Idylli Seurasaaren takana: vapaina jolkottelevia lampaita ja luonnonrauhaa Mustasaaressa

Kun kulkee Helsingissä meriteitse Seurasaaren ohi, saavuttaa pian toisen saaren, joka ei taida olla lainkaan yhtä tunnettu kuin naapurinsa. Kenties äänekäs ”bää” kantautuu joskus Seurasaaren oravienkin tarkkoihin korviin, sillä idyllisellä pikkusaarella laiduntaa lauma vapaana kulkevia lampaita.

Kävin kummipoikani ja ystäväni kanssa Mustasaarella eräänä lämpöisenä heinäkuun sunnuntaina. Nyt saari on ikävä kyllä jo suljettu tältä kesältä, mutta halusin jakaa kokemukseni kuitenkin. Jospa tämä toimisi pienenä kuvamatkana kesäpäivään ja vinkkinä siitä, mitä ensi vuonna voisi tehdä?

Mustasaaren omistaa Helsingin seurakunta. Saarella järjestetään paljon erilaista ohjelmaa, mutta valtaosa kävijöistä taitaa vierailla siellä omatoimisesti. Paikka on varsin oiva kohde kaikille uskontokuntaan katsomatta.

mustasaari 5
Mustasaaren toimintakeskus ja hiekkaranta Hevossaaresta nähtynä.
mustasaari 4
Ulkohäkeissä oli myös pikkuisia kaninpoikasia.
mustasaari 7
Näkymiä merelle.
mustasaari 1
Mustasaaren ja Hevossaaren yhdistää kapea silta.

Lapsiperheet lienevät Mustasaaresta erityisen mielissään. Saarella on nähtävänä erilaisia eläimiä, kuten kaneja ja kanoja. Uimaranta on matala, suojaisa ja hiekkapohjainen, ja sen vieressä on kutsuvan näköinen leikkipaikka. Kauniissa huvilassa palvelee kanttiini, josta saa lounasta ja pikkupurtavaa.

Puista siltaa pitkin pääsee pikkuiselle Hevossaarelle, jolla kulkee vapaana lampaita. Määkijät ovat erittäin kesyjä ja hakeutuvat ihmisten luo rapsuteltaviksi. Hevossaarella on myös suojaisia piilopaikkoja, joissa voi rauhassa vaikka syödä eväitä samalla, kun katselee merta tai vaikka läheisen Kaskisaaren miljoonataloja.

mustasaari hevossaari
Lampaat ovat portin takana Hevossaaressa.
mustasaari lampaat
Saarella kuuluu määkimistä.
mustasaari 9
Lampaat ovat hyvin kesyjä ja seurallisia sekä selvästi tottuneita lapsiin.
mustasaari 3
Mustasaaresta näkee Lauttasaaren sillalle.

Hankalin osuus saarimatkassa on löytää laituri, josta vene lähtee. Siellä se on, aivan Taivallahden kesäteatterin luona. Matka Taivallahdesta saareen kestää noin vartin.

Kulttuurinnälkäiset voivat pyörähtää ensin saaressa ja istahtaa sitten kesäteatterin penkkiin.

Mustasaari on tältä kesältä jo suljettu yleisöltä lukuun ottamatta ennaltasovittuja ryhmävierailuja. Saari oli avoinna päiväsaikaan 6.6.–20.8.2017. Lisätiedot Mustasaaren toimintakeskuksen sivuilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s