Löytöjä antikvariaatissa: saako käytettyä antaa lahjaksi?

Kierrätys on ollut muodissa jo muutaman vuoden ajan. Vaatteita tuunataan uudenlaisiksi, kirppiksillä käyminen on katu-uskottavaa ja kierrätyskeskukset avaavat yhä isompia myymälöitä. Onko kuitenkaan täysin hyväksyttyä antaa jotain kierrätettyä lahjaksi?

Tämä kysymys pulpahti mieleeni, kun astuin antikvariaattiin viime viikolla. Vastaus tietysti riippuu siitä, kenelle lahjan antaa. Osa tutuistani kammoksuu toisten käyttämiä esineitä, toisille niiden hankkiminen on luontevaa. Itse kuulun tuohon jälkimmäiseen sakkiin.

Tänä vuonna ostin käytettyjä kirjoja ensimmäistä kertaa myös lahjaksi. Siksi Kulttuurikuuri vieraileekin tällä kertaa kohteessa, jonka ohi olen aiemmin kiiruhtanut varmasti satoja kertoja milloin minkäkin syyn varjolla. Joululahjojen etsintä pysäytti minut ensin sen ikkunoiden äärelle ja sai lopulta myös astumaan sisään.

sofia1
Antikvariaatti Sofian edessä oli euron löytölaarit. Kuva: Meri Liukkonen

Antikvariaatti Sofia sijaitsee aivan Helsingin yliopiston kirjaston vieressä Kaisaniemessä. Valikoima on kattava ja hyvin järjestetty, kaikenlaista löytyy sotaromaaneista rajatietoon ja Aku Ankoista maailmankirjallisuuden klassikoihin. Erityisesti ilahduin uutuusromaanien hyllystä: monia tämän syksyn suosikkikirjoja on myytävänä varsin kohtuulliseen hintaan, eli vähän alle tai päälle kympillä.

Jos jostain kuitenkin pitää marmattaa, niin hintataso voisi olla vielä vähän matalampi. Toisaalta perheyritys aivan Helsingin sydämessä, kalliiden vuokrien alueella, ansaitsee varmasti kaikki ne euroset, jotka asiakkaat sinne kantavat. Teosten hinnalla saa paitsi luettavaa, myös mukavan ja rauhallisen tunnelman. Päivän kiireet voi katkaista hetkeksi vetäytymällä tuoleille tai vaikka sohvalle teekupposen ja hyvän kirjan kera. Tee on ilmaista ja muutkin juomat todella edullisia. Istuma- ja jopa löhöpaikkoja riittää isollekin asiakasmäärälle.

Mielestäni käytettyjen kirjojen kauppa ei saa olla liian steriili, vaan siihen kuuluu hallittu kaaos ja se, että elämän jäljet näkyvät. Sofia on siinä(kin) mielessä täydellinen. Antikvariaatin verkkosivuilla muuten mainitaan, että yrityksen omistaa kaksi perhettä, joille se on unelmien täyttymys. En ihmettele.

sofia3
Joulukuussa antikvariaattia koristi myös kirjakuusi. Kuva: Meri Liukkonen

Käynnilläni uppouduin rauhassa hypistelemään teoksia ja etsimään sopivia joululahjoja. Liikkeen ulkopuolen korista nappasin eurolla itselleni suomalaispsykologin kirjoittaman kirjan itsetuntemuksesta, muut kirjat menevätkin sitten muille. Ostosten jälkeen istahdin nauttimaan kuumaa glögiä, ilmaista muuten sekin.

Rauhoittuminen teki hyvää. Sofia osoittautui mukavaksi hengähdyskeitaaksi arjen keskellä, ja tulen varmasti palaamaan sinne vielä moneen kertaan.

Loppuun on vielä pakko laittaa kuva yhdestä minulle tärkeästä teoksesta, kun siitä pääsen vihdoin ilman valtavia aasinsiltoja kirjoittamaan. Antikvariaatti Sofiaan tämä ei luultavasti enää liity ollenkaan, vaikka kyse on käytetystä kirjasta.

maija-keittää
Vuonna 1958 julkaistua keittokirjaa käytettiin myös kouluissa. Kuva: Meri Liukkonen

Maija keittää koulussa julkaistiin vuonna 1958. Se on yksi viime vuoden joululahjoistani ja tuottanut jo paljon iloa. Kyllä iäkäs on kiinnostavaa! Hyvä lahjaidea kenelle tahansa voisikin olla riittävän vanha teos aiheesta, joka lahjansaajaa kiinnostaa. Kotikokille keittokirja vuosisadan alkupuoliskolta, eläimistä innostuneelle luontoaiheinen opas. Ryppyotsaisena ei teoksia kannata etsiä, sillä vanhan ajan jutut saattavat joka tapauksessa näyttäytyä nykypäivän kulkijalle varsin humoristisina. Tuossa köksänkirjassa neuvotaan esimerkiksi jäniksen nylkeminen, joka tuskin on kuulunut peruskansalaisen taitoihin enää pitkään aikaan.

Selailen mielelläni myös vanhoja suomalaisia aikakauslehtiä, joita niitäkin saa antikvariaateista. Lehtiin kannattaa tutustua jo mielenkiintoisten mainosten takia.

Tikkurilan kirjasto taas laittoi Facebook-sivuilleen esille sarjakuvan, jossa yksi hahmoista antaa toiselle lahjaksi kirjaston kirjan tietysti saatesanoilla ”muista palauttaa se ajallaan”. Loppujen lopuksi aika nerokas lahjaidea, vai mitä? Huolellisesti vastaanottajalle valittu teos ilahduttaa varmasti, vaikkei se omaksi jäisikään. Monella meistä on joka tapauksessa aivan liian paljon tavaraa.

Antikvariaatti Sofiasta lisätietoa ja aukioloajat Sofian verkkosivuilta. Helmet-kirjastot palvelevat netissä myös jouluna. Tämän kirjoituksen pääkuva Antikvariaatti Sofiasta, kuvaaja: Meri Liukkonen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s