä näkemässäni Jemina Show’ssa.

Aikuisten joulukalenteri HKT 7
Kuvassa: Mikko Vihma, Katri Soini, Heidi Naakka, Leenamari Unho, Emilia Nyman. Kuva: Marko Mäkinen

HDC:n tarjoilema terapia on juuri sellainen piristys, mitä synkkiin ja lumettomiin iltoihin varsinkin marraskuussa kaipaa. Valitsin Aikuisten joulukalenterin etukäteen myös yhdeksi syksyn kulttuuritärpeistäni.

Lempeä sanoma siitä, että jouluun voi valmistautua muutenkin kuin raatamalla itsensä puolikuoliaaksi, hoivaa loputtomien tehtävälistojen alle rutistuvan mieltä. Tulee mieleen marttojen vanha viisaus, jonka mukaan kaapit kannattaa toki siivota, jos aikoo viettää joulunsa kaapeissa. Muuten ei ole niin justiinsa, jos imurin heilutus jää aiottua vähemmälle ja joulukortit askartelematta tai aattona juhlapöydässä ei ole viittä itsetehtyä juureslaatikkoa.

Aikuisten joulukalenteri HKT 6
Kuvassa: edessä Leenamari Unho, takana Heidi Naakka, Katri Soini, Jyrki Kasper, Jyrki Karttunen, Mikko Vihma, Mikko Paloniemi. Kuva: Marko Mäkinen

Ah, nyt on Kulttuurikuurin joulukausi virallisesti avattu! Ajattelin koota tänne lähiaikoina postauksen joulukonserteista ja muista esityksistä, jotka auttavat virittelemään joulumieltä. Aikuisten joulukalenterin lisäksi kulttuurikalenterissani on ainakin Kansallisbaletin suosittu Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas, jonka tarina sijoittuu jouluyöhön. Konserttivalinnat puolestaan ovat vielä aivan auki.

Otan oikein mielelläni vastaan vinkkejä jouluisista kulttuuririennoista! Niitä voi jakaa joko tähän kirjoituksen alle kommentteina tai sähköpostitse osoitteeseen meri.liukkonen (miuku) gmail.com.

Helsinki Dance Company: Aikuisten joulukalenteri Helsingin kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä (Eläintarhantie 5) ma 11.12. asti. Liput 15–30 e. Kesto noin 1 h 40 min, yksi väliaika. Tarkoitettu aikuisille! Lisätiedot ja liput HKT:n kotisivuilta.

Olin avecin kanssa katsomassa esityksen ensi-illassa ke 15.11.2017. Kiitos HKT:lle vapaalipuista! Tämän kirjoituksen pääkuvan kuvaaja: Marko Mäkinen.

Esitystiedot:

Esiintyjät: Jyrki Karttunen, Jyrki Kasper, Heidi Naakka, Emilia Nyman, Mikko Paloniemi, Tiina Peltonen, Katri Soini, Leenamari Unho ja Mikko Vihma

Koreografia ja konsepti: Jyrki Karttunen
Dramaturgi ja tuottaja: Sanna Niemeläinen
Lavastus ja valosuunnittelu: William Iles
Pukusuunnittelu: Laura Dammert
Maskeeraus: Henri Karjalainen
Äänisuunnittelu: Mauri Siirala
Harjoittaja: Johanna Elovaara

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s