Suomen vanhin esittää: Laulajalegendan hurmaava tarina

Kesäisin Suomessa tuntuu riittävän tekemistä ja näkemistä lähes missä tahansa niemessä ja notkelmassa. Jos satut liikkumaan Jyväskylän seutuvilla, kannattaa poiketa Hankasalmen Venekoskelle katsomaan kesäteatteria.

Heti alkuun täytyy kertoa, että olen varmasti osin puolueellinen arvostelija, sillä Hankasalmi on minulle monesta syystä rakasta seutua. Venekosken kesäteatterikin on varsin tuttu paikka, sillä olemme vierailleet vanhempieni kanssa siellä jo monena kesänä.

Teatteri on osa Venekosken nuorisoseuran toimintaa. Juhannusviikonlopun sunnuntaina suuntasin äitini kanssa katsomaan tämän vuoden näytelmää Katri Helena – eli kuu järven yllä, joka kertaa pitkän uran jo tehneen ja monien suosikiksi nousseen laulajalegendan tarinan.

Katri Helenan elämän eri käännekohdat eivät olleet minulle erityisen tuttuja entuudestaan. Muilta kuulemani perusteella näytelmä ei tuo laulajasta esiin erityisemmin uutta ja kohtelee häntä lähes silkkihansikkain. Minulle esitys tarjosi kuitenkin mielenkiintoisen läpileikkauksen Katri Helenan elämästä ja urasta. Aluksi pääsimme seuraamaan tohmajärveläisen tytön haaveilua laulamisesta, sitten jännitystä levymogulien edessä. Suosio kasvoi ja lehdistö riepotteli. Esitys tutkailee päähenkilönsä elämää lempeästi ja selkeästi.

Monet näytökset kompastuvat liian pitkiin ja laahaaviin puheosuuksiin, mutta tämä näytelmä rullaa mukavasti eteenpäin nostalgisten laulukohtausten rytmittämänä. Lempeää huumoria on sopivasti, samaten herkkiä hetkiä. Näytelmän ensimmäinen puolisko oli kuitenkin ehdottomasti onnistuneempi kuin jälkimmäinen, josta jäi hieman ohut ja kiireinen vaikutelma.

Näkymä katsomosta lavalle. Kuva: Meri Liukkonen

Nuori Tuija Kytölä astuu todella isoihin saappaisiin roolissaan Katri Helenana. Hän suoriutuu haasteesta mielestäni erinomaisesti, ja hurmaa etenkin nuorena Katrina. Niin olemus kuin lauluääni osuvat kohdalleen.

Myös muut näyttelijät ansaitsevat kehuja. Lapset esiintyivät ihailtavan rohkeasti. Risto Oksanen on mies paikallaan Katri Helenan rakkaana aviomiehenä, muusikko Timo Kalaojana. Seurapiiritoimittaja Sunilla (Tiina Kirri) riittää lavakarismaa, ja ennustaja Kassinen on suorastaan riemastuttava. Ohjaaja Emma Paju-Torvalds on saanut näyttelijät heittäytymään hienosti rooleihinsa.

Katsojakunta koostui lähinnä vähän vanhemmasta väestä, mutta riittää näytelmässä mielestäni seurattavaa nuoremmillekin. Vuosi toisensa jälkeen vaikutun siitä, kuinka valtavasti näyttelijät ja muu teatteriporukka panostavat esityksiin täysin vapaaehtoisesti.

Tekemisen riemu näkyy kaikesta. Lavastus on tänä vuonna mielestäni erityisen onnistunut, samaten puvustus. Pyörivä lava toimii erinomaisesti. Oli myös huikeaa, kun Essolle tankkaamaan kaasuteltiin hyvin autenttisella menopelillä.

Väliajalla voi nautiskella ruoka- ja juomatarjoiluista tai vaikka kävellä ihailemaan viereistä vesistöä. Kuva: Meri Liukkonen

Venekosken kesäteatteri on vierailun arvoinen myös siksi, että kyseessä on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut harrastajakesäteatteri. Toiminta alkoi jo vuonna 1955. Nykyisin yleisöä hellitään katetulla katsomolla, jossa on tilaa noin 500 katsojalle. Maisemat ovat kauniit ja luonnonläheiset, vieressä virtaa joki.

Vertailun vuoksi: Suomen kenties suosituimman kesäteatterin, Suomenlinnan kesäteatterin, katettuun katsomoon mahtuu lähes saman verran ihmisiä, reilut 500 katsojaa, ja teatteri on toiminut linnakkeessa vuodesta 1968 lähtien. Näitä puitteita aion myös ehtiä katsastamaan vielä tämän kesän aikana.

Kesäteatterissa voi tapahtua mitä vain. Näyttelijöiden keskelle käveli yllättäen kissa, jonka muistelen olleen yhtä esiintymishaluinen jo viime kesänä. Kuva: Meri Liukkonen

Kulttuurikuuri muuten muuttaa uuteen osoitteeseen lähiaikoina. Blogi siis jatkuu. Tulevaisuudessa aion kirjoittaa aiempaa enemmän myös kirjoista ja yritän päivittää blogiani ainakin kerran kahdessa viikossa, ellen useammin. Tervetuloa mukaan myös jatkossa!

Katri Helena – eli kuu järven yllä Venekosken kesäteatterissa Hankasalmella kesä–heinäkuussa 2014. Ensi-ilta juhannusaattona, viimeiset esitykset su 27. heinäkuuta. Liput: aikuiset 15 e, eläkeläiset 13 e, lapset 6 e, alle kouluikäiset ilmaiseksi. Lisäksi perhe- ja ryhmäalennuksia. Lisätiedot Venekosken kesäteatterin kotisivuilta ja Facebook-sivuilta. Tämän kirjoituksen pääkuva: Venekosken kesäteatteri.

Hankasalmella on  muutakin mielenkiintoista. Lisätietoja kunnan muista aktiviteeteista ja nähtävyyksistä vaikkapa Hankasalmen kunnan kotisivuilta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s