Vielä ehdit: Särkyneiden sydänten museossa muistot tiivistyvät esineiksi

Rakkautta on vihreä vati peräpukamaleikkauksen jälkeen. Näin ainakin yhdessä niistä tarinoista, joita pääsee lukemaan päättyneitä suhteita käsittelevässä näyttelyssä. Toki itse vatikin on näytillä.

Heti alkuun täytyy myös mainita kolme mainiota asiaa tästä Helsingin kaupunginmuseon näyttelystä: Ensinnäkin näyttelyyn pääsee aivan ilmaiseksi, sillä museoon ei ole pääsymaksua. Toiseksi sinne on todella helppo vaikkapa vain pistäytyä, sillä näyttely ei ole hirvittävän laaja ja museo sijaitsee näppärästi Senaatintorin laidalla. Juuri remontoidut tilat näyttävät hienolta, ja niissä on muutakin katsottavaa kuin vain särkyneiden sydänten museo.

Kaikki suomalaiset tarinat ja esineet eivät mahtuneet esille museoon, joten niitä on kerätty omalle verkkosivustolleen.

Kolmanneksi – nyt etenkin kotisohvalla viihtyvät ja muualla kuin Helsingissä asuvat kuulolle – näyttelyä pääsee osin katsomaan myös internetissä! Kaikki suomalaiset tarinat ja esineet eivät mahtuneet esille kaupunginmuseoon, joten niitä on nyt kerätty omalle verkkosivustolleen. Joukossa on toki myös samoja muistoja kuin itse näyttelytilassa Helsingissä. Lisäksi tarinoita voi tulla vielä lisää, sillä jokaisella on mahdollisuus jättää omansa julkaistavaksi saman sivun kautta.

Museum of Broken Relationships -näyttely koostuu siis nimettömästi lahjoitetuista esineistä ja tarinoista, jotka liittyvät katkenneisiin suhteisiin. Osa kokoelmasta on kerätty Suomesta, osa tuotu ulkomailta pysyvästä näyttelystä, joka on esillä Kroatian Zagrebissa. Suomesta lahjoituksia kertyi kaupunginmuseon mukaan lähes sata, ja niistä noin puolet pääsi esille Helsinkiin. Kun näyttely päättyy, pääsevät suomalaisten muistot osaksi kansainvälistä kokoelmaa.

Museo sai alkunsa kahden kroatialaisen taiteilijan, Olinka Vištican and Dražen Grubišićin, erosurusta. Kokoelmassa ei kuitenkaan ole pelkästään parisuhteisiin tai ylipäätään romanttisiin kohtaamisiin liittyviä esineitä tarinoineen, vaan myös esimerkiksi äidiltä saatu, puuhun kaiverrettu maisemataulu ja jopa lemmikkisiilin eutanasiatodistus.

Museum of Broken Relationships 2__webiso
Katkelma tarinasta, joka liittyy kuvan etualan lasipurnukkaan: ”Purkki on ollut kotona minua muistuttamassa siitä kuinka pääsin eroon lääkkeistä ja tästä uuvuttavasta suhteesta. Nyt on aika lahjoittaa muistojen purkki eteenpäin.” Kuva: Maija Astikainen.

Myös tarinat edustavat elämän eri puolia. Osa tarinoista on kirjoitettu niin, että niissä on tragikoomisia aineksia. Esillä on muun muassa ruosteinen vispilä muistona naisesta, jolla oli vispilänkauppaa muuallakin kuin kotona. Joissakin kertomuksissa vallitsevana tunteena on haikeus ja kiitollisuus. Jotkut tarinat taas ovat vain todella rankkoja ja surullisia, kun ihmiset kertovat esimerkiksi kokemastaan äärimmäisestä väkivallasta. Useimmista onneksi välittyy kuitenkin se, että elämä jatkuu kaikesta huolimatta, tai vähintäänkin toivo siitä, että elämä jatkuisi. Lasten silmille tämän näyttelyn tekstit eivät silti sovi.

Näyttelytila tuntuu ensinäkemältä yllättävän pieneltä, mutta sitäkin enemmän yllättää se, miten paljon tilassa riittää katsottavaa ja luettavaa. Kannattaa kuitenkin varautua tungokseen: lauantai-iltapäivänä väkeä oli aivan liikaa, eikä keskiviikkona puolenpäivän aikaankaan tarvinnut kärsiä yksinäisyydestä.

Päällimmäiseksi ajatukseksi nousi se, kuinka jaamme samanlaisia kokemuksia ja tunteita eri puolilla maailmaa.

Näyttelystä moni tarina jäi mieleeni pyörimään. Päällimmäiseksi ajatukseksi nousi kuitenkin se, kuinka jaamme samanlaisia kokemuksia ja tunteita eri puolilla maailmaa. Toki rupesin myös pohtimaan, mitä itse kannan mukanani päättyneistä suhteista: niistä ihmisistä (ja minulla myös eläimistä), jotka kuuluvat nykyiseen elämääni vain muistoina. Olisinko valmis luopumaan noihin suhteisiin liittyvistä esineistä? Haluaisinko tehdä niin?

Kävin tällä kertaa katsomassa vain eronäyttelyn. Kaupunginmuseossa on kuitenkin myös paljon muuta. Senaatintorin laidalla kuluukin varmasti rattoisasti vaikkapa sateinen iltapäivä.

Museum of Broken Relationships Helsingin kaupunginmuseossa (Aleksanterinkatu 16) su 11.9.2016 asti. Aina vapaa pääsy! Avoinna ma–pe klo 11–19 ja la–su 11–17. Lisätiedot museon verkkosivuilta. Verkossa pääset lukemaan erotarinoita ja katsomaan kuvia esineistä täällä.

Tämän kirjoituksen pääkuva: muun muassa värikkäät kainalasauvat ja käyttämätön hääpuku muistuttavat päättyneistä suhteista. Kuva: Maija Astikainen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s