Näyttely: Myyttinen Chaplin valkokankaalla ja sen ulkopuolella

Helsingin taidemuseossa Tennispalatsissa aukesi muutama viikko sitten näyttely legendaarisesta näyttelijästä Charles Chaplinista  (18891977). Chaplin tuskin kaipaa esittelyjä. Mainittakoon kuitenkin, että hänen rakastettu hahmonsa, ilkikurinen kulkuri, syntyi jo sata vuotta sitten.

Näyttely valottaa niin Chaplinin henkilökohtaista elämää kuin työtä elokuvissa. Museon toinen kerros on omistettu kokonaan Chaplinille. Näytillä on lukuisia katkelmia hänen tähdittämistään elokuvista, kulisseissa kuvattuja pätkiä ja ainakin yksi poistettu kohtaus. Valokuvia tietysti on runsaasti ja jopa Chaplin-aiheisia lehtiä.

Museon toinen kerros on omistettu kokonaan Chaplinille.

Heti aluksi kannattaa poimia mukaan taskukokoinen näyttelyopas, johon on hienosti tiivistetty näyttelijän ura ja elämä. En ole itse kovin perehtynyt Chapliniin ja hänen elokuviinsa, mutta näyttely herätti halun tutustua taiteilijaan tarkemmin. Erityisesti kiinnostuin kulkurihahmon kehityksestä psykologisesti moniulotteisemmaksi eri elokuvien myötä. Samaten Chaplinin yhteiskunnallinen toiminta alkoi kiinnostaa, varsinkin kun 1930-luvulta lähtien Chaplin sisällytti elokuviinsa entistä suorempaa yhteiskuntakritiikkiä.

Jäin puolestaan kaipaamaan lisää tietoa Chaplinin yksityisestä puolesta. Sitä sivuttiin kyllä, mutta olisin toivonut vähän syvempää otetta. Millainen hän oli valkokankaan ulkopuolella? Chaplinhan meni naimisiin vuonna 1943, ja avioliitossa syntyi peräti kahdeksan lasta. Kuinka paljon surumielisen romanttinen kulkurihahmo kuvasteli Chaplinia itseään? Vai onko tämä niitä kysymyksiä, joihin jokainen joutuu itse etsimään vastauksen?

Kuinka paljon surumielisen romanttinen kulkurihahmo kuvasteli Chaplinia itseään?

Näyttely on kyllä viehättävä, tunnelmallinen ja informatiivinen. Chaplin-fani saa tuhdin annoksen tietoa suosikkinäyttelijän elämästä valkokankaalla ja jonkin verran sen ulkopuolellakin. Koska Chaplinin jonkinasteinen tunteminen kuuluu oikeastaan yleissivistykseen, suosittelen näyttelyä lämpimästi muillekin kuin jo valmiiksi miestä ihaileville. Charles Chaplin oli maailman tunnetuimpia ihmisiä jo 1910-luvun alkupuolella.

Suosittelen myös varaamaan kunnolla aikaa, jotta ehdit rauhassa perehtyä kaikkiin filmipätkiin. Lisäksi Chaplinia katsomaan kannattaa mielestäni lähteä hyvässä seurassa, sillä vaikkapa kaverin tai kumppanin kanssa näyttelystä saanee eniten irti.

Blogin kirjoittaja hyppäsi Chaplinin aikakauteen. Selfieitä pitää näköjään harjoitella vielä. Kuva: Meri Liukkonen

Kannattaa pysähtyä hetkeksi myös pukeutumisnurkkaukseen, johon on kerätty ihailtavan paljon erilaisia vaatekappaleita, käyttöä varten tietenkin. On muun muassa kauluspaitaa, mustaa takkia ja suoria housuja, tekoviiksiä, hattuja ja kävelykeppejä. Ja tietysti kaksi hyvin valaistua peiliä, joiden kautta yksinkin liikkeellä oleva voi ottaa itsestään kuvan.

Tällainen mahdollisuus pukeutua Chaplinin ajan vaatteisiin  tai vaikka sonnustautua kulkuriksi mustia viiksiä ja tummia kulmakarvoja myöten  on todella hauska idea taidemuseolta. Pukeutumisnurkkaus houkuttelee hulluttelemaan. Lisäksi näyttelystä jää muutenkin hyvä mieli, joten se tarjoaa erinomaista tekemistä vaikkapa harmaana sadepäivänä.

Chaplin kuvissa Helsingin taidemuseossa Tennispalatsissa 14.2.13.7.2014. Lisää näyttelystä taidemuseon kotisivuilla. Samalla lipulla pääsee myös alakerran yksinäisyyttä käsittelevään Yksin-näyttelyyn, arvosteluni siitä täällä. Liput 10/8 euroa. Kaikille ilmainen sisäänpääsy joka kuun ensimmäisenä perjantaina.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s